Stačia dve hodiny pred televízorom: Dramatické zmeny v črevách!

Zdroj: gettyimages.com
2019-02-08 12:00:00

Nie je žiadnou novinou, že vysedávanie pred televízorom patrí k nezdravým návykom. Vedci však bijú na poplach, že to môže byť oveľa horšie, ako si myslíme. Tento zlozvyk totiž vplýva na črevá a spôsobuje nebezpečné zmeny.

Najnovšia štúdia si vzala „na mušku“ sedavý životný štýl u amerických žien. Výsledky však prekvapili aj ich samotných. Vysedávanie s ovládačom v ruke už len jednu hodinu denne môže zvýšiť riziko vzniku rakoviny čriev! Napríklad tí, ktorí tomuto zlozvyku venovali dve hodiny denne, mali zvýšené riziko už o 70%. Je to prvýkrát, keď sedavé správanie bolo identifikované ako faktor na vysvetlenie prudkého nárastu prípadov rakoviny čriev u osôb mladších ako 50 rokov. 

Čítajte tiež: Neobvyklý tvar ale veľká sila: Artičoky zabezpečia večnú mladosť a posilnia pečeň!

Medzinárodní výskumní pracovníci uviedli, že zistenia zdôrazňujú dôležitosť udržania aktívnej aktivity, hoci sa nebrala do úvahy hmotnosť účastníčiek alebo cvičenie, resp. fyzická aktivita.

Výskum ako dôkaz

Štúdia, vedená Dr. Long Nguyenom v Massachusetts General Hospital a Harvard Medical School, analyzovala časy, strávené pozeraním televízie a iným sedavým správaním. Do výskumu bolo zahrnutých celkom 89 278 amerických žien z Nurses' Health Study. Na začiatku štúdie v roku 1991 mali od 25 do 42 rokov. V priebehu dvoch desaťročí sledovania bolo diagnostikovaných 118 prípadov rakoviny hrubého čreva, vrátane kolorektálneho karcinómu a konečníka.

Viac ako hodina sedenia pred televízorom bola spojená s 12-percentným nárastom rizika v porovnaní s tými, ktorí sledovali menej. Zistenia boli konzistentné u žien, ktoré nemali rakovinu čriev v rodinnej anamnéze. Súvislosť bola silnejšia u rakoviny konečníka v porovnaní s rakovinou hrubého čreva.

Týka sa aj mladších

"Kolorektálny karcinóm (CRC) diagnostikovaný pred dosiahnutím veku 50 rokov sa celosvetovo zvyšuje s nedefinovanou etiológiou. Sedavý životný štýl je vznikajúcim rizikovým faktorom pre CRC po dosiahnutí veku 50 rokov, ale jeho úloha v CRC v mladšom veku je neznáma. Nezávisle od cvičenia a obezity, predĺžená doba sledovania televízie a celkovo neaktívnejší životný štýl bol spojený so zvýšeným rizikom vzniku CRC, najmä konečníka. Tieto zistenia poskytujú ďalšie dôkazy o dôležitosti udržania aktívneho životného štýlu," napísali autori.

Zistenia zverejnené v časopise JNCI Cancer Spectrum uvádzajú, že ženy, ktoré sledovali televíziu, boli častejšie v postmenopauze, fajčili viac cigariet, mali vyššiu rýchlosť nástupu cukrovky, častejšie užívali aspirín, boli menej fyzicky aktívne a mali vo všeobecnosti chudobnejšiu stravu.

"Nezaznamenali sme žiadne výrazné zvýšenie rizika u iných činností spojených so sedavým životným štýlom, ako napr. čas strávený pred počítačom," napísali autori.

Tie účastníčky, ktoré mali znížené riziko rakoviny hrubého čreva, hlásili aktívnejší životný štýl – viac stáli ako sedeli a viac chodili.

"Táto štúdia môže pomôcť identifikovať tých, ktorí sú vystavení vysokému riziku a ktorí by mohli absolvovať včasní skríning. Skutočnosť, že tieto výsledky boli nezávislé od BMI a fyzickej aktivity, naznačuje, že sedenie môže byť celkom rizikovým faktorom pre kolorektálnu rakovinu u mladších," uviedol doktor Yin Cao z Washingtonskej univerzity.

Choroba, ktorá zabíja

Len v roku 2018 bolo na svete 1,8 milióna nových prípadov rakoviny hrubého čreva a konečníka, pričom na to zomrelo 881 000 ľudí. Choroba sa považuje za postrach hlavne u tých, ktorí majú nad 50 rokov. Napriek tomu je stále viac a viac ľudí vo veku 20 a 30 rokov diagnostikovaných  s rakovinou hrubého čreva. Obvykle za to môže obezita a vysoký obsah spracovaných a nezdravých jedál! U 42 krajín, vrátane USA, Číny a Austrálie, sa úmrtia na rakovinu hrubého čreva podľa odhadov nedávnej štúdie Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny zvýšia o 60%! V Európe sa medziročné tempo rakoviny hrubého čreva u dospelých vo veku 20 až 39 rokov medzi rokmi 2008 a 2016 zvýšilo o 7,4 percenta ročne. Počet prípadov bol medzi staršími osobami znížený, najmä v dôsledku iniciatív zameraných na skríning rakoviny.

V roku 2018 Americká rakovinová spoločnosť znížila vek, kedy sa odporúča, aby ľudia absolvovali vyšetrenie na kolorektálny karcinóm z veku 50 na 45 rokov.

Fotogaléria


Tagy:
Televízia rakovina črevá účinky hrubé črevo

2019-02-08 12:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia