Šokujúce VIDEO ako dôkaz: Toto môžu spôsobiť niektoré krémy na kožné ochorenia!

Zdroj: gettyimages.com
2019-02-14 18:00:00

Krémy používané na liečbu chronického ochorenia kože môžu predstavovať "významné riziko vzplanutia", varujú veci! Pacienti trpiaci ekzémom sú tak ohrození vzplanutím, ku ktorému môže dôjsť v priebehu niekoľkých sekúnd po nanesení krému. Ukázali to testy!

Krémy, ktoré sa používajú na liečbu chronického ochorenia kože môžu vsiaknuť do látky na oblečení a zvýšiť riziko vzniku požiaru! Prišiel na to vedecký tím z univerzity Anglia Ruskin University, ktorý testoval rôzne krémy a tkaniny. 

Výsledky boli šokujúce! Vedci odhalili, že textília s hladkým povrchom sa zapálila v priemere za 65 sekúnd. Avšak tie, ktoré obsahovali zvyšky zo zmäkčujúcich krémov vzplanuli za menej ako 20 sekúnd, ako sa uvádza na news-medical.net!

Čítajte tiež: Neobvyklý tvar ale veľká sila: Artičoky zabezpečia večnú mladosť a posilnia pečeň!

Tragické prípady požiarov súvisiacich s krémami

Ako dodala hlavná autorka výskumu, tento test sa zrealizoval po ohlásení tragických prípadov súvisiacich s požiarmi. 

"Boli sme nabádaní k tomu, aby sme túto prácu vykonali po objavení niekoľkých tragických prípadov, ktoré nám ohlásila Hasičská a záchranná služba Essex, ktoré boli spojené s požiarmi a používaním zmäkčovadiel. Náš prvotný výskum sa zameral na sortiment krémov na báze parafínu, keďže sa zdalo, že to je najzreteľnejší dôvod pre horľavosť. Teraz však vidíme, že tkanina, ktorá bola kontaminovaná niektorou z týchto krémov, reaguje podobným spôsobom," upozorňuje Dr Sarah Hallová, ktorá viedla štúdiu. 

Dr Hallová zároveň dodala, že jej tím teraz pracuje a snaží sa zistiť, ktoré látky sú za to zodpovedné. Chcú taktiež zistiť, ako najlepšie odstrániť zvyšky krémov z oblečenia a príp. Aká je najlepšia teplota pri praní daného oblečenia, aby sa odstránilo riziko. 

V každom prípade, krémy by mali mať uvedené upozornenie na nebezpečenstvo vzniku požiaru! Nejde o žiadnu novinku. Už niekoľko štúdií zistilo, že krémy na liečbu ekzému či psoriázy, ktoré sa dostanú do kontaktu s látkou, môžu predstavovať riziko vzniku požiaru. Vlani Úrad pre reguláciu liekov a zdravotníckych výrobkov (MHRA) vyzval na nové označovanie zmäkčujúcich krémov. Zatiaľ čo riziko je nízke, MHRA varoval, že trpiaci ekzémom by sa mali vyhnúť blízkosti vecí, ktoré by mohli prispieť k požiaru – nemali by sa zdržiavať pri fajčiaroch alebo sami fajčiť. V najhoršom prípade môžu krémy zachytiť horľavinu a spôsobiť ťažké popáleniny, dokonca až smrť!

Úmrtia, ktoré spôsobili krémy

V USA sa vyskytlo viac ako 50 úmrtí, kedy krémy prispeli k šíreniu požiaru podľa Národnej rady pre hasičov.

Vedúci manažéra Chris Bell, povzbudzujúci vedúci predstavenstva, povedal: "Chceme ľudí ubezpečiť, že zmäkčovadlá sú bezpečné. Sú účinnou liečbou kožných stavov, takže by ich ľudia mali používať i naďalej. Ľudia by si však mali uvedomiť, že pri používaní zmäkčujúcich prostriedkov môžu prísť do styku s látkami, odevmi, posteľnou bielizňou alebo obväzom, ktoré potom vysušia a zanechajú horľavé zvyšky. Tkanina sa dá ľahko zapáliť fajčiarskymi materiálmi, ako sú zápalky a zapaľovače, otvorený plameň alebo iné zdroje tepla. Požiadame ľudí, ktorí predpisujú, vydávajú alebo používajú tieto produkty, aby si uvedomili, že prechod na nižší alebo parafínový zmäkčovač nezníži riziko požiaru. Umývanie tkanín zníži riziko, ale nemusí úplne odstrániť."

Nové zistenia sú uverejnené v vestníku o požiarnej bezpečnosti.

Fotogaléria


Tagy:
video koža požiar zdravie psoriáza ekzém krémy

2019-02-14 18:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia