Bratislavčanov ohrozuje parazitárne ochorenie: Napáda pokožku, ľahko sa šíri medzi ľuďmi

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-02-26 16:00:00

Bratislavskí epidemiológovia evidujú od nového roka zvýšený výskyt svrabu. Parazitárne ochorenie sa prejavuje silným svrbením pokožky a tvorbou pľuzgierikov. Podľa odborníkov je vysoko nákazlivé a prenáša sa viacerými spôsobmi.

„Svrab je vysoko nákazlivé ochorenie kože, ktoré sa prenáša z človeka na človeka pri tesnom a opakovanom kontakte s chorým, pri manipulácii alebo používaní tých istých osobných odevov alebo uterákov ako chorý, prípadne posteľnou bielizňou. Ochorenie sa šíri najmä v kolektívoch (predškolské a školské zariadenia, rodina, ubytovne, internáty, domovy dôchodcov a iné),“ upozorňuje Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava (RÚVZ BA) po tom, ako epidemiológovia zaznamenali vzostup svrabu v Bratislavskom kraji.

Čítajte viac: Pre domáce zabíjačky platia nové pravidlá: Chyba, ktorá mení údenú klobásu na smrtiaci pokrm

Podľa RÚVZ BA vyvoláva ochorenie mikroskopický roztoč – zákožka svrabová. Kým samička zákožky dokáže preniknúť do pokožky a vytvárať v nej chodbičky, v ktorých kladie vajíčka, samček žije na povrchu kože. Príznakom svrabu je svrbenie pokožky, ktorého intenzita sa postupne zhoršuje, najmä v noci. Na pokožke sa objavujú pľuzgieriky s rizikom infekcie po rozškriabaní raniek.

Parazita ničí sucho a teplo

Bez hostiteľa dokáže zákožka svrabová prežiť 2 až 3 dni. Ničí ju sucho a priame slnečné žiarenie. Na ľudskej pokožke tento parazit prežíva 3-6 týždňov.

„Typickým miestom postihnutia je koža medzi prstami rúk, podpazušie, zápästie, lakťová jamka, ryha pod prsníkmi, slabiny, okolie pupka, podkolenná jamka. U detí sa môže vyskytnúť aj vo vlasovej časti hlavy,“ informuje hygiena.

Liečba ochorenia a prevencia

Ako spresnili odborníci z RÚVZ BA, v roku 2018 evidovali epidemiológovia v rámci Bratislavského kraja 41 prípadov ochorenia. Tento rok ich k 25. februáru bolo už 26.

V prípade podozrenia na nákazu radia odborníci navštíviť obvodného alebo kožného lekára. Ak sa ochorenie potvrdí, nasleduje liečba prostredníctvom mastí či krémov s obsahom látok, ktoré zákožky likvidujú. „Prípravky je nutné aplikovať na celé telo, od krku dolu, pretože na miestach kde nie je masť nanesená, môžu tieto roztoče prežívať,“ dopĺňa RÚVZ BA s tým, že okrem samotného pacienta musia byť liečené všetky osoby v tesnom kontakte s nakazeným (rodina, spolupracovníci a podobne). Prvé príznaky ochorenia sa zvyčajne objavujú do troch týždňoch od infikovania.

Prevenciou je dôsledná osobná hygiena. Ak je nositeľom nákazy člen domácnosti, všetku bielizeň a oblečenie by ste mali prať na najvyššej teplote a potom dôkladne vyžehliť. Tie veci, ktoré nemôžete vystaviť vysokej teplote, by ste mali uložiť do igelitového vreca a vystriekať špeciálnym insekticídom. Matrace a postele je nutné dôkladne povysávať, vyčistiť, vystriekať insekticídom, a potom nechať vyschnúť na slnku.

Fotogaléria


Tagy:
parazit svrab zákožka svrabová

2019-02-26 16:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/zh  |  Zdroj: RÚVZ BA

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia