Čo sa stane, ak sa nevyzujeme vnútri? Toto si prinesieme domov podľa mikrobiológa!

Zdroj: gettyimages.com
2019-01-11 12:00:00

Ste jednými z tých hostiteľov, ktorí riešia prezutie svojich hostí, akonáhle prekročia prah vášho domova? Každý chce mať domov čistý bez akejkoľvek špiny. Čo všetko však môže vaša návšteva doniesť na podrážkach svojich topánok do vašej domácnosti?

Ak k vám príde na návštevu známy, ponúknete mu papuče na prezutie. Na jeho topánky sa totiž mohla zachytiť špina z vonkajšieho prostredia, ktorá by sa dostala do vášho domova. 

Zabránime prezutím bakteriálnej invázii v našich domovoch? Na obuvi sa nachádza v priemere „stovky tisíc baktérií“, ako tvrdí Jonathan Sexton, enviromentálny mikrobiológ a výskumný špecialista na univerzite v Arizone. Podrážky našich topánok sa dostanú do kontaktu s mikróbmi pri každom jednom kroku, ktorý spravíme. 

Čítajte tiež: Bežný zvyk, ktorý vás môže pripútať na lôžko: Toto spôsobujú prekrížené nohy!

„Kamkoľvek idete, vyzdvihnete so sebou mikróby,“ povedal odborník pre Live Science

Tieto baktérie si donesieme domov!

Aké druhy bakteriálnych spoločenstiev sú na našich topánkach a predstavujú hrozbu pre naše zdravie? Predchádzajúce štúdie ukázali, že takmer všetky topánky vo výskumných vzorkách obsahovali fekálne baktérie vrátane jednej nebezpečnej baktérie Escherichia coli (E.coli), ktorú výskumníci objavili až na 96% podrážok topánok! Zatiaľ čo mnohé typy E.coli sú pre človeka neškodné, niektoré kmene môžu spôsobiť ťažkú ​​hnačku, infekcie močových ciest a dokonca aj meningitídu. 

"Nie nevyhnutne na každej topánke, ale na väčšine nájdeme nejaký typ E. coli," povedal Sexton.

V iných štúdiách sa taktiež objavili aj dôkazy o Staphylococcus aureus, ktoré sú základom širokej škály infekcií kože a znepokojujúcejšie sú aj infekcie krvi a srdca. Ďalšia štúdia zverejnená v roku 2014 v časopise Anaerobe odobrala vzorky z 30 domácností v Houstone v Texase a zistila prítomnosť Clostridium difficile (C. difficile), baktérie s dlhou životnosťou, ktorá bežne spôsobuje problémy s črevami a spôsobuje hnačku. Zo všetkých predmetov v domácnosti, z ktorých odobrali vzorky, výskumníci zistili, že topánky obsahujú viac C. Difficile, ako je na toalete!

Dôvod na paniku?  

Napriek hrozivému zisteniu o infikovaných interiéroch, netreba sa obávať. Zatiaľ čo mnohí zrejme po tomto odhalení začnú s čistením svojej domácnosti a budú trvať na prezúvaní, baktérie, ktoré by sa mohli dostať z topánok do interiérov, nie je až také množstvo, aby spôsobilo ochorenie u nejakej osoby. 

"Pre zdravého jedinca baktérie na topánkach pravdepodobne nepredstavujú žiadne alebo minimálne riziko," povedal Kevin Garey, autor štúdie C. difficile v roku 2014 a profesor na University of Houston College of Pharmacy. 

Zvyčajne by zdravý človek musel prísť do styku s tisíckami mikróbov z jedného škodlivého bakteriálneho kmeňa, aby sa skutočne niečím nakazil, dodal Sexton. Navyše, väčšina z nás nestrávi veľa času na zemi, kde prežívajú baktérie z topánok. 

"Expozícia je nebezpečná, takže ak nebudete vystavený tomuto riziku, nenakazíte sa," povedal Sexton. 

V niektorých prípadoch sa môžu vrstvy baktérií, ktoré potiahnu podlahu, "re-aerosolizovať" a vstúpiť do vzduchu, ktorý dýchame, ako vysvetlil odborník. To by mohlo zvýšiť riziko infekcie! Ale najväčšia hrozba sa nachádza na zemi a ostáva na mieste. 

Kto by mal byť opatrnejší?

"Najviac by som sa obával toho, ak by sa dieťa plazilo po špinavej podlahe," povedal Sexton a dodal, že pre zdravého dospelého to nie je škodlivé. 

Existuje však skupina ľudí, ktorá by mala byť opatrnejšia. Ide o pacientov, ktorých obranyschopnosť proti infekcii je nižšia ako obvykle. U nich existuje vyššie riziko nákazy. Avšak, napríklad vyzutie z topánok by malo byť nevyhnutné po príchode z nemocnice. V nemocničných priestoroch, kde sa nachádza veľa rôznych pacientov je aj viac škodlivých zárodkov, ktoré sa môžu zachytiť na podrážky topánok. Ide o rizikovejšie prostredie! 

Zrátané a podčiarknuté. Ak máte zvýšené riziko infekcie alebo máte doma malé dieťa, dbajte na prezúvanie topánok. Záleží však na tom, aké zvyky a preferencie majú ľudia vo svojich domácnostiach.. 

Fotogaléria


Tagy:
baktérie zdravie topánky

2019-01-11 12:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia