Slovenku (†62) sužovali horúčky a dusivý kašeľ: Život ju stálo úplne bežné ochorenie

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-03-01 17:00:00

Na Slovensku zúri chrípka, ktorá si počas tohtoročnej zimnej sezóny vyžiadala už niekoľko obetí. Jednou z posledných bola 62-ročná pacientka z Košíc, ktorá stupňujúcim sa zdravotným problémom napokon podľahla. Silu chrípkového vírusu by nemali podceniť najmä deti, ľudia s oslabenou imunitou, zdravotnými problémami a staršie osoby.

Ako informovala Lucia Kočková, manažérka komunikácie spoločnosti AGEL, patologicko-anatomická pitva potvrdila aktuálne úmrtie 62-ročnej ženy na chrípku, ktorá bola hospitalizovaná na Internej klinike Nemocnice v Šaci.

Čítajte viac: Každý desiaty Slovák riskuje vážnu nákazu: Patríte medzi nich aj vy?

 „Pacientka mala ťažkosti s dýchaním trvajúce niekoľko dní, vysoké horúčky pohybujúce sa okolo 39 stupňov, dusivý kašeľ, sťažovala si na slabosť a únavu,“ povedal doktor Ivan Skalina, primár Internej kliniky Nemocnice Košice-Šaca.

Čítajte viac: Aj v zime sa môžete ľahko nakaziť chlamýdiami: Pozrite sa, čo všetko na nás vonku číha!

 „Vstupná snímka hrudníka bola bez patologického nálezu. S odstupom piatich dní, na základe zhoršujúcich sa respiračných ťažkostí, a to aj napriek navýšenej antibiotickej liečbe, sme röntgen zopakovali a ten ukázal už prítomné známky obojstranného zápalu pľúc. Pre zhoršujúci sa klinický a laboratórny nález bola opakovane menená a cielene potencovaná antibiotická terapia. Napriek tomu sa zdravotný stav pacientky nelepšil, ale naopak, dochádzalo k rýchlej progresii, ktorá vyústila k úmrtiu. Na základe rýchleho zhoršovania klinického stavu pacientky bez reakcie na potencovanú liečbu bola indikovaná patologicko-anatomická pitva s neskorším potvrdením vírusu chrípky,“ doplnil primár.

Podľa Lucie Kočkovej si tohtoročná epidémia respiračných ochorení neraz vyžaduje predĺženú dobu liečenia, keď nestačí týždňová terapia v domácich podmienkach, ale prípady oveľa častejšie končia hospitalizáciou na akútnych nemocničných lôžkach.

Na chrípku zomrelo už 15 ľudí

Podľa Dáše Račkovej z komunikačného referátu Úradu verejného zdravotníctva SR zomrelo na chrípku od októbra 2018 (začiatok chrípkovej sezóny 2018/2019) do 1. marca 2019 15 osôb, pričom 14 zomrelých bolo nakazených vírusom chrípky A Michigan. „Osoby neboli očkované proti chrípke, väčšina z nich mala pridružené chronické ochorenia, čiže patrili do rizikovej skupiny ľudí,“ spresnila.

V populácii je najrozšírenejší vírus A/Michigan/45/2015(H1N1)pdm09-like, ktorý je obsiahnutý aj v aktuálnej očkovacej vakcíne. Prvýkrát ho identifikovali ako nový typ vírusu v roku 2009, keď spôsobil pandémiu chrípky na celom. Odvtedy už desať rokov koluje v populácii, doplnila Dáša Račková z ÚVZ SR.

Podľa hygienikov sa na Slovensku prevažne vyskytujú lokálne epidémie chrípky, zväčša na úrovni krajov. V celom európskom regióne dominujú vírusy chrípky typu A. Okolité krajiny, napríklad Českú republiku, Maďarsko, Rakúsko, ale aj Nemecko a Francúzsko sužujú celoplošné epidémie chrípky,“ uvádza ÚVZ SR na svojej stránke s najnovšou štatistickou bilanciou.

Fotogaléria


Tagy:
chrípka úmrtie A Michigan

2019-03-01 17:00:00  |  Foto: Gettyimages.com, TASR/Henrich Mišovič, ÚVZ SR  |  Autor: © Zoznam/zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia