Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Veľký mýtus o deodorantoch s hliníkom: V skutočnosti je to inak, ako si myslíte!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Stačí sa prejsť akýmkoľvek obchodom s kozmetikou a nájdete tam regály s rôznymi dezodorantmi, z ktorých niektoré sú bez obsahu hliníka. Problematika tejto látky v dezodorantoch nie je ničím novým. Je skutočne nutné, aby sme hľadali prípravky bez hliníka?

Dlhé roky sa hovorí o dezodorantoch a ich vplyvu na zdravie. Síce sa po nich nebudete toľko potiť a budete sa cítiť lepšie a sviežejšie, ale za akú cenu? Mnoho týchto prípravkov obsahuje hliník, ktorý je síce účinný v boji proti potu, ale zároveň škodlivý ľudskému zdraviu. Preto sa v obchodoch čoraz viac objavujú dezodoranty prírodnejšieho charakteru bez obsahu hliníka. 

Čítajte tiež: Ako z cvikle vyťažiť čo najviac? Robte toto a získate z nej maximum!

Ide o nezmysel

Je potrebné vyberať si prípravky bez obsahu tejto látky? Odpoveď je jednoznačná. Netreba! Celý rad výskumov hliníkových antiperspirantov od začiatku roku 2000 naznačil, že nepredstavujú žiadny problém, ako tvrdí Dr. Susan Massicková, dermatologička na Wexner Medical Center na Štátnej univerzite v Ohiu.

"Tvrdenie, že antiperspiranty obsahujúce hliník spôsobujú rakovinu je mýtus, ktorý bol odhalený v mysli lekárov a vedcov," povedala jednoznačne odborníčka pre livescience.com.

Myšlienka, že antiperspiranty s hliníkom môžu byť spojené s rakovinou, sa objavovala v štúdiách od začiatku roku 2000. Ukazovali na to, že ak aplikujete jeden z najznámejších dezodorantov pre mužov na kožné bunky v Petriho miske, dôjde k poškodeniu ich DNA. Niektorí vedci tvrdia, že hliník v deodorante môže byť vinníkom, a že tieto deodoranty môžu spôsobiť rakovinu prsníka u žien. 

Nepreniká hlbšie do kože

Problémom je, že existuje veľa vecí, ktoré spôsobujú poškodenie DNA jednotlivých buniek v Petriho miskách, ale v skutočnosti nespôsobujú rakovinu u ľudí. Namáčanie niektorých buniek v chemickom kúpeli je prvým krokom, ak chcete vedieť, či môže byť chemikália nebezpečná. 

Vedci sa ponorili do sveta antiperspirantov. Ich výsledky odhalili myšlienku, že ženy, ktoré používajú antiperspiranty na báze hliníka, dostávajú rakovinu prsníka častejšie než tie, ktoré ich nepoužívajú, povedala Massicková. Poukázala na článok, ktorý bol publikovaný v časopise Critical Reviews in Toxicology v roku 2014, skúmajúci všetky existujúce výskumy v oblasti zdravotných problémov okolo hliníka, no nenašiel žiadny dôkaz o tom, že antiperspirant predstavuje osobitné nebezpečenstvo pre ľudské zdravie.

Veľký mýtus o deodorantoch
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Výrobcovia deodorantov pridávajú hliník do prípravkov preto, lebo táto látka blokuje potné kanáliky, avšak nepreniká hlbšie do kože! To z neho robí efektívny antiperspirant. 

"Ak by išlo o zlúčeninu, ktorá spôsobuje rakovinu, mechanizmus by pravdepodobne súvisel s jeho absorpciou do krvného obehu vo vyššej koncentrácii, aby spôsobil toxicitu, a to nie je pravdepodobné, keďže zlúčenina je aplikovaná iba do podpazušiu," vysvetľuje odborníčka.

Inými slovami, aby chemická látka spôsobila rakovinu, musí skutočne vstúpiť do tela vo vysokých dávkach. Malá denná dávka hliníka na podpazuší to jednoducho neurobí.

Hliník je aj inde

Ak chcete skutočne dostať hliník z tela, musíte sa zbaviť viac ako len deodorantu. Aj marihuana a tabak obsahujú hliník, uviedli výskumníci v tejto revízii za rok 2014. A samozrejme, že je prítomný aj v hliníkovej fólii a riade!

Ľudia, ktorí sú v skutočnosti vystavení riziku vzniku rakoviny súvisiacej s hliníkom, ako zistili vedci, sú priemyselní robotníci v továrenských a iných zariadeniach, kde je vo vzduchu vysoká koncentrácia hliníka. Ale to je iná situácia, pokiaľ ide o prienik cez pokožku.

"Naša pokožka je silnou bariérou pre vonkajší svet," povedala Massicková.

Skutočnou výnimkou, ako povedala, sú pacienti s alergiami alebo iní, ktorí používajú pravidelne antiperspiranty, ktoré dráždia.

"Pre týchto pacientov by som odporučila alternatívne možnosti, ako sú glykopyroláty a injekcie s botoxom, ktoré blokujú potenie," povedala na záver.

Viac o téme: ZdravieRakovinaMýtusAntiperspirantyDezodorantyKliník
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9