Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nenápadná izbová RASTLINA s úžasnými účinkami: Po zdravotných problémoch nebudú ani stopy

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci sa s prechladnutím dá bojovať zdravou stravou a vitamínmi, existuje jedna rastlina, ktorá sa považuje za nenápadného pomocníka! Zatiaľ čo vy ju považujete za doplnok v interiéri, ona sa postará o mnoho viac.

 

Je nenáročná na starostlivosť a dobre sa jej darí v interiéri. Mnohí ju majú doma a ani len nevedia, aké má účinky! Veľká škoda. Plaktrant, inak povedané Rýmovník, je jednou z izbových rastlín, ktorá oživí interiér a má estetickú funkciu. Táto, na prvý pohľad, nenápadná rastlina, skrýva v sebe oveľa viac, ako si myslíte. Ak nájdete jej miesto v spálni, práve ste si zabezpečili pokojný spánok a uvoľnené dýchacie cesty!

Čítajte tiež: Dr. Igor Bukovský upozorňuje: Toto je častá chyba, ktorú robia mnohí pri užívaní vitamínu D!

Poradí si s nádchou

Plektrant nielenže oživí miestnosť, ale má aj zdravotné účinky a blahodarne pôsobí na ľudské telo. Nie nadarmo sa mu hovorí Rýmovník. Tento názov mu prischol u našich susedov vďaka jeho schopnostiam bojovať proti nádche. Poradí si s upchatými dutinami spôsobenými alergiami a taktiež priaznivo pôsobí aj pri astme. 

Ak jemne stlačíte jeho listy, uvoľnia sa aromatické silice, ktoré pôsobia podobne ako nosové spreje. Otvoria a uvoľnia dýchacie cesty. Dokonca ani nemusíte stláčať listy, keďže malé množstvo silíc vypúšťa rastlina neustále do ovzdušia. Preto sa vám v miestnosti, kde sa rastlina nachádza, lepšie dýcha ako v ostatných. 

Rastlina by však mala mať svoje miesto aj v kuchyni! Hodí sa pri príprave hlavne ťažších pokrmov, keďže zlepšuje trávenie. 

Nenápadná izbová RASTLINA s
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Recept na liečivý čaj

Ak si chcete zadovážiť rastlinu aj vďaka tomuto jej účinku, vyberte si odrodu Plectranthus purpuratus, ktorá má najsilnejšie účinky na dýchacie cesty. Odtrhnite z nej niekoľko lístkov, zalejte vodou, nechajte chvíľu lúhovať a potom sceďte. Po vypití tohto čaju pocítite úľavu od prechladnutia, nádchy, alergií, ale tiež od zápalu hrdla či kašľa. To však nie je všetko! Čaj z lístkov sa postará o zníženie krvného tlaku, cholesterolu, prospieva srdcu a pomáha odstraňovať žlčové kamene. 

Odvar z rastliny je vhodný aj pri kožných ochoreniach a iných stavoch – ak máte poranenú kožu, kožné infekcie, popáleniny a iné. Dokonca zmierni príznaky reumy!

Koniec štípancom od hmyzu

Plektrant sa považuje za prírodný repelent! Práve výrazná aróma tejto rastliny nevonia dotieravému hmyzu. Komáre a iná háveď tak ignoruje miesta, kde je tejto rastliny najviac. Považuje sa za silného odpudzovača hmyzu. Napokon, rastlina sa často porovnáva s mätou a eukalyptusom, ktoré sú sami o sebe známe, že dokážu odplašiť hmyz!

Viac o téme: InteriérRastlinaLiečbaPrechladnutieNádcha
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9