Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Prsty v nose a konzumácia jedla zo zeme? Prekvapivé spôsoby, ako si posilniť imunitu!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

To, čo sa nám zdá zvláštne, bizarné až nechutné, v skutočnosti nemusí byť až také zlé! Zistíte to na základe tvrdení dermatológa, podľa ktorého sú nasledujúce spôsoby, z ktorých sa nám obracia žalúdok, vlastne prospešné pre telo.

Prsty v nose nie sú príjemným zvykom. U detí je to úplne normálne a dospelí sa zase boja priznať, že to robia aj oni! Aj jedlo, ktoré nám padne na zem, nám pripadá nechutné. Nebudeme predsa jesť niečo, čo spadlo na špinavú zem? Expert a dermatológ z Denveru Dr. Meg Lemon však odporúča, aby sme, tieto na prvý pohľad nechutné veci, robili vo svojom živote! Ide totiž o spôsoby, ako si posilniť imunitný systém.

Čítajte tiež: Nepríjemný problém, o ktorom nikto nehovorí: Keď nemôžete ísť na záchod, spravte jednoduchý trik!

Preč s antibakteriálnym mydlom!

Vystavenie svojho tela mnohým choroboplodným zárodkom by mohlo pomôcť zvýšiť jeho prirodzenú obranyschopnosť a zvýšiť odolnosť tela voči infekciám a alergiám. Prostredie, v ktorom žijeme sa stáva čistejším a viac antiseptickým!

„Hovorím ľuďom, že keď im jedlo padne na zem, nech ho zdvihnú a zjedia,“ hovorí Dr. Meg Lemon v novej knihe „Elegantná obrana: výnimočná nová veda imunitného systému“ od autora Matta Richtela.

Vo výňatku uverejnenom v New York Times, kde je Richtel novinárom, Dr. Lemon povedal: „Zbavte sa antibakteriálneho mydla. Imunizujte! Je úplne v poriadku, ak deti jedia špinu. Nemali by ste si dávať prsty do nosa, mali by ste to aj jesť.“

Infekcie na posilnenie imunity

Dr Lemon je dermatológ certifikovaný spoločnosťou American Board of Dermatology. Táto rada podporuje tému výňatku z knihy Richtella, z ktorej vyplýva, že "moderné" imunitné systémy sa stávajú príliš citlivými na baktérie, ktoré boli kedysi neškodné. Poukazuje na výskum, ktorý v minulosti ukázal, že u detí je väčšia pravdepodobnosť vzniku alergií, ako je senná nádcha, ak majú menej súrodencov.

Jedlo zo zeme radšej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Podľa štúdie v britskom časopise Medical Medical Journal v roku 1989 existuje úvaha, že zachytávanie infekcií starších súrodencov posilnilo imunitu mladých detí. Tí, ktorí nemali starších bratov a sestry, prinášali domov baktérie a vírusy, ktoré získali z vonkajšieho prostredia a mali menej chránený imunitný systém.

Rodiny sa však zmenšujú a ľudia majú menej detí. Taktiež sa viac zameriavajú na udržiavanie čistoty svojich domov, seba samých, potravín a sterilizujú svoje prostredie. Avšak, zvýšil sa výskyt alergií! V USA v roku 2011 bolo o 50% viac detí s potravinovými alergiami ako v roku 1997. A v tom istom období došlo k 69% nárastu kožných alergií.

Richtell upozorňuje tiež, že nadmerné užívanie antibiotík mohlo prispieť k tomuto účinku, pretože môžu zničiť zdravé baktérie, ak nie sú potrebné na užívanie. Nadmerné užívanie antibiotík tiež umožňuje, aby baktérie zmutovali, aby sa stali smrteľnejšími a ťažšie liečiteľnými.

Článok publikovaný v časopise The British Journal of Homeopathy hovoril o tom, že senná nádcha bola „takmer úplne obmedzená“ na vyššie triedy, ktorí mali lepšiu hygienu, chudobné deti, ktoré boli vystavené viacerým choroboplodným zárodkom mali nízku mieru sennej nádchy. Ich imunitný systém bol posilnený!

Trénujte imunitu!

Pán Richtel pripúšťa, že mnohé pokroky v hygiene boli pre spoločnosť užitočné a zlepšili zdravie a životy moderných ľudí. Navrhuje však, že aby naša imunita nepoľavila, neuškodí raz za čas vystaviť ju miernemu šoku. Príkladom je napr. zjedené jedlo, zdvihnuté zo zeme. Tak, ako sa telo stáva lenivé a zvykne si, ak ho budete rovnakým spôsob zaťažovať, tak funguje aj imunitný systém, ktorý môžete takto trénovať. 

Viac o téme: BaktériePotravinyZdravieJedloChoroby
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9