Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bežná kozmetika je spájaná s novým rizikom: Tieto látky mnohí používame denne!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Látky, ktoré výskumníkom pomáhajú bojovať proti rakovine, môžu mať aj celkom opačný účinok. Paradoxne, sú schopné urýchliť progresiu ochorenia. Najväčšie obavy však vyvoláva fakt, že sa môžu nachádzať v bežných spotrebných produktoch – napríklad v kozmetike.

Do liečby nádorov pomocou nanotechnológií vedci vkladajú veľké nádeje. Nanočastice by mohli niesť liečivo priamo k nádorovým bunkám a cielene ich zasiahnuť bez toho, aby vyvolávali podobné vedľajšie účinky, aké sú typické pre chemoterapiu. Vedci sa však nezamýšľali nad tým, či sú materiály použité na výrobu nonačastíc bezpečné.

Čítajte viac: Čínsky čaj s takmer zázračnými účinkami: Toto je dôvod, prečo by ho ženy mali piť pravidelne

V medicíne sa najčastejšie používajú materiály vyrobené zo zlata, striebra, oxidu kremičitého alebo oxidu titaničitého. Výskum opísaný v magazíne Nature Nanotechnology však vrhá na tieto materiály podozrenie. Vedci uvažujú, že by mohli nanočastice vyrobené z týchto materiálov rakovinovým bunkám pomáhať ľahšie sa šíriť v organizme a vyhnúť sa krvnému obehu. Preukázali to modelové pokusy na myšiach s rakovinou prsníka.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Riziková kozmetika?

Výskum realizovali vedci z Národnej singapurskej univerzity, ktorí tvrdia, že by pre onkologických pacientov nemuselo byť bezpečné vystavovať sa časticiam z inkriminovaných látok. Problémom však je, že sa môžu nachádzať aj v každodenných produktoch, s ktorými dochádzame bežne do kontaktu, napríklad v pleťových krémoch alebo krémoch, informuje Medicalnewstoday.com. Obávajú sa, že by tieto častice mohli urýchliť vývoj rakoviny aj vtedy, keď pacient nie je liečený pomocou nanotechnológií.

Podľa singapurských vedcov by špecialisti zaoberajúci sa nanomedicínou mali brať do úvahy aj toto riziko a zvažovať zdravotne spôsobilé materiály, aby sa predišlo ambivalentnému efektu v podobe nechcenej podpory rakovinových buniek.

Viac o téme: KozmetikaRakovinaNanočastice
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9