Máte radi kávu alebo čaj? Vplyv horúceho nápoja na orgán, ktorý vás zaskočí!

Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-04-03 12:00:00

Je to čierne na bielom! Pitie horúceho čaju alebo kávy by mohlo zdvojnásobiť riziko vzniku rakoviny, varovali vedci. Konkrétne, ak si vychutnávate čaj pri teplote 60 stupňov Celzia alebo viac, podľa vedcov máte riziko vzniku rakoviny pažeráka zvýšené až o 90 percent.

Štúdia, vedená Teheránskou univerzitou lekárskych vied v Iráne dopĺňa výskumy, ktoré spájajú pitie horúcich nápojov s chorobou. Tejto téme sa totiž doteraz venovalo niekoľko štúdií, avšak prvýkrát sa toto spojenie potvrdilo v rozsiahlej štúdii, ktorá dlhodobo sledovala ľudí. Podľa vedcov horúca voda môže opariť a podráždiť výstelku v ústach a v hrdle, čo môže podporiť rast nádorov. 

Čítajte tiež: Smutná realita, z ktorej zamrazí: Prečo máva čoraz viac mladých ľudí infarkt?

Štúdia, publikovaná v časopise International Journal of Cancer sa zamerala na pitný režim 50 045 ľudí vo veku 40 až 75 rokov, ktorí žili v severovýchodnom Iráne. Počas sledovaného obdobia od roku 2004 do roku 2017 bolo identifikovaných 317 nových prípadov rakoviny pažeráka. Riziko rakoviny pažeráka sa zvýšilo až o 2,4-krát  viac u tých, ktorí pravidelne pili čaj pri teplote 75 ° C.

Ako je to možné? 

Dr Farhad Islami, ktorý viedol výskum, povedal, že výsledky „podstatne posilňujú“ existujúce dôkazy o spojení medzi horúcimi nápojmi a rakovinou pažeráka. Je niekoľko mechanizmov na vysvetlenie toho, ako by pitie horúcich nápojov mohlo viesť k rakovine pažeráka.

Teplo by mohlo spôsobiť poranenie pažeráka, čo by viedlo k zápalu a následne by to mohlo poškodiť DNA a spôsobiť produkciu karcinogénnych chemikálií. Mohlo by to tiež narušiť bariéru, ktorá bráni škodlivým toxickým látkam z alkoholu a fajčenia.

Aká teplota nápoja je bezpečná? 

„Je len jediná rozsiahla prospektívna štúdia na svete, v ktorej školený personál meral skutočnú teplotu pitia čaju. Tieto výsledky možno aplikovať na všetky druhy nápojov a upozorniť verejnosť, aby počkala, kým sa nápoje pred konzumáciou ochladia na teplotu pod 60 stupňov Celzia,“ dodal Dr. Islami a priznáva, že odporúčanie Svetovej zdravotníckej organizácie je menej ako 65 ° C.

V roku 2016 Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) klasifikovala pitie veľmi horúcich nápojov nad 65 ° C ako pravdepodobný karcinogén. V Číne, Iráne, Turecku a Južnej Amerike je čaj tradične opitý veľmi horúci, máva až 70 ° C.

Georgina Hill, referentka z Cancer Research UK, uviedla: „Táto štúdia dopĺňa dôkaz, že nápoje s teplotou vyššou ako 60 ° C môžu zvýšiť riziko rakoviny pažeráka, ale väčšina ľudí v USA ich nepije pri takejto vysokej teplote. Pokiaľ nechávate svoj čaj vychladnúť skôr, ako ho vypijete, alebo pridáte studené mlieko, je nepravdepodobné, že by bolo u vás zvýšené riziko rakoviny. Samozrejme, nemali by ste fajčiť, udržať si zdravú hmotnosť a obmedziť pitie alkoholu.“

Predchádzajúci výskum navrhol čakať aspoň štyri minúty pred pitím šálky čerstvo uvareného čaju. Jednoducho povedané, lepšie je radšej nechať potraviny a nápoje vychladnuť ešte pred tým, než sa do nich pustíte. 

O ochorení

Rakovina pažeráka je ôsma najčastejšia príčina rakoviny na celom svete a jedna z hlavných príčin úmrtia na rakovinu. Výskumníci uviedli, že ich zistenia sa nevzťahujú len na čaj, ale týka sa iných nápojov, vrátane kávy alebo tiež horúcej čokolády.  Rakovina pažeráka postihuje hlavne ľudí v 60. a 70. rokoch a je častejšia u mužov ako u žien. Symptómy môžu zahŕňať ťažkosti pri prehĺtaní, pretrvávajúce poruchy trávenia alebo pálenie záhy, stratu chuti do jedla a chudnutie.

Fotogaléria


Tagy:
čaj nápoj horúci čaj rakovina pažeráka

2019-04-03 12:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia