Problém, ktorý počas života zasiahne až tretinu ľudí: Rýchly TEST odhalí, či máte dobrý sluch

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-03-01 06:00:00

Počet ľudí, ktorí strácajú jeden z najdôležitejších zmyslov, neustále narastá. Len na Slovensku trpí poruchou sluchu okolo 300-tisíc osôb. Dobrou správou však je, že až 90 percentám pacientov vedia lekári pomôcť, pretože ich problém patrí do spektra odvrátiteľných poškodení zdravia.

 

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila 3. marec za Svetový deň počutia a Klinika otorinolaryngológie, chirurgie hlavy a krku Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) na tento deň upozornila tlačovou konferenciou. Odborníci na nej hovorili o potrebe edukácie spoločnosti, o poruchách sluchu a spôsobu ich riešenia. „Hlavným dôvodom pre pripomenutie si tohto dôležitého zmyslu je alarmujúci nárast počtu ľudí s poškodeným sluchom, nedostatočné využívanie možnosti na riešenie porúch sluchu a nedostatok povedomia o danom probléme u obyvateľstva,“ pripomenul profesor Milan Profant.

Čítajte viac: Hluk ako záludná príčina zdravotných problémov: Viete, koľko znesú vaše uši a telo?

Podľa odhadov má poruchu sluchu až 466 miliónov ľudí na celom svete. Do roku 2050 by ich počet mal narásť na 900 miliónov. Problémy so sluchom trápia zhruba 33 percent ľudí nad 65 rokov. Aj preto je porucha sluchu treťou najčastejšou chronickou chorobou starých ľudí. Strata sluchu sa však neraz týka i osôb v produktívnom veku, z ktorých mnohí svoje zdravotné ťažkosti aj roky prehliadajú.

Otestujte si sluch

Ľahkú poruchu sluchu charakterizuje napríklad neschopnosť počuť kvapkanie vodovodného kohútika, pri stredne závažnej poruche človek zle počuje zvonenie budíka a pri ťažkej už má problémy s počutím hovoreného slova a porozumením reči. Ľudia so slabším sluchom sa zvyčajne dožadujú opakovania fráz alebo je pre nich náročné sústrediť sa na hovorenú reč. Ako ste na tom vy?

Vrodené poruchy sluchu

Včasná intervencia a diagnostika sú pre liečbu sluchu kľúčové predovšetkým v ranom detstve. Ohrozenou skupinou sú malé deti, ktoré sa narodia s chybnou genetickou informáciou s dôsledkom straty funkcie vnútorného ucha a ťažkej poruchy sluchu. „Na Slovensku sa ročne narodí okolo 55 až 60-tisíc novorodencov. Pri akceptovanom celoeurópskom výskyte 1-2 hluchých novorodencov na 1 000 narodených možno predpokladať, že každoročne treba riešiť problém hluchoty u 60-100 novorodencov. Tento problém, čo do objemu, je len malá časť z celkového počtu sluchových porúch, ale tvorí veľmi závažný spoločenský jav, ktorému sa venuje mimoriadna pozornosť, aby sme malým deťom s ťažko poškodeným sluchom umožnili obdobné možnosti rozvoja, ako ich počujúcim kamarátom,“ objasnil profesor Profant, prednosta I. otorinolaryngologickej kliniky LF UK a UNB.

Kochleárny implantát - z ticha do sveta zvukov

Vďaka modernej medicíne dnes môžu počuť aj pacienti s úplnou stratou sluchu a zaradiť sa do bežného života – prostredníctvom tzv. kochleárneho implantátu. Na Slovensku bol takýto implantát prvýkrát zavedený u detského pacienta pred 25 rokmi, 8. júla 1994.

„Kochleárny implantát sa skladá z dvoch hlavných častí. Vnútorná časť je voperovaná do spánkovej kosti, elektróda je zavedená do kochley, teda do slimáka a elektricky stimuluje na základe zvukovej informácie zakončenia sluchového nervu, čiže prakticky obchádza nefungujúce vnútorné ucho. Zvonku za uchom sa nosí vonkajšia časť, ktorá má mikrofón, rečový procesor, ktorý spracováva zvuky prostredia, zvuky reči,“ priblížila docentka Zuzana Kabátová z Kliniky ORL a ChHK LF UK a UNB.

V priebehu 25 rokov prešli kochleárne implantáty viacerými zmenami, dnes sa nosí rečový procesor decentne za uchom a takmer ho nevidno. Takisto sa podarilo rozšíriť vek implantovaných pacientov – najmladší mal rok a tri mesiace a najstarší 82 rokov.

Život s kochleárnym implantátom

Pozitívnym príkladom pacienta s vrodenou poruchou reči je 13-ročný Marek Vaco, ktorý sa narodil s ťažkým narušením sluchu. Vďaka kochleárnej implantácii, ktorú podstúpil ako 21-mesačné dieťa, mohol nastúpiť do bežnej základnej školy. Dokonca sa na profesionálnej úrovni aktívne venuje športu – zúčastnil sa napríklad Majstrovstiev Európy sluchovo postihnutých v tenise.

Ďalším pacientom s kochleárnym implantátom je 21-ročný Martin Ďuriška, ktorý sa narodil ako nepočujúce dieťa. Prvé vyšetrenie sluchu absolvoval ako 4-mesačný po podozrení rodičov, že nereaguje na zvuky. Martinovi s ťažkou obojstrannou poruchou sluchu voperovali kochleárny implantát ešte pred dovŕšením druhého roku života. Už v piatich rokoch bol schopný normálne rozprávať (bez odzerania) a základnú školu absolvoval bez akýchkoľvek obmedzení. Ako dieťa dokonca rád spieval a úspešne reprezentoval školu na recitačnej súťaži. Okrem toho sa venoval športu – futbalu a florbalu. Dnes je študentom Matematicko-fyzikálnej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Ako mladý študent povedal pre Vyšetrenie, so zvládaním školských či iných úloh nemal počas detstva alebo dospievania žiadne problémy a v niektorých oblastiach svojich rovesníkov dokonca predčil. „Nepočujem síce 100-percentne, ale nepociťujem v živote žiadne obmedzenia,“ doplnil Martin s tým, že v noci si „strojček“ skladá z ucha. Síce sa zo spánku nezobudí na zvonenie budíka, ale jeho funkciu nahrádza vibračnými pomôckami.

Vyšetrenie sluchu pre verejnosť

V ambulanciách Kliniky ORL a ChHK lekári ročne vyšetria približne 20 000 pacientov a vykonajú viac ako 2 600 operácií. Riaditeľka Univerzitnej nemocnice Bratislava Renáta Vandriaková vyzdvihla snahu vedenia kliniky, ktoré chce aj týmto spôsobom upozorniť na nebezpečenstvo zanedbania problémov so sluchovým orgánom. „Hodnotím veľmi pozitívne aj takúto činnosť, pretože okrem špičkovej zdravotnej starostlivosti, sa toto pracovisko zaslúžilo aj o edukáciu verejnosti,“ zdôraznila riaditeľka UNB Renáta Vandriaková. Pri príležitosti Svetového dňa sluchu sa v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda (UNB) bude 2. marca 2019 konať na ORL klinike (5. posch.) Deň otvorených dverí, v rámci ktorého si verejnosť môže dať vyšetriť sluch.

Fotogaléria


Tagy:
kochleárny implantát porucha sluchu

2019-03-01 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com, MED-EL  |  Autor: © Zoznam/zh  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia