Záhadné príznaky, ktoré môžu pretrvávať aj roky: Prekvapivá príčina ochorenia!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-01-10 10:00:00

Prečo sú niektorí ľudia unavenejší než iní? Táto otázka bola pre vedcov dlho záhadou. Najnovší výskum však prichádza s prekvapivými vysvetlením. Na vine môže byť náš vlastný imunitný systém.

Chronický únavový syndróm sa viaže s pocitom neustálej silnej únavy a vyčerpania. Ľudia, ktorí týmto syndrómom trpia, sa väčšinu času cítia približne takí malátni, ako chorí na chrípku. Najhoršie je, že z chronického únavového syndrómu „nevylieči“ ani poriadny spánok a k prejavom sa pridružujú aj iné sprievodné príznaky, napríklad problémy s pamäťou či poruchy koncentrácie.

Čítajte viac: Imunitný systém človeka váži až kilogram: Posilní ho aj liečivá huba rastúca na Slovensku

Podľa novej štúdie uverejnenej v magazíne Psychoneuroendocrinology by mohla byť za extrémnu únavu zodpovedná prehnaná imunitná odpoveď organizmu spôsobená príliš aktívnym imunitným systémom. Podľa slov profesora biológie Carmine Parianta si mnohí pacienti s chronickým únavovým syndrómom spomínajú na silnú infekciu, po ktorej prekonaní sa u nich objavili prvé problémy, informuje CNN.

Imunita môže meniť správanie organizmu

Súvislosť s imunitným systémom vedci objavili pri výskume liečby žltačky typu C. Pacienti užívajú liek s obsahom účinnej látky interferón alfa, proteínu, ktorý u niektorých z nich spúšťa pretrvávajúcu únavu, pretože stimuluje biele krvinky s následkom vyvolania imunitnej odpovede. Keď však pacienti liečivo prestanú brať a z choroby sa zotavia, chronická únava u niektorých z nich zmizne, a u ďalších pretrváva.

Podľa profesora Parianta ide o dôkaz, že zosilnená imunitná odpoveď môže spúšťať zmeny v mozgu, metabolizme či vyvolávať svalovú únavu. Priebeh ochorenia komplikuje najmä fakt, že pacientom je chronický únavový syndróm diagnostikovaný zvyčajne až po rokoch, pretože diagnostika sa odvíja od všeobecných príznakov, akými sú únava, ťažkosti s koncentráciou či bolesti hlavy. Kým sa dopátrajú k príčine svojich problémov, stihne sa u nich syndróm plne rozvinúť.

Fotogaléria


Tagy:
chronický únavový syndróm imunitný systém

2019-01-10 10:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia