Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hrčka ešte nemusí znamenať rakovinu, hovorí lekárka: VIDEO Takto vyzerá samovyšetrenie pŕs

MUDr. Alena Kállayová Zobraziť galériu (6)
MUDr. Alena Kállayová (Zdroj: Vlado Anjel)

Rakovina prsníka je najčastejším nádorovým ochorením u žien. Pomocou včasnej diagnostiky prvých karcinogénnych zmien by bolo možné zachrániť tristo žien ročne. Slovenky však ochranu zdravia zanedbávajú a za lekárom prichádzajú neskoro. Súčasťou prevencie je aj samovyšetrenie prsníkov. Viete, ako a kedy prsia kontrolovať?

 

„Na pravidelné prehliadky u nás chodí len okolo 20 percent žien,“ hovorí Alena Kállayová, primárka Preventívneho centra Onkologického ústavu sv. Alžbety v Bratislave. Keby ženy viac dbali o zdravie svojich pŕs, stovky z nich by ročne nemuseli zomrieť na rakovinu. Bohužiaľ, rakovina prsníka je u nás podľa slov odborníčky démonizovanou chorobou, o ktorej medzi ľuďmi kolujú rôzne mýty. Mnohé ženy tak v podstate zomrú zo strachu.

Čítajte viac: Slováci dominujú v medzinárodnom rebríčku: Návyk, ktorým sme vytvorili chorobný rekord

Okrem pravidelných kontrol u gynekológa by ženy mali v rámci prevencie absolvovať aj ultrazvukové alebo mamografické vyšetrenia. Samozrejmosťou by mali byť aj samovyšetrenia prsníkov, ktoré má podľa primárky „každá žena robievať po menštruácii, keď sú prsníky voľnejšie a priehmatnejšie, raz za mesiac.“ Ideálne je, keď sa samovyšetrenie stane súčasťou sprchovania alebo ošetrenia kože.

Ukážka samovyšetrenia prsníka. Foto: Vlado Anjel
Zobraziť galériu (6)
Ukážka samovyšetrenia prsníka. Foto: Vlado Anjel  (Zdroj: Vlado Anjel)

„Každá žena na Slovensku vo veku 40 až 69 rokov má právo ísť každé dva roky bezplatne na preventívne mamografické vyšetrenie, ktoré vie odhaliť rakovinu vo včasnom štádiu,“ dopĺňa. U žien vo veku od 20 až 40 rokov ide o ultrazvukové vyšetrenie, ktoré vie takisto odhaliť prvé mutagénne zmeny.

„Z desiatich hrčiek, ktoré si žena nahmatá a myslí, že by to niečo mohlo byť, je to v ôsmich prípadoch len zdurená žľaza a v dvoch len nezávažná zmena,“ vysvetľuje doktorka Kállayová. V prípade odborného vyšetrenia je možné zachytiť aj tie najmenšie zmeny, ktoré ešte len predchádzajú vzniku onkologického ochorenia. V takom prípade sú lekári schopní vyriešiť zdravotný problém prv, než sa stane závažným.

Rozhovor s primárkou Alenou Kállayovou o rakovine prsníka

Všímajte si prsia

Ženy by mali venovať pozornosť akýmkoľvek zmenám prsníkov. Na problém môže poukazovať aj zmena farby či štruktúry kože, priehlbinky na prsiach, bradavka vtiahnutá do prsníka alebo výtok z bradavky. Lekára by ste mali navštíviť aj v prípade pociťovania bolesti v oblasti prsníka. Zapamätajte si, že vyšetrovať by sa mali nielen prsia, ale aj oblasť pod kľúčnou kosťou a pazuchy

Dávali jej dva roky života, vďaka zdravej výžive žije dvadsať

Veľkou rezervou slovenských žien je tiež zloženie stravy s prevahou mäsa a nedostatkom zeleniny. V kombinácii s deficitom fyzickej aktivity ide o rizikový faktor rozvoja rakoviny.

Dôkazom, ako veľmi strava dokáže pomáhať, je príbeh Márie Lokajovej, ktorej pred dvadsiatimi rokmi nečakane diagnostikovali rakovinu prsníka: „Pred 20 rokmi mi v rámci preventívnej prehliadky diagnostikovali nádor a dávali mi dva roky života. Žijem dvadsať – vďaka tomu, že som sa dala na zdravú výživu,“ približuje členka občianskeho združenia Amazonky, ktoré pomáha ženám s rakovinou prsníka. „Prišlo to ako blesk z jasného neba,“ spomína. Paradoxne, lekári jej zlú správu oznámili presne v deň jej 40. narodenín.

Mária Lokajová (vpravo). Foto: Vlado Anjel
Zobraziť galériu (6)
Mária Lokajová (vpravo). Foto: Vlado Anjel  (Zdroj: Vlado Anjel)

Špecialitou z kuchyne Márie Lokajovej sú zdravé nátierky, ktorých vie pripraviť desiatky. Informácie na ich prípravu čerpá aj zo zahraničných materiálov a veľký dôraz kladie na výber zdravých surovín s vysokým obsahom antioxidantov. Nekonzumuje sladkosti a z jedál vylúčila čokoľvek vyprážané.

„Základom mojich nátierok sú cesnak a cibuľa,“ spresňuje a dodáva, že jedlo bez cesnaku je ako ruža bez vône. Nátierky pripravuje napríklad z tekvice hokkaido alebo červenej kapusty. Dozdobuje ich nasucho opraženými semienkami všetkého druhu a často do nich primiešava rukolu alebo morské riasy, napríklad „nori“. Všetky tieto ingrediencie totiž obsahujú látky, ktoré chránia bunky pred poškodením a mutovaním. Navyše, veľký význam majú aj vo vzťahu k budovaniu celkovej obranyschopnosti organizmu.

Zdravé nátierky Márie Lokajovej. Foto: Vlado Anjel
Zobraziť galériu (6)
Zdravé nátierky Márie Lokajovej. Foto: Vlado Anjel  (Zdroj: Vlado Anjel)

Prsná stena v Bratislave alebo „Ostro sledované prsia“

Odhalením Prsnej steny, ktorú tvoria sadrové odliatky prsníkov žien, odštartovali v stredu v Bratislave v Divadle Nová scéna ďalšiu časť medzinárodného projektu Ostro sledované prsia vo V4. Jej organizátormi sú česká Aliance žen s rakovinou prsu a slovenské organizácie Ružová stužka n.f., Europa Donna Slovensko a OZ Amazonky. Projekt je pokračovaním kampane, ktorou sa Aliance žen s rakovinou prsu prezentovala na 50. MFF Karlovy Vary. Karlovarský úspech inšpiroval iniciátorky k tomu, aby nápadu predĺžili život a z festivalovej extravaganzy ju premenili na dlhodobú kampaň.

Stena postupne zavítala do regiónov, s kampaňou sa verejnosť stretla v 24 českých mestách a teraz sa stáva súčasťou boja proti rakovine prsníka slovenských organizácií. „Som veľmi rád, že zapadá do obdobia, kedy začíname realizovať dlhoročnú myšlienku skríningu karcinómu prsníka. Celoplošný skríning dokáže najefektívnejšie znižovať úmrtnosť na karcinóm prsníka,“ uviedol na stretnutí s médiami Stanislav Špánik, štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva SR, ktoré v spolupráci so zdravotnými poisťovňami rozbieha nový skríningový program zameraný na aktívne vyhľadávanie skorých štádií rakoviny prsníka.

Cieľom kampane je upozorniť slovenskú verejnosť na dôležitosť prevencie a mamografického skríningu v boji proti rakovine prsníka. Špecialistka na mamodiagnostiku a skríning Alena Kállayová ocenila, že tento rok je na Slovensku rokom prevencie onkologických ochorení. „Onkologické ochorenie je choroba ako každá iná, dá sa liečiť, má jednu podmienku, musí byť zistená včas,“ podčiarkla Kállayová. Ďalej uviedla, že v ČR prebieha mamografický skríning už 17 rokov, účasť je 75-percentná a jeho výsledky v znížení úmrtnosti sú signifikantné: „Výrazne klesla úmrtnosť na rakovinu, ženy žijú plnohodnotný život bez straty na živote.“

Prsná stena. Foto: Vlado Anjel
Zobraziť galériu (6)
Prsná stena. Foto: Vlado Anjel  (Zdroj: Vlado Anjel)

Medzinárodná časť projektu Ostro sledované prsia vo V4 odštartovala v októbri 2018 v budapeštianskom divadle Vígszínház, na Slovensku mala premiéru v Štátnom divadle Košice. Momentálne projekt pokračuje v Bratislave a od februára v Poľsku. Kampaň putuje po netradičných miestach - divadlách. Stovky divákov sa tak môžu denne pred Prsnou stenou sadrových odliatkov pŕs zdravých, ale i chorých žien, zamyslieť nad dôležitosťou prevencie v boji s rakovinou prsníka.

„Aj touto neštandardnou, odvážnou, vtipnou formou Prsnej steny chceme ženám opäť pripomenúť, že sa o svoje prsníky majú starať,“ povedala pre TASR riaditeľka OZ Amazonky Eva Bacigalová a ďalej priblížila projekt: "Každá záujemkyňa si môže nechať urobiť sadrový odliatok oboch svojich prsníkov za dobrovoľný príspevok, ktorý ide na podporu aktivít OZ Amazonky. Jeden prsník si ako darček môže vziať domov na pamiatku a druhý sa umiestni anonymne na Prsnú stenu,“ vysvetlila s tým, že v prípade záujmu o vytvorenie odliatkov treba kontaktovať OZ Amazonky, prípadne sa dá prihlásiť cez kontaktný formulár na ruzovastuzka.sk.

Riaditeľka Aliance žen s rakovinou Eva Knappová informovala, že projekt vyvrcholí prezentáciou Prsnej steny na svetovom kongrese Reach to Recovery International v júni v Prahe. „Stena narastá ako putuje Európou, chceli by sme ju inštalovať v konferenčnej sále, kde sa stretne okolo 400 - 500 pacientok z celého sveta,“ dodala k projektu, ktorý sa stane symbolom podpory, spolupatričnosti žien - zdravých s tými, ktoré práve s ochorením bojujú a naopak: „Tie choré sú schopné svoju skúsenosť nesebecky ponúkať tým, ktoré sú ešte zdravé.“

Prsná stena bude v Divadle Nová scéna inštalovaná do 15. februára.

Detail odliatku prsníka z Prsnej steny. Foto: Vlado Anjel
Zobraziť galériu (6)
Detail odliatku prsníka z Prsnej steny. Foto: Vlado Anjel  (Zdroj: Vlado Anjel)

 

Viac o téme: Rakovina prsníkaPrsná stenaOstro sledované prsiaSamovyšetrenie pŕs
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9