Veľké vytriezvenie, vedci priznali chybu: Známa hypotéza o ochrane mozgu bola mylná?!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
2019-04-29 21:00:00

O užitočnosti vzdelania nikto nepochybuje. Dlhé roky ho odborníci považovali za jeden zo spôsobov, ako chrániť mozog pred neurodegeneratívnymi ochoreniami. Domnievali sa, že namáhanie mozgových buniek môže byť formou prevencie. Teraz zisťujú, že by to mohol byť aj omyl.

Záver najnovšej štúdie, ktorú vykonali chicagskí lekári, nepoteší vysokoškolsky vzdelaných ľudí. Rozvoju demencie podľa nich nedokáže zabrániť ani intelektuálna stimulácia mozgu v podobe štúdia na univerzite. Až doteraz však boli vedci presvedčení, že ak človek strávil vzdelávaním vyšší počet rokov, chránil svoj mozog pred skorším rozvojom demencie.

Čítajte viac: Hormón, ktorý telo pomáha udržať mladé: Máte ho dostatok?

Podľa štúdie uverejnenej v magazíne Neurology nedokáže ani vyššia úroveň dosiahnutého vzdelania oddialiť nástup príznakov demencie či ovplyvniť rýchlosť rozvoja ochorenia. Paradoxom je, že predchádzajúce štúdie tvrdili pravý opak. Najlepšou investíciou do vitality mozgu je podľa expertov intelektuálna zvedavosť, ktorú ale nemusia spoľahlivo odrážať roky strávené v laviciach.

Mozog potrebuje neustálu stimuláciu

Najnovšia štúdia vychádzala z dlhodobého pozorovania takmer 3-tisíc dospelých Američanov vo vyššom veku (na začiatku štúdie mali 78 rokov). V priebehu ôsmich rokov sa približne u 700 z nich rozvinula demencia. Kým na začiatku štúdie boli vysokoškolsky vzdelaní ľudia v kognitívnych zručnostiach väčšinou lepší, postupom času sa rozdiely medzi účastníkmi stierali. Choroba postupovala bez ohľadu na úroveň vzdelania.

Vzdelanie môže mať pre mozog určité benefity, hovoria výskumníci, ale nie sú až také výrazné, ako sa predtým domnievali. Dôležité je podľa nich udržiavať mozog v dobrej kondícii po celý život. Zdá sa totiž, že intelektuálna stimulácia mozgu v mladosti nemá relevantný dosah na jeho výkonnosť. Kognitívne aktívnych ľudí by však mohli charakterizovať určité povahové vlastnosti, napríklad čítanie kníh, lúštenie hlavolamov, zmysel pre humor alebo životný optimizmus, ktoré sú podľa vedcov efektívnym spôsobom ochrany mozgu pred predčasnými patologickými zmenami. 

Fotogaléria


Tagy:
vzdelanie demencia

2019-04-29 21:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia