Čo sa môže skrývať za bežnými bolesťami chrbta? Nemýľte si ich so starnutím!

Vyhnite sa bolestiam chrbta správnymi cvikmi!
Zdroj: thinkstock.com
2019-02-20 12:00:00

Ak máte problémy s bolesťou chrbta, nemusí byť za tým len zlé držanie tela či preťažené svaly. Príčina môže byť vážnejšia! Hoci to znie prehnane, lekári zdvíhajú varovný prst a upozorňujú na zlomené kosti v chrbtici!

Občas každého z nás stretnú. Nie sú príjemné a dokážu prekaziť každodenné činnosti. Bolesti chrbta sú bežné a denno denne s nimi bojuje množstvo ľudí. Je veľa dôvodov, prečo nás prekvapia – zrejme sme zle sedeli, máme zlú matrac, na ktorej sme ležali, alebo sme chrbát preťažili fyzickou aktivitou. Ak vás však trápia bolesti dlhodobo, netreba to podceňovať! Môže byť za nimi oveľa vážnejší problém. 

Čítajte tiež: Silu bobkového listu odhalí oheň: Po zapálení bylinky nastanú tieto zmeny!

Koho sa to najviac týka? 

Spoločnosť Royal Osteoporosis Society upozorňuje, že sa to stáva hlavne u tých, ktorí majú viac než 50 rokov. Ak bojujú s bolesťami chrbta, jednoznačne by ich kroky mali viesť k špecialistovi, ako sa uvádza na thesun.co.uk! Taktiež treba spozornieť, či tento problém nekoluje v rodine. 

"Ak jeden z vašich rodičov trpel úbytkom telesnej výšky, keď bol starší, potom by mohlo ísť o príznak osteoporózy. Tým pádom je väčšia šanca, že sa to stane aj vám. Tie bolesti chrbta, na ktoré sa sťažujete, môžu byť skutočne výsledkom zlomených kostí, najmä, ak máte viac ako 50 rokov," upozorňuje Claire Severgniniová z organizácie. 

Nie je to príznak starnutia

Severgniniová zároveň uviedla, že ľudia si mylne myslia, že úbytok telesnej výšky je len prirodzenou súčasťou starnutia. Nie je to tak! 

"Nie je dobré myslieť si, že zmenšovanie je jednou z tých vecí, ktoré sa stane, keď starnete. Chceme povzbudiť každého, aby sa začal starať o svoje kosti, bez ohľadu na to, ako sú starí. Zdravie kostí je rovnako dôležité ako starostlivosť o vaše srdce alebo myseľ, ale príliš veľa ľudí na to nemyslí. Predstavte si, že stratíte päť centimetrov z výšky kvôli poškodeniu kostí v chrbtici. Teraz premýšľajte, aký to bude mať vplyv napr. na vaše dýchanie," dodala Severgniniová.

O chorobe

Osteoporóza postihuje milióny ľudí  na celom svete, ktorí v dôsledku toho trpia zlomeninami kostí. Postihuje približne jednu ženu z dvoch. Tento stav spôsobuje, že kosti strácajú pevnosť a ľahšie sa prelomia. Odhaduje sa, že polovica všetkých žien a jeden z piatich mužov je postihnutých - starí a mladí. Osteoporóza nemá žiadne vonkajšie príznaky a prvým znamením často býva až zlomenina kosti, väčšinou v zápästí, bedrách a tiež v chrbtici.

Jej chrbtica sa rozpadala

Osteoporóze sa stretla zoči-voči aj 79-ročná Sheila Knightová, ktorej sa v chrbtici zlomili štyri kosti a stratila tak telesnú výšku o 3 centimetre. 

„Mala som strašné bolesti. Mala som pocit, ako keby sa mi chrbtica rozpadala. Kvôli ochoreniu sa mi zmenšili kosti. Manžel bol taký vystrašený, že sa bál objať ma, aby mi náhodou nezlomil kosť,“ priznala sa so zdravotným problémom staršia žena. 

Keďže Shelia trpí osteoporózou, jej dcéra 56-ročná Judith Jewissová je vystavená väčšiemu riziku.

"Je to desivé ochorenie. Mám tri dcéry, takže majú zvýšenú šancu, že tiež budú trpieť ochorením,“ povedala vystrašená žena na záver. 

Fotogaléria


Tagy:
choroba chrbtica bolesti chrbát osteoporóza

2019-02-20 12:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia