Zadržiavanie stolice sa vám môže nepríjemne vypomstiť: Toto vás presvedčí na nič nečakať!

Zdroj: gettyimages.com
2019-03-27 10:00:00

Niekedy si to vynútia okolnosti, inokedy sa hanbíte pred okolím, alebo sa vám nepáčia podmienky. Hnusí sa vám vykonať veľkú potrebu na cudzej toalete na pumpe počas dlhej cesty z výletu? Tento problém sa týka čoraz väčšieho počtu ľudí. Neodkladajte to!

Nič nie je lepšie, ako domáce prostredie, kde si môžete kedykoľvek odskočiť na WC. Prichádzajú však situácie, kedy nemáte tú možnosť a musíte sa spoliehať na cudzie toalety. Mnohí to nakoniec vyriešia tak, že jednoducho na veľkú potrebu nejdú a počkajú, až kým neprídu domov. Zadržiavajú stolicu a moč aj niekoľko hodín, čím si koledujú o zdravotné problémy. Iní majú spoločenské zábrany. Je pre nich prekážkou väčší počet ľudí zdržujúcich sa na toalete. Alebo veľa práce – jednoducho, nemajú čas na návštevu toalety, a tak to stále odkladajú.

Čítajte tiež: Neskutočné, čo sa deje s tepnami počas noci: Chyba, ktorú vám srdce neodpustí!

Na prvý pohľad nevinné zadržiavanie veľkej či malej potreby môže spustiť nepríjemné zdravotné komplikácie. Na záchod by mal ísť každý ihneď po prvom nutkaní a mal by si na to dožičiť dostatok času!

Strata citlivosti

Gastroenterológovia upozorňujú, že vyprázdňovanie stolice je veľmi zložitý proces. Zúčastňuje sa na ňom množstvo vôľou ovládaných, ale aj neovládaných svalov v správnom poradí. Dlhé a opakované odkladanie návštevy toalety preto neostane bez následkov. Vtedy môže ľahko dôjsť k narušeniu spomínanej zložitej sekvencie dejov, a tým k poruche defekačného reflexu. A to buď únavou alebo tiež preťažením svalov či nervových zakončení. Výsledok? Prah citlivosti by sa tým zmenil a človek by bol viac alebo menej citlivý na plnosť konečníka ako predtým, ako sa uvádza na verywellhealth.com. Jednoducho povedané, nevedel by odhadnúť, kedy skutočne potrebuje ísť na veľkú potrebu a kedy nie. Porucha vyprázdňovania je na svete!

Rakovina i hemoroidy

Nielen preto je správne vyprázdňovanie stolice každý deň veľmi dôležité. Ak dlhodobo odkladáte vykonanie potreby, môže to viesť k rakovine hrubého čreva, čo už je vážna vec. Pri nezdravom zadržiavaní stolica stvrdne a to je už len krok k nepríjemnej zápche. Tá patrí k jednému z rizikových faktorov vzniku spomínanej rakoviny, ktorá má na svedomí množstvo ľudských životov.

Zadržiavanie stolice ako jeden z neprávnych návykov pri vyprázdňovaní stojí tiež za vznikom zlatej žily. Krv jasno červenej farby na toaletnom papieri je jasným symptómom hemoroidov.

Čo sa stane do niekoľkých hodín? 

Zrejme budete prekvapení, ale zmeny sa začnú diať takmer ihneď. Pozrite sa na to, ako telo zareaguje hodinu po hodine, ak budete stolicu zadržiavať podľa womenshealthmag.com!

Po 2 hodinách

Ak nejdete na toaletu včas, počas prvých hodín zadržiavania pocítite tlak v bruchu. Niektorí ľudia to opisujú ako typické brušné kŕče, zatiaľ čo u iných sa to prejaví naliehavejšou potrebou ísť na záchod. Je pravdepodobné, že už po pár hodinách zadržiavania, sa budete cítiť nafúknuto.

Po 6 hodinách

Začnete mať pocit, že vlastne na záchod už nepotrebujete ísť. Neznamená to, že stolica zázračne zmizla, ale mení sa na zápchu, takže vaše nutkanie na toaletu už nie je tak silné.

Po 12 hodinách

Čím dlhšie zadržiavate stolicu, tým ťažšia bude jej cesta von. Vaše brucho je viditeľne väčšie, nafúknuté, tlak je tak silný, že ho nedokážete vtiahnuť a pripomína tehotenské bruško. Vaša návšteva toalety bude pravdepodobne dosť bolestivá, sprevádzaná krvácaním a trhlinami na konečníku.

Nečakajte!

Stolicu a moč v žiadnom prípade neodkladajte. Snažte sa vytvoriť čo najpríjemnejšiu atmosféru pri vyprázdňovaní obsahu čriev, aby ste predišli zápche. Nikdy na záchode nečítajte a choďte na toaletu vždy, keď máte pocit nutkania na stolicu!

Fotogaléria


Tagy:
záchod toaleta zdravie zápcha stolica

2019-03-27 10:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia