Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V priebehu sekundy sa dozviete pravdu: Jediný pohľad na fotku prezradí nebezpečné ochorenie!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Trvá len sekundu, no môže ovplyvniť celý život! Ide o ochorenie, ktoré môžete odhaliť jednoduchým spôsobom. Pozriete sa na fotografiu. Tam totiž zbadáte príznak, ktorý napovie, že niečo nie je v poriadku.

Každý rodič sa rád pochváli fotografiou svojho dieťatka, ako rastie. Je to zároveň spomienka na všetky tie radosti a milé starosti. Niekedy je však ťažšie ratolesti odfotiť, keďže nevedia byť v pokoji a výsledkom môže byť vtipná fotografia s červenými očami. Ak si však všimnete, že oko vášho dieťaťa má na fotografii bielu žiaru, mohlo by ísť o príznak vzácnej rakoviny oka, ako sa uvádza na rd.com!

Čítajte tiež: Veľký mýtus o deodorantoch s hliníkom: V skutočnosti je to inak, ako si myslíte!

Ako spoznáte ochorenie? 

Hoci existuje niekoľko ďalších potenciálnych príčin tohto „bieleho oka“, jedna z nich je závažná. Ide o retinoblastóm, čo je zriedkavá forma rakoviny očí, ktorá postihuje hlavne deti, mladšie ako šesť rokov. Prvým znakom tejto rakoviny je biele oko alebo inak povedané leukokória: biela žiara na jednom oku na fotografii, ktorá bola spravená s bleskom. Ako ďalej dodal doktor Howard R. Krauss, chirurgický neuro-oftalmológ a klinický profesor oftalmológie a neurochirurgie v John Wayne Cancer Institute v Providence Saint John's Health Center v Santa Monice v Kalifornii, druhé oko je zvyčajne normálne, červené na fotografii. Podľa Childhood Eye Cancer Trust, biele oko môže byť viditeľné aj vtedy, keď je vaše dieťa v tmavej alebo umelo osvetlenej miestnosti.

Foto: screenshot rd.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: screenshot rd.com  (Zdroj: screenshot rd.com)

Retinoblastóm tvorí asi 2 percentá všetkých detských rakovín a podľa Americkej rakovinovej spoločnosti (American Cancer Society - ACS) je každý rok v USA diagnostikovaných iba 200 až 300 jedincov. 

"Vo väčšine prípadov je tento asymetrický reflex znakom iného typu problému, ktorý si vyžaduje pozornosť a nie rakoviny," hovorí Dr. Krauss. 

Ďalšie závažné, ale nerakovinové príčiny bielych očí zahŕňajú ochorenie sietnice, sivý zákal (katarakta), ochorenie PHPV – Perzistujúci hyperplastický primárny sklovec a očnú toxokariázu. 

Na druhej strane, biele oko nie je jediným príznakom alebo znakom retinoblastómu. Deti môžu tiež trpieť stratou videnia v jednom oku, začervenané a podráždené oko, bolesť v jednom oku, nesprávne zarovnanie jedného oka alebo oneskorenie rastu alebo vývoja oka, ako hovorí odborník. 

Pravidelné návštevy u lekára sú dôležité

Ak si myslíte, že vaše dieťa má biele oko alebo sa vyskytujú iné bolestivé očné príznaky, je dobré vziať ho k jeho pediatrovi, ktorý by dieťa skontrolovať a vyšetril kvôli problémom s očami. Zanedbané očné problémy z detstva sa môžu stať neliečenými, ak sa nezachytia v skoršom štádiu, varuje Dr. Kraus. 

Včasná detekcia je kľúčová pre deti s retinoblastómom! Deväť z desiatich detí v USA s rakovinou sa lieči, ale šance nie sú až také dobré, ak rakovina pretrváva a šíri sa mimo oka, podľa ACS. Nezabudnite na pravidelné návštevy lekára svojho dieťaťa, ktorý okrem iného skontroluje oči vašich ratolestí!

Viac o téme: ZdravieOčiOchorenieFotografiaZrak
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9