Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Choroba zo špinavých ponožiek: Skutočne nám hrozí alebo ide len o nezmysel?

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Na prvé počutie to znie môže znieť príliš bizarne, aby to bola pravda. K tejto kurióznej téme sa však vyjadril odborník, ktorého odpoveď vás poriadne prekvapí. Špinavé ponožky netreba podceňovať, keďže skutočne existuje riziko nákazy...

Zapáchajúce ponožky ako záľuba

Nad špinavými ponožkami sa len všetci usmejú a automaticky vzbudzujú znechutenie. U väčšiny z nás putujú priamo do práčky. Dnes si už len málokto dokáže dať na seba ponožky, ktoré mal oblečené predchádzajúce štyri dni.

Čítajte tiež: Najväčší mýtus, ktorým sme boli kŕmení dlhé roky: Čo hrozí po prehltnutí žuvačky!

O to horšie bude zistenie, že existuje jeden muž z Číny, ktorý mal jednu kurióznu, až nechutnú záľubu. Každý deň, keď prišiel z práce domov, si stiahol ponožky a privoniaval si k nim, podľa najnovších správ

Je to možné!

Čo bolo na tom zaujímavé, 37-ročný muž bol hospitalizovaný pre bolesť na hrudi. Bola mu diagnostikovaná plesňová infekcia v pľúcach – infekcia, ktorú lekári pripisovali spórom húb, ktoré muž inhaloval z ponožiek! Je teda možné ochorieť a dostať infekciu zo špinavých ponožiek?

Podľa doktora Williama Schaffnera, odborníka na infekčné choroby z Vanderbiltskej univerzity, je to možné! Na druhej strane je veľmi nepravdepodobné, že by sa niečo také naozaj stalo. Vo svojej praxe doteraz nepočul o takomto prípade. Preto je preňho čínsky muž s podivnou úchylkou pozoruhodným prípadom.  Zároveň dodáva pochybnosti, keďže sa prípad čínskeho muža objavil v spravodajstve, kde však bolo nedostatok podrobností o tom, aký typ húb spôsobil infekciu. Avšak biologicky je možné, že sa u niekoho vyvinie infekciu pľúc tým, že inhaluje plesňové spóry, ktoré sú v ponožkách, ako potvrdil Schaffner. 

Choroba zo špinavých ponožiek:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Pľúcne infekcie spôsobené inhaláciou spór húb sú dobre zdokumentované a nie sú ničím nezvyčajným. Napríklad ľudia pri prehliadkach v jaskyniach riskujú infekciu nazývanú histoplazmóza, ktorá je spôsobená vdychovaním plesňových spór, ktoré sa vyskytujú vo výkaloch netopierov. Vdychovanie spórov hubových kokcidioidov môže spôsobiť infekciu podobnú chrípke nazývanú horúčka z údolia.

"Nežijeme v sterilnom svete, po celý čas sme obklopení baktériami a hubami," povedal Schaffner. 

To však neznamená, že budeme všetci chorí. Čo však robí čínskeho muža iného, je fakt, že „zdroj huby sa dostal do jeho nosa tým, že vdychoval pomerne často, v neobvykle veľkých a opakovaných dávkach k ponožkám, čo ho urobilo viac náchylným k rozvoju choroby.“ Ako dodal odborník. 

Nie je však jasné, či mal čínsky muž oslabený imunitný systém, ktorí zvyšuje riziko ochorenia a infekcie. Aj keď v miestnych správach sa uvádzalo, že mohol mať pravdepodobne slabšiu imunitu. 

Schaffner odkazuje, že sa jednoznačne netreba báť infekcie. Ľahko sa jej vyhnúť nosením čistých ponožiek. V prípade akéhokoľvek zápachu ich treba ihneď odhodiť do práčky.

Viac o téme: ChorobaPonožkyInfekcia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9