Stačí jeden týždeň na zlom vzduchu: Trvalé následky, o ktorých by mali vedieť tehotné ženy!

Zdroj: gettyimages.com
2018-12-29 15:30:00

Neskutočné, čo dokáže spraviť pár hodín na znečistenom vzduchu! Nová štúdia prichádza s prevratným zistením, ktoré hovorí o vplyve škodlivého vzduchu na ľudské telo. Je dôkazom toho, že i niekoľkohodinové vystavenie sa vzduchu so škodlivými látkami má vplyv na naše zdravie. Obzvlášť obozretné by mali byť budúce mamičky!

Vystavenie sa znečistenému vzduchu môže dramaticky zvýšiť riziko potratu v priebehu týždňa po dni, strávenom v miestnosti so zlým vzduchom. Potvrdila to nová štúdia. V poslednej dobe sa často hovorí o kvalite ovzdušia predovšetkým v USA. Od roku 1990 sa zlepšila po tom, čo sa viac začalo o tom diskutovať. Avšak viac ako štyria z každých 10 ľudí v USA stále žijú v oblastiach, kde je vzduch často príliš znečistený!

Čítajte tiež: V obchodoch si ho nevšímame, pritom vyniká: Hurmikaki ako zlato pre naše zdravie!

Čo spôsobuje ľudskému telu?

Dokonca stačí i krátka doba expozície znečistenému vzduchu a už sa to môže odraziť na ľudskom tele!  Hrozia mnohé riziká, vrátane zvýšeného rizika potratu u tehotných žien! Toto riziko je zvýšené o 16 %, ako uviedli vedci z Universit of Utah. Môžu za to rôzne priemyselné procesy, autá a iné fosílne palivá, ktoré spôsobili zmätok a znečistili vzduch spôsobom, ktorý nám škodí. V priemere každý človek na Zemi stráca asi 2,6 rokov života kvôli škodám, ktoré nám spôsobuje znečistenie ovzdušia! Znečistenie je pritom zlé pre takmer každú časť nášho tela. Pľúca pracujú silnejšie a poškodzujú sa bunky! To spôsobuje, že srdce pracuje silnejšie, zvyšuje sa riziko vzniku vrodených chýb a ženy môžu mať predčasne narodené deti.

Dôkaz má štúdia

Nová štúdia Univerzity v Utahu zistila, že život v znečistených oblastiach zvyšuje riziko potratu! Predtým, ako vedúci štúdie Dr. Matthew Fuller uskutočnil svoj výskum si všimol znepokojujúci trend, keď sa presťahoval do Utahu.

"Nebol som pôvodne zo Salt Lake, no všimol som vzťah kvality ovzdušia a potratov. Rozhodli sme sa to bližšie preskúmať," povedal doktor Fuller.

On a jeho tím preskúmali údaje o 1300 ženách, ktoré prišli na pohotovostnú službu na univerzite v Utahu, hľadajúc starostlivosť po potrate medzi rokmi 2007 a 2015. Porovnávali výskyt potratov s hladinami ozónu, dusíka a jemných častíc vo vzduchu v predchádzajúcich dňoch. Po starostlivej kontrole všetkých ostatných rizikových faktorov spontánneho potratu došlo v priebehu troch až siedmich dní k 16-percentnému zvýšeniu riziku potratov, keď bola kvalita vzduchu v Salt Lake City v Utahu mimoriadne nízka.

"Toto je prvýkrát, čo sme ukázali, že takéto krátkodobé expozície majú trvalé následky," povedal denník Daily Mail Online Dr. Fuller.

 

Odborníci dokonca hovoria o vzduchu v interiéroch, ktorý môže byť ešte horší ako vonku. Preto sa odporúča používať prístroje na filtráciu vzduchu. Taktiež si môžu ženy naplánovať otehotnenie počas obdobia, kedy je kvalita ovzdušia najlepšia, čím sa vyhnú riziku potratu v prvom trimestri.

Fotogaléria


Tagy:
potrat ovzdušie

2018-12-29 15:30:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia