Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Posteľ ako spôsob, ako sa ochrániť pred infekciami: Odolná imunita vďaka spálni!

(Zdroj: gettyimages.com)

Vírusy a rakovinové bunky nebudú mať šancu! Čím viac času budete tráviť v spálni, tým viac silnejšia a odolnejšia bude vaša imunita. Výsledkom je nižšia šanca, že by vás skolili vírusy alebo dokonca rakovinové bunky. Vedci majú dôkazy.

Vedecký tím zistil, že tí, ktorí mali dlhý a kvalitný spánok, mali vyššie hladiny proteínových molekúl, ktoré sa spájajú s T bunkami. Spolu s nimi sú schopné sa pripojiť k infikovaným bunkám a následne ich zabiť! Je to teda čierne na bielom. Spánok pomáha imunitnému systému bojovať proti vírusom a rakovinovým bunkám. 

Čítajte tiež: Silu bobkového listu odhalí oheň: Po zapálení bylinky nastanú tieto zmeny!

Bojuje proti infekcii

Vedci pozorovali T bunky, ktoré dokázali usmrtiť tie infikované, u spiacich dobrovoľníkov a tiež u tých, ktorí zostali celú noc hore. Zistili, že tí, ktorí spali, mali vyššie hladiny spomínaných proteínových molekúl. 

Spoluautorka štúdia Dr. Luciana Besedovsková povedala: "Naše zistenia ukazujú, že spánok má potenciál zvýšiť účinnosť odpovedí T buniek. Toto je obzvlášť dôležité vzhľadom na vysokú prevalenciu porúch spánku a stavov charakterizovaných poruchou spánku, ako je depresia, chronický stres, starnutie a práca na smeny. "

Zistenia, publikované v časopise Journal of Experimental Medicine vysvetľujú, ako môže spánok bojovať proti infekcii, zatiaľ čo iné problémy, ako napríklad chronický stres, môžu spôsobiť, že telo je náchylné na chorobu.

Čo sú to T bunky? 

T bunky, ktoré sú typom bielych krviniek, sú rozhodujúce pre fungovanie imunitného systému. Pomáhajú bojovať proti rastu nádorov, infekciám malárie, nedostatku kyslíka, poruchám súvisiacim so stresom a ďalším zdravotným problémom, ako vysvetľuje tím na Nemeckej univerzite v Tübingene.

Viac o téme: ZdravieSpánokVírusRakovinaChoroby
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9