Hodváb predstavuje viac než len eleganciu a krásu: Pohlcuje škodlivé UV žiarenie a lieči pokožku!

Zdroj: gettyimages.com
2019-02-11 08:00:00

Je obľúbený nielen pre svoju krásu, ale aj vďaka svojim mimoriadnym vlastnostiam! Príjemný na dotyk a prospešný pre ľudské zdravie. Hodváb má skvelé účinky na ľudské telo, predovšetkým na pokožku, o ktorých málokto vie. Odteraz budete mať materiály vyrobené z hodvábu vždy poruke!

Hodváb je produktom motýľa priadky morušovej a pochádza z Číny. Už odjakživa bol považovaný za cenný obchodný artikel. Bol dovážaný do Perzie či Ríma, kde sa stal veľmi obľúbený, čo si zachoval aj dodnes. Vankúše či oblečenie z hodvábu láka svojím pekným vzhľadom a hlavne materiálom, ktorý je príjemný na dotyk. Je ľahký tenký, no pritom pevný. 

Čítajte tiež: Ako často chodíte na záchod? Číslo, ktoré môže signalizovať infarkt!

Regeneruje pokožku

Málokto vie o tom, že hodváb vplýva na zdravie človeka. Chráni pred zmenami vonkajšej teploty a dokáže sa tomu prispôsobiť! V zime zahreje a v lete, naopak, príjemne chladí. Preto je vhodný v akomkoľvek ročnom období. Má však ešte jednu užitočnú vlastnosť, ktorú oceníte v letných mesiacoch. Hodváb pohlcuje škodlivé UV žiarenie. Môže byť vaším účinným ochrancom pred ostrým slnkom a jeho nebezpečnými lúčmi!

Tu však jeho účinky na ľudské zdravie ani zďaleka nekončia. Samotné vlákno z prírodného hodvábu obsahuje veľa proteínov a taktiež až 18 druhov aminokyselín. Niektoré z nich napomáhajú regenerácii telových buniek. Čínski lekári prisahajú na zdravotné účinky hodvábu! Podľa nich samotné nosenie odevov z prírodného hodvábu pozitívne ovplyvňuje životnosť kožných buniek. Taktiež účinne pôsobí proti kôrnateniu ciev a tým aj proti starnutiu a niektorým chorobám. 

Podporí krásu pleti

Zdravý spánok je nevyhnutný pre bezproblémový chod ľudského organizmu. Jedným z najdôležitejších je vankúš, ktorý ovplyvňuje kvalitu nočného odpočinku. Mnohí zvyknú spávať na vankúši, resp. mať obliečky z bavlny, čo však nie je práve najlepšia voľba. 

"Je všeobecne známe a aj potvrdené viacerými odborníkmi na krásu, že materiál, ktorý si vyberáme na spanie, je dôležitý a vplýva na náš vzhľad. Aj keď cäčšinou používame ako obliečky na spanie bavlnené materiály, stojí za zamyslenie, čo to pre našu pleť znamená," upozorňuje dermatologička MUDr. Adriana Tomeková. 

Podľa odborníčky by sme sa mali bavlne radšej vyhnúť, ak nechceme riskovať vrásky!

"Keďže bavlnená tkanina nie je úplne hladká a nie je klzká, čím sa naša tvár pri ležaní na bavlnenom vankúši deformuje - niektoré jej časti sú pokrčené, iné naopak natiahnuté a pravidelný spánok na vankúši z bavlny teda môže postupne vytvoriť na koži vrásky," tvrdí MUDr. Tomeková.

Preto odporúča skôr hodváb, ktorý má pre pleť množstvo výhod, ktoré ocení halvne nežnejšie pohlavie.

"Hodváb na rozdiel od bavlny nepripravuje pleť o žiadnu vlhkosť, ktorá je pre hydratáciu obzvlášť dôležitá. Okrem toho, že je hladký a jemný, má aj iné výhody. S pokožkou sa znáša oveľa lepšie ako bavlna a špeciálne to platí na citlivú pleť na tvári. Je totiž hypoalergénny, umožňuje pokožke dýchať a tiež kĺzať po povrchu a našu tvár pri spánku tak nedeformuje," dodala odborníčka. 

Preč s roztočmi!

Ak si vyberiete vankúš a periny z hodvábu, už nebudete chcieť nič iné! Okrem toho, že blahodárne vplývajú na krásu pleti, hodvábne nite sú odolné voči rôznym negatívnym faktorom životného prostredia. 

V hodvábnom vlákne sa nachádza látka sericín, ktorú patogénne roztoče nemajú radi! Roztoče sú neželané potvorky, ktoré sa nachádzajú okrem iného vo veľkom množstve v perinách a spôsobujú alergie. Tento prírodný materiál je hypoalergénny! Vankúše z hodvábu tak vytvárajú zdravý a pokojný spánok. 

Čo dokáže hodváb? 

Účinky výrobkov z hodvábu: 

  • Zabezpečia kvalitný spánok
  • Dodávajú pocit pohodlia
  • Odstraňujú vlhkosť
  • Sú odolné voči roztočom, čo je dôležité hlavne pre astmatikov a ľudí náchylných na alergické ochorenia
  • Skvelé pre pacientov s ekzémom a iných, ktorí trpia kožnými ochoreniami, keďže prírodné bielkoviny z hodvábneho vlákna upokojujú podráždené časti kože a dokonca ich v niektorých prípadoch aj hoja
  • Pozitívne vplývajú na vlasy. Pramene vlasov vyzerajú po celej noci zdravo a nelámu sa. 
  • Sú odolné a starostlivosť o ne je jednoduchá. 

Fotogaléria


Tagy:
hodváb zdravie pokožka

2019-02-11 08:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia