Čo dokáže napáchať obyčajný kuchynský olej: Palivo pre hrôzostrašný proces v tele

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-03-25 12:00:00

Prepálený kuchynský olej nie je pochuti nikomu. Evokuje karcinogény a pohľad naň je nevábny. Vedci tvrdia, že by sme sa v záujme ochrany vlastného zdravia mali vyprážaným pokrmom vyhýbať. Potvrdzuje to aj najnovšia štúdia.

Podľa najnovšej štúdie zverejnenej v magazíne Cancer Prevention Research je prepálený kuchynský olej palivom pre rakovinové bunky. Výskumníci upozorňujú, že môže v tele spúšťať biochemické zmeny, ktoré urýchľujú progresiu rakoviny prsníka a podporujú rast rakovinových buniek.

Čítajte viac: Najväčšia chyba, akú robíme pri vyprážaní: Takto sa z neho stáva zbraň hromadného ničenia!

V prípade, že je kuchynský olej opakovane zahriaty na vysokú teplotu, resp. viackrát použitý na vyprážanie, stáva sa toxickým – výskumníci z Illinoiskej univerzity zistili, že podporuje rakovinové bujnenie a šírenie metastáz, ako aj zmeny metabolizmu lipidov.

Čítajte viac: TEST balzamov na pery odhalil kontroverzné látky: Všímajte si tieto názvy v zložení!

Odborníci preverili účinok prepáleného kuchynského oleja na myšiach, u ktorých umelo simulovali pokročilé štádium rakoviny prsníka. Po týždňovej diéte s nízkym obsahom tuku začali myšiam do stravy pridávať nezahrievaný čerstvý sójový olej, kým druhej skupine zvierat presmažený olej. Túto stravu potom konzumovali 16 týždňov.

Karcinogénny akroleín

U myší, ktoré konzumovali prepálený olej, rakovinové bunky metastázovali štyrikrát viac než u tých, ktoré mali v strave čerstvý olej. V ich pľúcach tiež vedci našli dvojnásobný počet nádorov s agresívnym rastom. Šírili sa rýchlejšie a invazívnejšie.

Ako podľa Sciencedaily.com priblížili výskumníci, pri opakovanom tepelnom pôsobení dochádza k rozpadu triglyceridov a oxidácii mastných kyselín v oleji, ktoré uvoľňujú toxický akroleín s karcinogénnym účinkom. Navyše, niektoré štúdie túto látku spájajú so vznikom aterosklerózy a poškodením srdca. V ideálnom prípade by sme sa preto mali vyhýbať presmaženým pokrmom a konzumovať radšej jedlá s čerstvým olejom, resp. zo studenej kuchyne.

Fotogaléria


Tagy:
vyprážanie prepálený kuchynský olej

2019-03-25 12:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia