Každý desiaty Slovák má zvýšené riziko obávanej formy rakoviny čreva: Toto je hraničný vek!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-03-26 06:00:00

Približne desať percent populácie má v rodine niekoho, komu diagnostikovali črevné polypy alebo rakovinu hrubého čreva a konečníka. Na prevenciu by však nemali myslieť len ľudia so zvýšeným rizikom. Keby väčšina ľudí v strednom veku absolvovala kolonoskopické vyšetrenie, na rakovinu by zomieralo oveľa menej pacientov.

Prvým krokom k systematickej prevencii rakoviny hrubého čreva a konečníka je populačný skríning okultného krvácania v rámci nedávno schváleného Národného onkologického programu. Slovenská gastroenterologická spoločnosť (SGS) ako spolutvorca programu Národného skríningu však upozorňuje, že rizikové skupiny, najmä pokrvní príbuzní pacientov s kolorektálnym onkologickým ochorením, by nemali čakať na výsledok testu zo stolice, ale mali by absolvovať priamo preventívnu kolonoskopiu (endoskopické vyšetrenie), ktorá dokáže zabrániť vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka odhalením už predrakovinových štádií.

Na vrchole rebríčka

Napriek výraznému pokroku v diagnostike a liečbe kolorektálneho karcinómu predstavuje táto choroba naďalej veľmi vážny spoločenský a medicínsky problém. Výskyt onkologických ochorení čriev má v našich zemepisných šírkach neustále stúpajúcu tendenciu. Slovensko je krajinou s druhým najvyšším výskytom týchto ochorení v Európe, v úmrtnosti mužov je dokonca na čele rebríčka.

Čítajte viac: Mäsový priemysel čelí vážnemu podozreniu: Známy konzervant môže mať nežiaduce účinky

V mnohých prípadoch ostávajú možnosti skorého záchytu rakoviny hrubého čreva a konečníka ďaleko za svojimi možnosťami. „Kolorektálny karcinóm je totiž rakovina, ktorej sa dá pomocou preventívnych opatrení vyhnúť takmer na 100 percent. Na nádorové ochorenia čriev by sa pri pravidelných preventívnych vyšetreniach nemuselo vôbec umierať,“ hovorí Rudolf  Hrčka, primár endoskopického oddelenia Gastroenterologickej kliniky SZU a UNB.

Populačný skríning kolorektálneho karcinómu

Národný populačný skríning kolorektálneho karcinómu, ktorého štandardné postupy pripravila Slovenská gastroenterologická spoločnosť, a ktorý Ministerstvo zdravotníctva spustilo v januári tohto roka, je hradenou možnosťou vyšetrenia stolice na skryté (okom neviditeľné, okultné) krvácanie do stolice. Ďalšou možnosťou je preventívna kolonoskopia. Vyšetrenie zo stolice odhalí prítomnosť nádoru hrubého čreva a konečníka od jeho najrannejších štádií alebo väčšie polypy, čo sú predrakovinové nezhubné výrastky čreva. Tento skríning populácie vo veku nad 50 rokov má za úlohu zachytiť rakovinu v čo najskoršom štádiu, kedy sa dá nález ešte bezpečne odstrániť a tým zlepšiť prognózy vyliečenia ako aj znížiť počty zbytočných úmrtí.

Desať rokov pred rozvojom ochorenia

Kolonoskopia je oveľa presnejšia, odhalí aj veľmi malé niekoľkomilimetrové polypy, ktoré dokáže hneď odstrániť a predísť tak vzniku veľkých polypov a rakoviny.

„Už v roku 2009 sme uviedli do života v spolupráci s MZ SR legislatívu, podľa ktorej majú pokrvní príbuzní  nárok zo zákona  zadarmo podstúpiť primárnu skríningovú kolonoskopiu raz za 10 rokov, čo je približne čas, za ktorý sa môže polyp premeniť na karcinóm,“ hovorí primár Hrčka. „Pomocou nej je možné odhaliť, a zároveň pri jednom zákroku aj odstrániť včasné štádiá polypov skôr, ako sa transformujú do rakovinového štádia,“ dodáva.

Ako gastroenterológ Rudolf Hrčka uviedol pre Vyšetrenie, príznaky kolorektálneho karcinómu závisia od štádia ochorenia: Kým nejde o štvrté, posledné štádium, keď sú vytvorené metastázy a nádor je veľký, človek prakticky nemá žiadne ťažkosti a to je jeho zrada.“

Rakovina hrubého čreva a konečníka najskôr začína tvorbou polypu, ktorého prekancerózny vývoj väčšinou nastáva po 50. roku života. Práve vtedy, kým je ešte čas zachytiť rané štádium ochorenia, by mal na prevenciu myslieť každý. Prvou a rýchlou možnosťou je urobiť si test na okultné krvácanie do stolice, ktorý treba opakovať každé dva roky (ak nie je pozitívny).

Druhou možnosťou je kolonoskopia, z ktorej má veľa ľudí neopodstatnené obavy. V prípade, že človek odmieta podstúpiť kolonoskopiu, ale chce si dať hrubé črevo prezrieť podrobnejšie, primár odporúča absolvovať napríklad CT vyšetrenie hrubého čreva: „Dnes je možné urobiť kvalitné CT vyšetrenia, ak je črevo dobre vyčistené. Dokážu odhaliť aj 6-milimetrový polyp.“

Rizikoví prvostupňoví príbuzní

Pokrvní príbuzní osoby, ktorej bol diagnostikovaný kolorektálny karcinóm alebo črevné polypy, sú ohrození jednoznačne vyšším rizikom ochorenia než zvyšok populácie. Na Slovensku tvorí túto veľkú skupinu asi 10 percent populácie. U tejto skupiny sa odporúčajú prísnejšie preventívne prehliadky.

„Prvostupňovým príbuzným pacientov s rakovinou hrubého čreva a konečníka odporúčame absolvovať kolonoskopiu  medzi 40. a najneskoršie 45. rokom života, ale aj skôr, a to desať rokov pred dosiahnutím veku, v akom bol diagnostikovaný príbuzný s rakovinou hrubého čreva,“ hovorí profesor Tibor Hlavatý, vedecký sekretár SGS „Ak sa však v pokrvnej rodine človeka vyskytuje kolorektálny karcinóm aj u viacerých príbuzných, je pravdepodobné, že ide o dedičné formy karcinómu. V týchto prípadoch je potrebné navštíviť špecializované pracovisko lekárskej genetiky a v spolupráci s gastroenterológom pripraviť individuálny plán preventívnych vyšetrení. Obvykle sa začína oveľa skôr, a to už od veku 20-30 rokov a popri kolonoskopii sa často ordinujú aj ďalšie preventívne vyšetrenia, dodáva.

Preventívna kolonoskopia odhalí až 90 percent polypov - predštádií rakoviny a tiež všetky nádory. Podľa doterajších skúseností sa predpokladá, že v populačnom skríningu má približne 8 percent osôb pozitívny nález okultného krvácania. Ďalších približne 10 percent ľudí má pozitívnu anamnézu – teda prvostupňového príbuzného s rakovinou hrubého čreva alebo konečníka. Všetci títo pacienti by mali čo najskôr absolvovať endoskopické vyšetrenie/kolonoskopiu.

Včasné štádiá rakoviny sú liečiteľné

Kolonoskopia je diagnostická a zároveň aj terapeutická metóda. Zisťuje sa pri nej prítomnosť polypov a nádorov, pričom zachytí 100 percent prípadov rakoviny a to aj tých vo včasnom, liečiteľnom stave. Počas vyšetrenia sa stanovuje typ ochorenia hrubého čreva, odoberá sa vzorka na histologické vyšetrenie. Okrem toho sa súčasne s vyšetrením môžu vykonať endoskopické terapeutické zákroky.

Nádor v čreve vzniká roky

„Kolorektálny karcinóm vzniká vo väčšine prípadov transformáciou z polypu sliznice konečníka alebo hrubého čreva. Trvá niekoľko rokov, kým sa polyp premení na zhubný nádor, a preto môžu byť pri kolonoskopii včas uskutočnené účinné opatrenia, ako napríklad endoskopické odstránenie polypov,“ Boris Pekárek, primár gastroenterologického oddelenia NOÚ.

„Drobné a malé polypy sú endoskopicky odstraňované studenou slučkou, čo zvyšuje pravdepodobnosť ich úplného odstránenia pri minimálnych rizikách výkonu. Väčšie polypy sa odstraňujú najčastejšie slučkou s pomocou elektrochirurgickej jednotky. Dnes už je možné odstrániť aj veľmi veľké polypy a malé nádory endoskopicky, bez nutnosti operácie. Pri veľkých polypoch, polypoch s obtiažnym prístupom alebo pri podozrivom náleze pokročilého nádoru  je vhodné, keď kolonoskopista odošle pacienta do špecializovaného centra, kde sa posúdi vhodnosť endoskopického alebo chirurgického odstránenia nádoru,“ dodáva.  

Vyšetrenia sa netreba báť

Ľudia majú prirodzený strach z kolonoskopie, kolujú o nej rôzne chýry. „Endoskopické vyšetrenie a liečba v rukách skúseného endoskopistu vybaveného moderným prístrojom je v súčasnosti už skutočne bezbolestným vyšetrením,“ konštatuje profesor Hlavatý. „Dnes nie je problém medicínsky zabezpečiť bezbolestné vyšetrenie u pacientov, ktorí majú obavy z bolesti alebo diskomfortu podaním upokojujúcich liekov alebo dokonca celkovou anestéziou. V takom prípade pacient v podstate vyšetrenie prespí. Zvýšiť záujem a účasť na preventívnej kolonoskopii by okrem lepšej informovanosti rizikových skupín určite pomohli aj presné a adekvátne pravidlá úhrad analgosedácie pre bezbolestné endoskopické vyšetrenia,“ dodáva.


 

 

Fotogaléria


Tagy:
kolonoskopia rakovina hrubého čreva a konečníka polyp

2019-03-26 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com, SGS, TASR/Michal Svítok Video: UEG/SGS  |  Autor: © Zoznam/zh  |  Zdroj: Tlačová správa, SGS

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia