VIDEO Marián sa vyliečil z rakoviny hrubého čreva: Rada, ktorá môže zachrániť aj vás

Vyliečený pacient Marián Božík. Foto: Ján Zemiar
Zdroj: Jan Zemiar
2019-03-18 06:00:00

Rakovina hrubého čreva a konečníka patrí k najobávanejším a najrozšírenejším onkologickým ochoreniam na Slovensku. Prevenciu napriek tomu mnohí ľudia zanedbávajú. Zmeniť to môže jednoduchý test, ktorý v obálke dostanú viacerí poistenci. Preventívny test v minulosti zachránil život aj vyliečenému pacientovi Mariánovi Božíkovi.

Príbehy so šťastným koncom existujú aj pri tých najhorších ochoreniach. Bývalý pacient Marián Božík dnes môže povedať, že sa vyliečil z rakoviny hrubého čreva – paradoxne, vďaka ochoreniu jeho otca a jednému osudnému rozhodnutiu.

Čítajte viac: Gastroenterológ Boris Pekárek: Dve zásady, ktoré by mal dodržiavať každý

Otec Mariána Božíka prekonal v 54 rokoch mozgovú príhodu, po ktorej mu ochrnula pravá strana tela a postupne sa jeho zdravotný stav zhoršoval. V 73 rokoch začal krvácať z konečníka, no keďže bol imobilný, za jeho lekárkou šiel syn: „Doktorka mi povedala, že je potrebné vykonať kolonoskopiu. Otec však nechcel, nechcel nič vedieť, hovoril, že sa trápi...,“ vysvetľuje. Za otcovou lekárkou šiel teda znova – poradila mu, aby otcovi kúpil hemoglobín test na okultné krvácanie do stolice. Lenže ani test nechcel chorý muž absolvovať. Obávanú diagnózu mu nakoniec lekári potvrdili a onedlho nato zomrel. Test však jeho synovi ostal a keďže ho nechcel vyhodiť, urobil si ho on sám. Vtedy ešte netušil, že bude pozitívny.

Čítajte viac: Nový objav môže vysvetliť medicínsku záhadu: Riziko rakoviny čriev odhaľujú aj zuby!

 „Bohužiaľ, test bol pozitívny. Samozrejme, človek sa naľaká – to nie je možné, to ja nemôžem – mal som 48 rokov, ešte som mal život pred sebou... Tak som šiel kúpiť druhý test. Aj druhý test potvrdil, že je to pozitívne,“ spomína na trpké chvíle.

Nasledovala kolonoskopia, ktorá potvrdila prítomnosť nádoru v hrubom čreve a z odberu vzorky vyplynulo, že je zhubný. Našťastie, sono brušnej dutiny vylúčilo metastázy a po úspešnom operačnom odstránení nádoru lekári skonštatovali, že vzhľadom na včasný záchyt ochorenia Marián Božík nebude musieť podstúpiť chemoterapiu ani žiadne ožarovanie. Druhýkrát sa vtedy narodil. „Len vďaka tomu, že otec odmietol test, mi zachránil život,“ usudzuje.

„Pri šálke kávy hovorme o zdraví“

Šancu na včasné odhalenie choroby pomocou skríningového testu tento rok dostanú všetci Slováci patriaci do rizikových skupín. Ministerstvo zdravotníctva SR, pacientska aliancia Nie rakovine a organizácia Europacolon Slovensko minulý týždeň spustili spoločnú podpornú informačnú kampaň k národnému skríningovému programu rakoviny hrubého čreva a konečníka Nezahoď svoj život - Urob si už dnes preventívny test.

Spolupráca odštartovala „Šálkou kávy v makete hrubého čreva“ v átriu ministerstva zdravotníctva. Kampaň sprevádza nová pieseň s videom „Pri šálke kávy hovorme o zdraví“. V klipe účinkujú  aj vyliečení pacienti, ktorých zachránil práve preventívny test na okultné krvácanie do stolice, či primár gastroenterológie z Národného onkologického ústavu Boris Pekárek.

Informačnú kampaň podporí aj sprievodná edukačná interaktívna road šou s názvom Nezahoď si svoj život. V rámci nej MZ SR a pacientske organizácie spoločne od 15. marca do 11. mája 2019 pozývajú ľudí v deviatich mestách Slovenska na interaktívnu „Šálku kávy v hrubom čreve,“ kde sa môžu dozvedieť, ako môžu zostať zdraví vďaka testu skrytého (okultného) krvácania do stolice. Počas šou sa bude distribuovať aj leták s informáciami o národnom skríningovom programe.

Skríning song (Hudba a text: Matej Vaník, text: Bibiana Ondrejková, Producent: KAJANFILM)

Krvácanie nebolí a spočiatku ho nevidno

Prvým, voľným okom neviditeľným príznakom ochorenia je krvácanie do stolice, ktoré odzrkadľuje, že sa v hrubom čreve vytvoril polyp, raný signál hroziaceho onkologického ochorenia v štádiu, keď nebolí a „problém“ necítime. Tzv. okultné krvácanie možno odhaliť jednoduchým testom stolice.

Podľa odborníkov trvá aj desať rokov, kým sa z polypu vyvinie rakovina hrubého čreva. Pri dodržiavaní pravidelného skríningového testovania je možné polyp odhaliť a úplne odstrániť počas následnej kolonoskopie. Po 50. roku života má na bezplatné preventívne vyšetrenie stolice prostredníctvom testu na okultné krvácanie nárok každý poistenec, vždy v dvojročnom intervale.

Ďalšou možnosťou prevencie je kolonoskopické vyšetrenie hrubého čreva, ktoré sa vykonáva v 10-ročnom intervale v endoskopických pracoviskách zaradených do programu populačného skríningu.

Varovné príznaky rakoviny hrubého čreva a konečníka

  • Krvácanie z konečníka, krv na toaletnom papieri
  • Hnačka alebo tvrdá stolica, prípadne ich časté striedanie
  • Časté urgentné navštevovanie toalety alebo zápcha
  • Strata chuti do jedla
  • Ubúdanie hmotnosti
  • Zvýšená únava
  • Horúčky a závraty
  • Bolesti brucha, plynatosť a pocit hrče v bruchu

Štvrtina pacientov prichádza neskoro

Riziko vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka je najvyššie u ľudí nad 50 rokov. Na Slovensku každý rok pribudne takmer 4 000 nových pacientov s touto rakovinou. Vo výskyte ochorenia je Slovensko, vzhľadom na počet obyvateľov, na popredných miestach vo svetových štatistikách. Navyše, až štvrtinu pacientov diagnostikujú v neskorých štádiách, keď už nádor metastázuje do pečene a ďalších orgánov a liečba je veľmi komplikovaná. 

Rok 2019 ministerstvo zdravotníctva SR vyhlásilo za Rok prevencie. V rámci preventívnych aktivít zameraných na choroby hrubého čreva dostalo 20 000 Slovákov do schránok obálky s testom na okultné krvácanie v stolici. Príjemcov vyberali na základe svojho kľúča zdravotné poisťovne. Tento test pacientom zadarmo poskytne aj ich všeobecný lekár.

Tlačová konferencia k národnému skríningovému programu rakoviny hrubého čreva a konečníka.

 

 

Fotogaléria


Tagy:
skríning rakovina hrubého čreva a konečníka preventívny test vyliečený pacient

2019-03-18 06:00:00  |  Foto: Ján Zemiar, MZ SR Video: Ján Zemiar  |  Autor: © Zoznam/zh  |  Zdroj: TASR, MZ SR, Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia