Počet kľukov ako predpoveď srdcového ochorenia: Toto číslo prezradí, ako na tom ste!

Zdroj: gettyimages.com
2019-02-26 06:00:00

Ochorenie srdca a mŕtvica sú jednými z najčastejších dôvodov, prečo vyhasínajú ľudské životy. Hoci zdravý životný štýl znižuje riziko vzniku týchto chorôb, je tu jeden ukazovateľ, ktorý napovie, či ste skutočne ochránení. Muži by mali spozornieť!

 

Znak pevného zdravia

Pravidelná fyzická aktivita je alfou a omegou, pokiaľ chcete pevné zdravie. Ak sa venujete pohybu, riziko vzniku chorôb máte znížené. Vedci však tvrdia, že je tu jedno cvičenie, ktoré môže prezradiť veľa o vašom zdraví. Ak totiž dokážete spraviť bez problémov 40 kľukov, máte znížené riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení až o 96%!

Čítajte tiež: Je bezpečné jesť potraviny s plesnivou časťou? Tieto by ste mali nekompromisne zahodiť!

Podľa vedcov tento druh cvičenia znižuje riziko srdcových ochorení a mŕtvice. Stačí spraviť viac než 10 kľukov, a odrazí sa to na zdraví drsnejšieho pohlavia. Ukázalo sa, že mali lepšie zdravie srdca v porovnaní s tými, ktorí toľko kľukov nespravili. Štúdia publikovaná v JAMA Network Open ďalej odhalila, že ak tento cvik muži v strednom veku dokázali opakovať 21- až 30-krát, znížili hrozbu kardiovaskulárnych ochorení až o 75%. V prípade 40 kľukov, to bolo až o 96%!

Výskumníci dokonca dospeli k záveru, že kľuky môžu byť lepším znakom vášho pevného zdravia a zníženého rizika chorôb ako v prípade bežiacich testov. Je to prvýkrát, čo sa cvičenie použilo na predvídanie budúcich kardiovaskulárnych problémov!

Lacná metóda na odhalenie rizika

Dr. Justin Yang z Harvardskej univerzity TH Chan v Bostone dodal: "Naše zistenia dokazujú, že kľuky by mohli byť bezplatnou metódou, ktorá by pomohla odhadnúť riziko kardiovaskulárnych ochorení."
Doteraz sa merali hladiny CRF, čo je kardiorespiračná zdatnosť ako dôležitý ukazovateľ zdravotného rizika. Ako sa však priznal profesor Stefanos Kales, často sú však merané hladiny CRF nižšie na základe ohlásenej fyzickej aktivity. 

"Najbežnejšie používané hodnotenia telesnej aktivity sú pacienti s vlastnou históriou a dotazníkmi v oblasti zdravia a životného štýlu. Hoci dobrý výkon na presných a objektívnych nástrojoch hodnotenia CRF je nepriamo spojený s budúcim kariovaskulárnym ochorením, tieto vyšetrenia sú drahé, časovo náročné a často vyžadujú profesionálne zariadenia a vyškolený personál, ktorý ich bude spravovať. Používanie týchto nástrojov zostáva obmedzené na jednotlivé cieľové skupiny pacientov. V žiadnej štúdii sa neskúmali kľuky, prostredníctvom ktorých by sa meralo riziko budúcich kardiovaskulárnych ochorení. Vychádzali sme z hypotézy, že vyššia fyzická kondícia by bola spojená s nižšou mierou kardiovaskulárnych chorôb," povedal profesor Kales. 

Pridáva sa k nemu aj autor štúdie Dr. Justin Yang v Bostone v USA, ktorý dodal, že ide o jednoduchú metódu na stanovenie rizika kariovaskulárneho ochorenia bez akýchkoľvek nákladov.


Tagy:
srdce zdravie cvičenie tréning choroby kľuky

2019-02-26 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia