Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nenávidíte zvuk žuvania či hlasné dýchanie? Nezvyčajný návyk má na svedomí toto!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Chce sa vám kričať, keď počujete zvuk nechtov prechádzajúcich po tabuli? Dovádza vás k šialenstvu zvuk pri jedení? Alebo vám vadí hlasné dýchanie? Žiadni blázni, ste úplne normálni, ba až inteligentní! Vedci vedia, čo je za tým.

Ak začujete pukanie kostí v rukách či v krku, čo s obľubou niektorí robia, doslova vám naskočia zimomriavky! Tak isto sa cítite aj pri tom, keď niekto pri jedení hlasno mľaská. V tej chvíli si položíte otázku, či ste normálni.

Čítajte tiež: Ako správne skladovať orechy? Takto vám vydržia čerstvé dlhé roky!

Čo sa za tým skrýva? 

Existuje vedecké vysvetlenie, prečo tieto zvuky nemáte radi. Je za tým misofónia! Je to mozgová abnormalita, ktorá vytvára nenávisť k zvukom, ako je jedenie, žuvanie, hlasné dýchanie alebo dokonca klikanie na pere. Okrem toho, že ide o nezvyčajný návyk, v skutočnosti dokazuje, že ste múdrejší ako ostatní. 

Napriek tomu, že výskumníci zaviedli termín misofónia v roku 2001, lekárska komunita vždy pochybovala o legitímnosti tohto zdravotného stavu. Ale vďaka nedávnemu výskumu zverejnenému v časopise Current Biology môžeme teraz povedať, že každodenné zvuky môžu zničiť životy ľudí!

Spôsobuje zmeny v mozgu

Tím z Newcastleskej univerzity v USA skúmal vyšetrenie mozgu prostredníctvom MRI (magnetická rezonancia) u tých, ktorí mali misofóniu a tých, ktorí ju nemali pri tom, ako počuli rôzne zvuky. Zvuky boli buď neutrálne (zvuk dažďa alebo varenie vody), nepríjemné (plačúce dieťa alebo osoba, ktorá kričala), alebo spustili nepríjemnejšie zvuky (zvuky dýchania alebo jedenia).

Prejedaniu sa počas vianočných
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Výsledky boli zaujímavé! Výskumníci zaznamenali významné zmeny v mozgovej aktivite u tých, ktorí trpeli misofóniou, keď počuli zvuky dýchania alebo jedeniaUkázalo sa, že pacienti s týmto ochorením majú vývojový rozdiel v čelnom laloku v mozgu, ktorý spôsobuje, že ich mozgy viac reagujú na tieto spúšťače. To tiež spôsobuje, že sa pot a ich srdcová frekvencia zvyšuje.

"Dúfam, že to ubezpečí trpiacich," uviedol v tlačovej správe Tim Griffiths, profesor kognitívnej neurológie na univerzite v Newcastle a UCL. "Sám som bol súčasťou skeptickej komunity, kým sme nevideli pacientov na klinike a pochopili sme, aké sú nápadné podobné vlastnosti."

Doktor Sukhbinder Kumar z inštitútu Institute of Neuroscience na Newcastle University a centra Wellcome Center for NeuroImaging na University College v Londýne súhlasí.

"Mnohí ľudia s misofóniou to privítajú, pretože prvýkrát sme preukázali rozdiel v štruktúre a funkcii mozgu u trpiacich," povedal Dr. Kumar. "Táto štúdia hovorí o kritických zmenách, ku ktorým dochádza v mozgu. Ide o ďalšie dôkazy, ktoré by mohli presvedčiť skeptickú lekársku komunitu, že ide o skutočnú poruchu." 

Viac o téme: PoruchaZdravieOchorenie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9