Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kľúčová živina môže zachrániť mozog pred skazou: Obsahujú ju aj bežné potraviny!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Vo viacerých bežne konzumovaných potravinách sa nachádza látka, ktorá by mohla byť prevenciou Alzheimerovej choroby. Dokáže totiž utlmovať pôsobenie neurotoxínov a zápalových procesov v mozgu. Podľa vedcov by nemala chýbať najmä v strave tehotných žien.

Najnovší výskum Arizonskej štátnej univerzity opísaný v magazíne Molecular Psychiatry upozorňuje na potrebu zvýšeného príjmu cholínu v strave ako jednu z možností prevencie Alzheimerovej choroby. Práve táto látka totiž môže znižovať riziko ochorenia už v prenatálnom veku.

Čítajte viac: Zelenina s obsahom unikátnej zlúčeniny: Ružičkový kel vo vašej kuchyni nesmie chýbať!

Potraviny s vysokým obsahom cholínu sú napríklad vajcia, pšeničné klíčky, hovädzie mäso, ryby, orechy či listová zelenina.

Prevencia už počas gravidity

Keď vedci kŕmili gravidné myši s Alzheimerovou chorobou stravou s vysokou dávkou cholínu, pravdepodobnosť výskytu ochorenia u ich potomstva bola nižšia. Gény novonarodených myší boli dokonca natoľko pozmenené, že u svojich nositeľov eliminovali riziko vzniku demencie. Myši so zvýšeným príjmom cholínu v čase vývinu dostali do vienka zdravotný benefit v podobe prevencie.

Výskumníci predpokladajú, že cholín by mohol mať podobný ochranný efekt aj v prípade ľudí a doplnky s touto látkou by mohli užívať napríklad tehotné ženy, aby svoje deti chránili pred neurodegeneratívnymi zmenami.

Kľúčová živina môže zachrániť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Výživa pre mozog

Cholín je zložkou zlúčeniny acetylcholín, neurotransmitera, ktorý sa podieľa na správnom fungovaní mozgu a nervového systému. Podporuje pamäťové schopnosti a ovplyvňuje náladu. Už z predchádzajúcich výskumov vyplynulo, že ľudia, ktorých strava bola bohatá na cholín, dosahovali v pamäťových testoch lepšie výsledky a mali tiež nižšie riziko, že sa v ich mozgu udejú zmeny predchádzajúce prepuknutiu demencie.

Podľa doktora Ramona Velasqueza, jedného z vedúcich autorov štúdie, pomáha cholín znižovať hladiny aminokyseliny, ktorá zohráva kľúčovú rolu pri tvorbe amyloidných plakov narúšajúcich spojenia medzi neurónmi pri Alzheimerovej chorobe. Takisto mozgu pomáha zbavovať sa toxínov, ktoré pôsobia ako spúšťače zápalu. Je dôležitou živinou, pomocou ktorej sa efektívnejšie „detoxikuje“.

Potraviny s obsahom cholínu. Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (3)
Potraviny s obsahom cholínu. Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

 

 

 

 

 

 

Viac o téme: DemenciaCholínAlzheimerova choroba
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9