Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hormón, ktorý telo pomáha udržať mladé: Máte ho dostatok?

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Jeden z najdôležitejších návykov, aké by ste si v živote mali vypestovať, je dostatok pohybu. S jeho pomocou totiž telu zabezpečíte prísun dôležitého hormónu, ktorý vzniká pri fyzickej aktivite. Poznáte účinky irisínu na mozog a kosti?

Pri pohybovej aktivite vzniká irisín, tzv. hormón športu, ktorý má potenciál chrániť mozog pred vznikom Alzheimerovej choroby, referuje nový výskum opísaný v magazíne Nature Medicine. Pravidelné cvičenie je aj preto jedným z účinných spôsobov, ako si zachovať dobré duševné zdravie až do vysokého veku.

Čítajte viac: Tajný spúšťač ochorenia, ktoré pozvoľna vykráda mozog? Tohto obyvateľa má v tele každý z nás!

Vedci zistili, že ľudia s diagnostikovanou Alzheimerovou chorobou mali zníženú hladinu irisínu v tele. Hormón produkuje svalové tkanivo, odkiaľ sa ďalej vstrebáva do krvi. Keď vedci urobili pokus na myšiach, ktorým zablokovali produkciu irisínu v tele, organizmus zvierat nebol schopný zužitkovať výhody cvičenia v prospech mozgovej aktivity.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Podľa výskumníkov budú možno jedného dňa dostávať ľudia s demenciou lieky, ktorých účinkom bude zvýšenie hladiny irisínu v tele, resp. navodenie podobného stavu, aký nastáva po cvičení.

Ovplyvňuje aj pevnosť kostí

Podľa dávnejších výskumov je tiež irisín kľúčovým hormónom ovplyvňujúcim hustotu kostnej hmoty. Ako vyplýva zo štúdia zverejnenej v magazíne Cell, priaznivo ovplyvňuje nielen kognitívne schopnosti a spaľovanie tuku, ale tiež pevnosť kostí, pretože stimuluje obnovu kostnej hmoty a v tejto súvislosti môže byť ochranou pred vznikom osteoporózy.

Viac o téme: MozogKostiOsteoporózaAlzheimerova chorobaIrisínHormón športu
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9