S triklozánom sa stretávame každý deň: Lekári hovoria o novej hrozbe

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-04-29 11:00:00

Nachádza sa v mydlách, saponátoch, čistiacich prostriedkoch, dezodorantoch, a tiež v zubných pastách. Triklozán nájdeme v množstve každodenne používaných produktoch. Vedci však zistili, že by mohol baktériám robiť medvediu službu.

Dôvodom, prečo býva triklozán bežnou súčasťou kozmetiky, je jeho antibakteriálne pôsobenie. Podľa záverov výskumu realizovanom na Washingtonskej univerzite má však táto látka účinok, ktorý baktériám, paradoxne, pomáha v ich ďalšom šírení a lepšej odolnosti. Americkí vedci zistili, že baktérie sa po kontakte s triklozánom stávajú rezistentnými voči antibiotikám.

Čítajte viac: Slováci robia pri užívaní antibiotík veľkú chybu: Mýtus, ktorý nás pripravuje o imunitu

Experti skúmali, ako na triklozán zareagujú baktérie Escherichia coli (E. coli) a MRSA (multirezistentný stafylokok). Časť baktérií vystavili pôsobeniu chemikálie. Zistili, že triklozán dokázal zvýšiť ich rezistenciu voči antibiotikám až 10-tisícnásobne in vitro.

Stonásobné oslabenie účinnosti antibiotík

Za normálnych okolností dokáže prežiť antibiotickú liečbu len jedna z milióna baktérií, no po ošetrení triklozánom prežila jedna z desiatich. Kontraproduktívny účinok triklozánu potvrdili aj pokusy na myšiach s infekciou močových ciest, ktorým výskumníci látku pridávali do pitnej vody, a potom hlodavce liečili antibiotikami. Myši, ktoré pili vodu s obsahom triklozánu, mali v moči 100-násobne vyššie hladiny baktérií než tie, ktoré v rámci kontrolnej skupiny pili iba čistú vodu. Štúdia bola zverejnená v magazíne Antimicrobial Agents and Chemotherapy.

Odborníci vzhľadom na ambivalentné pôsobenie chemikálie navrhujú, aby boli účinky triklozánu bližšie preskúmané a jeho použitie v rámci najbežnejších spotrebiteľských výrobkoch prehodnotené, píše Medicalnewstoday.com.

Fotogaléria


Tagy:
antibiotická rezistencia triklozán

2019-04-29 11:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia