Bežný zvyk, ktorý vás môže pripútať na lôžko: Toto spôsobujú prekrížené nohy!

Zdroj: gettyimages.com
2019-01-08 06:00:00

Ak práve teraz sedíte s prekríženými nohami, zrejme si ich po prečítaní tohto článku dáte od seba! Táto poloha, ktorej holdujú predovšetkým ženy, je niele neprirodzená, ale aj nebezpečná. Nielenže hrozia kŕčové žily, ale prekrížené nohy majú oveľa väčší dopad na vaše zdravie!

Na prvý pohľad nevinný zvyk, v skutočnosti pohroma pre naše telo! S prekríženými nohami sedáva takmer každý. Ak je pre niekoho táto poloha nepohodlná, jednoducho si vymení nohy. Väčšinou zmeníme polohu vtedy, ak pocítime mravčenie v nohách.

Ak však v takejto polohe vydržíme dlho a robíme ju pravidelne, môže prísť k stavu ochromenia peroneálneho nervu. To spôsobuje tzv. pokles nohy. Spôsobuje obtiažne zdvíhanie prednej časti nohy. Nie je to choroba, je to známka neurologického alebo svalového či anatomického problému. Môže to byť dočasný stav, ale prejsť môže aj do trvalého stavu.

Ako je to s krvným tlakom?

Nebezpečenstvo zvyšovania krvného tlaku sa tiež pripisuje spôsobu, akým mnohé ženy, ale aj muži sedia. Aj tu je to „súboj“ viacerých štúdií. Spomeniete si, čo vám hovorí sestrička pri meraní krvného tlaku? Okrem toho, že máte sedieť pokojne, nohy nemáte mať prekrížené ale voľne položené na zemi. Vychádza to z poznatku, že prekrížené nohy môžu spôsobovať vyššie hodnoty krvného tlaku.

Štúdia, ktorá priniesla tento poznatok tiež tvrdí, že ak budeme mať nohy prekrížené a zmeriame si tlak, hodnoty budú vyššie. Ak nohy položíme voľne na zem, po troch minútach budú hodnoty tlaku na nižšej úrovni, respektíve rovnaké ako boli tie pôvodné.

Prečo tlak stúpa pri prekrížených nohách?

Prvým dôvodom zvyšovania tlaku je prietok krvi. Ak si nohy prekrížime, krv bude prúdiť z nôh do hrudníka a v srdci sa tak objaví vyššie množstvo krvi.

Druhou, alternatívnejšou cestou pre pochopenie zvýšeného prietoku krvi je izometrický výkon svalov na nohe. Izometrická kontrakcia je svalová činnosť, pri ktorom sval nevykonáva pohyb, teda sa nemení jeho dĺžka, ale mení sa napätie vo svaloch. Tak sa v samotnej podstate zvyšuje odpor krvi v cievach.

Prekladaním nôh ku kŕčovým žilám? 

"Kŕčové žily, alebo odborne varixy sú vystupujúce kľukaté žily, ktoré sú viditeľné nad úrovňou pokožky najčastejšie na vnútornej a zadnej strane predkolenia. Žily predstavujú cestu, ktorou sa krv vracia z tela naspäť do srdca. Ak je plynulý tok krvi narušený, funkčnosť žilových chlopní sa zhoršuje a tlak krvi poškodzuje a roztláča ďalšie zatiaľ funkčné chlopne. Cievy, resp. žily sa tým rozširujú a celý stav sa zhoršuje," vyjadrila sa primárka dermatologicko -laserovej kliniky Tomar MUDr. Adriana Tomeková.

Zároveň dodala, že kŕočvé žuly často bolia alebo pália a ľudia z nich mávajú komplexy. Na vznik však má vplyv genetika a dedičné predispozície. Dodáva, že málo pohybu a veľa sedenia k ich tvorbe jednoznačne prispieva. Výnimkou nie je ani prekladanie nôh. 

"Je to práve preto, že plynulosť toku krvi je takto v nohách spomalená, oslabená a nie je taká plynulá," dodala pani doktorka Tomeková. 

Problémy s kŕčovými žilami zo začiatku nie sú viditeľné, nohy puchnú a pocit akoby sme mali naše nohy "tonu" je častý. Lekára by sme mali pri podobných pocitoch navštíviť čo najrýchlejšie. 

Hrozba pre neliečených

Menia sa štúdie, menia sa výskumy. Čo sa nemení je fakt, že prekríženie nôh je hrozba pre ľudí, ktorí trpia vysokým krvným tlakom a neliečia ho. Prekrížené nohy môže narobiť problémy aj pacientom, ktorí trpia na zrazeniny, respektíve sa u nich takýto stav objavil. Práve tým sa neodporúča dlhodobo mať prekrížené nohy, čo by ich stav mohol ešte zhoršiť.

Čo je na prekrížených nohách pozitívne? Najmä to, že nás dokážu „zachrániť“. Teda nedokážu zachrániť život, dokážu ale pomôcť pri pocite mdlôb či závratov


Tagy:
zdravie sedenie nohy

2019-01-08 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia