Smutná realita, z ktorej zamrazí: Prečo máva čoraz viac mladých ľudí infarkt?

Zdroj: gettyimages.com
2019-03-18 12:00:00

Kedysi išlo o niečo výnimočné, ba až raritné. Dnes sa z toho pomaly stáva bežná súčasť života! Odjakživa sa prípady infarktu spájali predovšetkým so staršími ľuďmi, v súčasnosti sa stále viac týkajú mladších ľudí. Ako je to možné?

Výsledky štúdie sú kruté. Zatiaľ čo celkovo miera vzniku srdcových infarktov klesá v USA, netýka sa to všetkých skupín obyvateľov. Podľa novej štúdie sa miera infarktu zvyšuje v skupine ľudí, o ktorých by si každý povedal, že je to nepravdepodobné. To, čo kedysi bolo nezvyčajné, dnes je všedné. Mladých ľudí vo veku vo veku 20 až 30 rokov, ktorí majú infakrt, stále pribúda! I napriek ich relatívne mladému veku majú rovnakú mieru zlých výsledkov po utrpení infarktu, vrátane smrti, ku ktorej môže dôjsť, ako u tých, ktorí sú o 10 a viac rokov starší, ako zistila štúdia. 

Čítajte tiež: Neskutočné, čo sa deje s tepnami počas noci: Chyba, ktorú vám srdce neodpustí!

"Bolo to neuveriteľne zriedkavé vidieť, že by ktokoľvek mladší ako 40 rokov prišiel s infarktom - a niektorí z týchto ľudí to prežívajú vo svojich dvadsiatych rokoch či na začiatku tridsiatych rokov," povedal Dr. Ron Blankstein, kardiológ z nemocnice Brigham and Women's Hospitalv Bostone, vo vyhlásení: "Na základe toho, čo vidíme, sa zdá, že ideme nesprávnym smerom."

Nová štúdia, ktorá prišla na tieto šokujúce výsledky, bude predložená 17 marca na výročnom vedeckom zasadnutí Americkej akadémie kardiológie v New Orleans, pričom zistenia ešte neboli uverejnené v recenzovanom časopise. 

Hrozí rovnaké riziko úmrtia

V štúdii sa výskumníci zamerali na údaje od približne 2 100 pacientov s infarktom vo veku 50 rokov a mladších, ktorí boli prijatí do jednej z dvoch veľkých nemocníc v rokoch 2000 až 2016. Celkovo mal približne 1 z 5 pacientov alebo 20 percent, 40 alebo menej rokov. Ale za posledných 10 rokov štúdie sa podiel pacientov vo veku 40 rokov a mladších zvýšil približne o 2% ročne, ako uviedli vedci.

Okrem toho pacienti, ktorí mali 40 rokov a menej, mali rovnakú pravdepodobnosť úmrtia po infarkte ako osoby vo veku 41 až 50 rokov, čo znamená, že mladší vek nemusí byť akousi ochranou po prekonaní infarktu. 

"Aj keď ste vo vašich dvadsiatich alebo tridsiatych rokoch prekonali srdcový infarkt, hrozí vám riziko ďalších kardiovaskulárnych príhod! Toto riziko je rovnaké ako u niekoho, kto je starší ako vy," povedal Dr. Blankstein. 

Čo za tým môže byť? 

Mladé i staršie vekové skupiny v štúdii mali približne rovnakú mieru rizikových faktorov srdcových chorôb, vrátane cukrovky, vysokého krvného tlaku, fajčenia a rodinnej anamnézy srdcového infarktu! 

Navyše, v porovnaní s ľuďmi vo veku od 41 do 50 rokov bolo pravdepodobnejšie, že osoby, ktoré majú menej ako 40 rokov sú náchylnejší na zneužívanie návykových látok vrátane užívania marihuany a kokaínu. Najmä 18 percent týchto mladších ľudí uviedlo, že užívali drogy, čo je v porovnaní s 9 percentami starších ľudí. Užívanie týchto látok môže prispievať k infarktu u mladých dospelých, avšak, je potrebný ešte ďalší výskum na potvrdenie tejto skutočnosti.

Mladší pacienti mali zase tendenciu mať nižšiu pravdepodobnosť užívania aspirínu a statínov po infarkte. Vedci povedali, že toto zistenie môže naznačovať nižšiu pravdepodobnosť odporúčania od lekárov, aby mladší pacienti užívali tieto lieky práve kvôli ich mladému veku. Čo sa týka prevencie pred srdcovými ochoreniami, vzťahuje sa úplne na všetkých bez ohľadu na vek. 

Fotogaléria


Tagy:
srdce zdravie vek prevencia infarkt choroby srdcové choroby

2019-03-18 12:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka  |  Zdroj: livescience.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia