Jedno z najbežnejších ochorení ako ničiteľ vášne: Muži pozor, narúša sexuálny život!

Zdroj: gettyimages.com
2019-01-05 06:00:00

Ovplyvňuje milostný život a jeho kvalitu! Reč je o ochorení, ktorým trpia milióny ľudí na svete a ktoré sa považuje za jednu z civilizačných chorôb. Stojí za zvýšeným rizikom zdravotného stavu, ktoré prináša chlad za dverami spálne.

Zlá správa pre drsnejšie pohlavie! Ľudia, ktorí mali genetické rizikové faktory pre cukrovku 2. typu, mali väčšiu pravdepodobnosť erektilnej dysfunkcie (ED) než pacienti bez týchto rizikových faktorov, ako uviedli výskumníci v štúdii publikovanej v American Journal of Human Genetics. Výskumníci analyzovali údaje zhromaždené v troch rôznych databázach: UK Biobank, the Estonian GenomeCenter of the University of Tartu cohort and the Partners HealthCare Biobank. Štúdia zahŕňala viac ako 220 000 mužov, z ktorých približne 6 000 malo erektilnú dysfunkciu.

Čítajte tiež: Zjedli ste priveľa cukru? Rýchla náprava, ktorá to zachráni!

Skúmali genetické varianty

V štúdii sa výskumníci snažili zistiť, aké podmienky alebo genetické znaky môžu ľudí predisponovať k erektilnej disfunkcii. Pozreli sa na viacero genetických variantov – na gény, ktoré boli u predchádzajúcich výskumných skupinách identifikované ako rizikové faktory pre rozvoj chorôb srdca, obezity a diabetu 2. typu a ktoré sú tiež spojené s erektilnou dysfunkciou.

Hľadanie génov, ktoré môžu zvýšiť riziko človeka pre vznik týchto ochorení nie je zďaleka jednoduché. Napríklad v predchádzajúcom výskume sa identifikovalo približne 100 variácií génov, ktoré sú spojené s cukrovkou 2. typu. Takže pre každý zdravotný stav výskumníci vypočítali "skóre genetického rizikového faktora", založené na počte variantov génu zvyšujúcich riziko, ktoré mal človek.

Potom sa vedci pokúsili zistiť, či existujú nejaké väzby medzi skóre genetického rizikového faktora a erektilnou dysfunkciou. Zistili, že u mužov s touto chorobou je vyššia pravdepodobnosť, že majú vysoký rizikový faktor pre cukrovku 2. typu v porovnaní s mužmi bez choroby. Vedci však nenašli významnú súvislosť medzi skóre erektilnej dysfunkcie a rizikovými faktormi pre niektorú z ďalších zdravotných stavov, na ktoré sa pozreli.

„Štúdia naznačuje, že mať genetickú predispozíciu k cukrovke typu 2 tiež predurčuje, že máte erektilnú dysfunkciu," povedala spoluautorka Anna Murray, ktorá je docentkou ľudskej genetiky na univerzite v Exeteri vo Veľkej Británii. Podľa odborníčky sú tieto zistenia významné!

Ako presne to spolu súvisí? 

Podľa odborníčky to má biologický zmysel. Hoci sa to nemusí zdať, no cukrovka 2. typu môže spôsobiť poškodenie nervov a problémy s krvnými cievami. Práve tie krvné cievy sú zvlášť dôležité pri udržiavaní erekcie! 

Pokiaľ ide o to, nie je známe spojenie medzi erektilnou dysfunkciou a vyšším indexom telesnej hmotnosti (BMI) alebo kardiovaskulárnym ochorením, Murrayová povedala, že si myslí, že výskumníci potrebujú väčšie vzorky ľudí. Napríklad v literatúre "existujú silné dôkazy o tom, že zvýšenie BMI samo o sebe spôsobuje erektilnú dysfunkciu," povedala.

Dr Caroline Messerová, endokrinologička v nemocnici Lenox Hill v New Yorku, ktorá nebola súčasťou štúdie, súhlasila s tým, že zistenia sú presvedčivé. Existuje veľa spôsobov, ako by mohlo dôjsť k súvislosti diabetu typu 2 a ED, a to aj prostredníctvom zmien v mozgu alebo krvných ciev v tele, poznamenala odborníčka. Napriek tomu, že vedela o genetickom základe ED, ktorý je spojený s diabetes mellitus 2. typu, nebude sa meniť spôsob, akým sa bude zaobchádzať s pacientmi, dodala Messerová.

Čo však robí zistenie ešte viac zaujímavým, je to, že rizikové faktory pre ED sú všeobecne považované za zdravotné stavy, ktoré sa vyskytujú spolu s cukrovkou, ako je hypertenzia alebo zvýšený index telesnej hmotnosti (BMI) - inými slovami, ED je výsledkom stavov, ktoré ľudia majú okrem cukrovky. Nové zistenia by to mohli zmeniť.

"Nemáme žiadne priame dôkazy o tom, že liečbou cukrovky 2. typu by ste vyliečili erektilnú dysfunkciu," povedala Murrayová. Ale na základe tejto štúdie "by sa urobil tento predpoklad." 

Dúfa, že aj v budúcnosti sa touto asociáciou môžu zaoberať ešte väčšie štúdie a že tieto štúdie nakoniec povedú k úspešnejšej liečbe.

Diéta a cvičenie môžu naozaj pomôcť pri liečbe cukrovky typu 2, a tým aj ovplyvniť erektilnú dysfunkciu. 

Murrayová poznamenala, že hoci štúdia zahŕňa predovšetkým ľudí britského pôvodu, zistenia pravdepodobne platia pre všetkých ľudí s európskym pôvodom. Nie je však jasné, či by sa štúdia vzťahovala na ľudí po celom svete. Je potrebné zrealizovať viac výskumu!

Fotogaléria


Tagy:
choroba erekcia cukrovka

2019-01-05 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia