Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ak pozeráte tieto filmy, majte sa na pozore: Vplyv na tukové bunky!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Niekto si rád pozrie komédie, iný preferuje romantické filmy či dobrodružné s dávkou napätia. Jeden žáner však ovplyvňuje rast tukových buniek! Prišiel na to najnovší výskum, ktorý upozorňuje sledovanie takýchto filmov s nepríjemným vedľajším účinkom.

Pozrieť si dobrý film je u mnohých obľúbenou aktivitou, ktorou si vyplnia voľný čas. Málokto by však tušil, že táto záľuba môže mať temnú stránku. 

Stres tlmia jedlom

Ak preferujete horory a strašidelné filmy, hrozí vám prírastok hmotnosti! Sledovanie týchto filmov údajne spôsobuje priberanie a zväčšovanie tukových vankúšikov. Bolo dokázané, že násilné filmy či filmy plné napätia zanechávajú u ľudí pocity úzkosti, nervozity, vyčerpania a tým aj zvýšenej chuti na jedlo. Na druhej strane, diváci romantických komédií alebo rozprávok nevykazovali rovnakú emočnú odozvu a nekonzumovali toľko zemiakových lupienok a čokolády. 

Čítajte tiež: Jednoduchý spôsob, ako vyťažiť z aloe vera maximum: Po zmrazení dokáže veľké veci!

Ľudia pri sledovaní napínavých filmov sa skoby upokojujú a tlmia stres vyvolaný zvýšenými hladinami hormónov, jedlom. Výskumníci uviedli, že ide o prvú štúdiu, ktorá skúma vplyv filmov na výber potravy a chuť do jedla. Predchádzajúce štúdie zatiaľ spájali násilné videohry s nárastom chuti do jedla. Zistenia tak naznačujú, že nielen vysedávanie na gauči pred televízorom vedie k prírastku hmotnosti.

Mali zvýšené hladiny nervozity a smútku

Štúdia, uskutočnená univerzitou Lebanese American University v New Yorku, zahŕňala 84 účastníkov vo veku 20 až 30 rokov, ktorí boli náhodne pridelení na sledovanie napínavého filmu alebo romantickej komédie. Pred začiatkom štúdie boli vykonané rôzne merania vrátane ich srdcovej frekvencie, krvného tlaku a sily a tiež ich hladiny stresu a chuti do jedla.

Diváci dostali tácku obsahujúcu množstvo občerstvenia, vrátane pukancov, zemiakových lupienok, sušienok, čokolády, sladkostí, jabĺk, pomarančového džúsu a kolového nápoja.

Vedci účastníkom povedali, že môžu jesť čokoľvek, čo chcú. Počas filmu však zostali sami a nepozorovali ich priamo, aby sa cítili pohodlne. Tí, ktorí sledovali napínavý film, zaznamenali vyššie hladiny nervozity, vyčerpanosti a smútku, ale skupina, ktorá sledovala romantickú komédiu, na tom tak nebola. Tí, ktorí sledovali horory, zjedli s priemerom 6,45 potravín v porovnaní s 4,95 v skupine ľudí s romantickou komédiou. 

"Naše výsledky ukázali, že násilné filmy mali akútny stresujúci intenzívny vplyv na divákov, hoci sledovanie filmu je len pasívnou činnosťou. Účastníci experimentálnej skupiny zaznamenali vyššie skóre, čo sa týka nervozity a vyčerpania," povedali autori pod vedením lekára Lamy Mattara. 

Zo 42 účastníkov experimentálnej skupiny 62 percent skonzumovalo viac ako dve tučné zložky a 71,4 percent spotrebovalo viac ako dve slané potraviny. Žiadny významný rozdiel v spotrebe cukrových výrobkov nebol pozorovaný medzi dvoma skupinami.

"Tento výsledok naznačuje, že prírastok hmotnosti a obezita spojená s časom stráveným pred televíznou obrazovkou nie je možné pripísať iba tomu, že ide o sedavú aktivitu, ale súvisí tiež so zvýšením energetického príjmu," uviedli autori.

Ak pozeráte tieto filmy,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Vplyv na výber potravín

Prečo však siahajú po kalorickejších jedlách? Zrejme za to môže fakt, že energeticky výdatnejšie jedlo tlmí stresovú odpoveď organizmu a podporuje pozitívne emócie, ako napr. pocit bezpečia a pohody, ako dodali autori. 

"Subjekty, ktoré boli vystavené napínavému filmu, môžu byť nasmerovaní na mastné a slané druhy občerstvenia s cieľom potlačiť stres, ktorý vyvolal film," povedal Dr. Mattar.

Niektoré štúdie taktiež preukázali, že zvýšená sluchová stimulácia, tempo a rytmus hudby, ktoré sú charakteristické pre napínavé filmy, môžu mať vplyv na voľbu a príjem potravy tým, že si divák zvolí menej zdravé možnosti. Vedci sa domnievajú, že ide o prvú štúdiu, ktorá skúma akútny vplyv násilného obsahu vo filmoch na príjem potravy, výber potravy a chuť do jedla.

V čase, keď sa vláda pokúša riešiť detskú obezitu, autori veria, že ich výskum poukazuje na niektoré kľúčové otázky.

"Riešenie tohto problému a jeho dôsledky u detí sú nevyhnutné. To by sa mohlo stať prostredníctvom intervencií v oblasti verejného zdravia, ktoré sa zaoberajú filmovým obsahom," dodali na záver.

Viac o téme: ZdravieFilmFilmyJedloTelevíziaStresHmotnosťSledovanie televíziePriberanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9