Cholesterol má spoluvinníka: Jediná zmena v cievach napovie, či srdce spúšťa alarm

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-03-21 08:55:00

Infarkt patrí k najobávanejším zdravotným komplikáciám u ľudí s oslabenými cievami a srdcom. Prichádza náhle, nevyhýba sa ani mladším a jeho následky môžu byť fatálne. Ukazuje sa, že to nie je len zvýšený cholesterol, ktorý môže poukazovať na stúpajúce riziko akútneho zlyhania srdca. Predpovedať ho môže aj vápnik v tepnách.

Výskumníci odhalili ďalší z raných príznakov zvýšeného rizika infarktu myokardu. Je ním prítomnosť alebo neprítomnosť vápnika v artériách. Podľa výskumníkov z inštitútu Intermountain Healthcare Heart Institute v Salt Lake City môžu byť vápenaté usadeniny v tepnách zásobujúcich srdce krvou znakom hroziaceho infarktu v blízkej budúcnosti, informuje Sciencedaily.com. Vyplýva to zo štúdie, ktorej výsledky boli prezentované na vedeckej konferencii American College of Cardiology Scientific Sessions v Atlante.

Čítajte viac: Obvod pása odhalí skryté riziko: Zistite, či ste na tom lepšie než polovica Slovákov!

Do výskumu vedci zapojili vyše 5 500 pacientov bez diagnózy ischemickej choroby srdca, ktorí kvôli bolesti na hrudníku vyhľadali lekársku pomoc. Vybraní pacienti absolvovali vyšetrenie prietoku krvi v tepnách a ischémie. Prítomnosť vápenatých usadenín indikovala plak v cievach, resp. aterosklerózu, ktorá signalizuje ochorenie ciev.

Znamenie, že srdcu hrozí skrat

Podľa výskumníkov mali pacienti s vápenatými usadeninami v cievach zvýšené riziko srdcovej príhody v horizonte najbližších troch mesiacoch v porovnaní s tými, ktorým sa vápnik v artériách neusádzal. Takisto zistili, pacienti so zanesenými cievami mali všeobecne vyššie riziko koronárnej choroby srdca či inej zdravotnej komplikácie súvisiacej so srdcom a cievami.

Zisťovanie podielu vápenatých usadenín v cievach ako dôležitého indikátora pravdepodobnosti srdcovo-cievnych ochorení by podľa vedcov bolo efektívnou metódou na včasnú identifikáciu rizikových pacientov, ktorých by mohlo by motivovať k zmene životného štýlu či liečbe.

Fotogaléria


Tagy:
srdce infarkt cievy vápenaté usadeniny v cievach

2019-03-21 08:55:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia