Veľké obavy z najpoužívanejšej chemikálie: V osi ohrozenia môžu byť milióny ľudí

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-10-01 12:00:00

Herbicíd, ktorý ničí burinu, môže ničiť aj ľudské bunky. Myslia si to vedci, ktorí podrobnejšie preskúmali účinky glyfosátu. Ukazuje sa, že najväčšie riziko by mohlo hroziť ľuďom vystaveným jeho zvýšeným koncentráciám.

Štúdia, ktorá vyšla v odbornom magazíne Mutation Research, poukazuje na karcinogénne riziká spojené s používaním známeho herbicídu na ničenie buriny. Podľa vedcov by mohol kontakt s glyfosátom zvyšovať pravdepodobnosť vzniku Non-Hodgkinovho lymfómu až o 41 percent. Príznaky ochorenia zahŕňajú zväčšenie lymfatických uzlín, horúčky, intenzívne nočné potenie, zvýšenú únavu, rapídne chudnutie, ťažkosti s dýchaním, ktoré sprevádza kašeľ či bolesti brucha.

Čítajte viac: Kontroverzné látky jeme aj pijeme: Jedom sme vystavení každý deň, priznal expert

Glyfosát patrí k celosvetovo najrozšírenejším herbicídom a je používaný aj v krajinách Európskej únie. Ľuďom vystaveným vysokej expozícii glyfosátu by mohlo hroziť zvýšené riziko onkologického ochorenia, informuje Theguardian.com. Výsledky by však podľa autorov štúdie mali byť interpretované opatrne.

Potenciálny karcinogén

Pohľady na toxicitu glyfosátu vo vzťahu k ľudskému zdraviu sa rôznia. Bezpečnosť použitia glyfosátu odobrila Americká agentúra na ochranu životného prostredia (EPA), Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) však glyfosát označila za potenciálny karcinogén. V rámci EÚ je tento herbicíd stále na zozname povolených chemických látok na ochranu rastlín.

Podľa českej neziskovej organizácie Arnika môže glyfosát kontaminovať ľudský organizmus prostredníctvom vdýchnutia, kontaktom s pokožkou alebo konzumáciou. Podľa niektorých výskumov by látka mohla byť faktorom stojacim za vznikom rakoviny, podozrievajú ju z poškodzovania chromozómov a DNA, a takisto narúšania hormonálneho systému.

 

Fotogaléria


Tagy:
rakovina herbicíd glyfosát Non-Hodgkinov lymfóm

2019-10-01 12:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia