Nevinný zlozvyk, ktorý môže skončiť fatálne: Chrápanie ako signál ochorenia?

Zdroj: gettyimages.com
2018-12-03 18:00:00

Nie je príjemné a otravuje spiaceho partnera vedľa. Chrápanie má však oveľa vážnejšie dozvuky! Pozor by si mali dávať hlavne ženy, u ktorých je riziko infarktu či mozgovej príhody väčšie ako u mužov. Ako je to možné?!

Srdce u nich pracuje ťažšie

Najnovší výskum ukázal, že ženy trpiace spánkovou apnoe, ktoré môže spôsobiť chrápanie, majú hrubšie srdcové steny než drsnejšie pohlavie. Nemeckí vedci dokonca ukázali, že to isté platí aj pre ženy, ktoré chrápali, no nemali spánkové apnoe, ako sa uvádza na medicalxpress.com!

Čítajte tiež: Dôvod, prečo by ste nemali vyhodiť mikrovlnku: Po tomto už nebudete veriť starému mýtu!

Silnejšie srdcové steny môžu vystužiť svaly a tým pádom sťažiť čerpanie krvi v celom tele, čím sa zníži množstvo kyslíka, ktoré sa dostane do svalov a mozgu. Vedci musia ešte presne určiť, prečo spánková apnoe ovplyvňuje srdce týmto spôsobom a dúfajú, že v budúcnosti zrealizujú väčšie výskumy.

Výskumníci z Mníchovskej univerzitnej nemocnice analyzovali 4 481 ľudí z UK Biobank, ktorí absolvovali vyšetrenie MRI na srdci. Účastníci boli rozdelení do troch skupín: 118 ľudí boli diagnostikovaní so syndrómom obštrukčného spánkového apnoe, 1 886 tvrdili, že chrápu, a 2 477 nechrápali a netrpeli apnoe. 

"Naša analýza ukázala, že u oboch pohlaví zo skupiny so syndrómom a tej skupiny, kde boli ľudia, ktorí chrápali, došlo k zvýšeniu hmotnosti ľavej komory," uviedol vedúci autor Dr Adrian Curta.

Odborník dodal, že to znamená, že "steny hlavnej čerpacej komory srdca sú zväčšené a to spôsobuje, že srdce pracuje ťažšie". Pri porovnávaní chrápajúcich ľudí s tými, ktorí pokojne spali, ako výskumníci zistili, ženy mali väčšiu hmotu ľavej komory ako muži!

"Zistili sme, že srdcové parametre u žien sa zdajú byť ľahšie postihnuté chorobou," dodala Curta.

Riziko vzniku syndrómu

Pokračoval v tom, že ženy, ktoré chrápajú alebo trpia syndrómom, môžu byť vystavené väčšiemu riziku srdcového postihnutia. Zistenia naznačujú, že chrápanie sa môže postupne vyvinúť na syndróm obštrukčného spánkového apnoe v procese, ktorý je spojený s hypertrofiou ľavej komory - veľkou hrubou stenou ľavej komory.

Dr Curta prezentoval štúdiu na výročnom stretnutí Radiologickej spoločnosti Severnej Ameriky v Chicagu.

Dôležitá je správna liečba

Vedci sa obávajú, že tisícky pacientov ani len nevedia, že trpia syndrómom! Dr Curta zdôrazňuje, že ľudia, ktorí chrápu, by sa mali podrobiť vyšetreniu, zatiaľ čo tí, u ktorých je už diagnostikované toto ochorenie, by mali mať zaistenú správnu liečbu.

"Chcel by som povzbudiť ľudí, ktorí chrápu, aby požiadali svojho partnera, aby ich pozoroval a hľadal fázy počas spánku, keď chvíľu prestanú dýchať a potom opäť dýchajú. Ak si nie sú istí, môžu stráviť noc v spánkovom laboratóriu, kde sa počas spánku neustále monitoruje dýchanie a môžu sa zaznamenať aj nepatrné zmeny," povedal.

Obštrukčné spánkové apnoe (OSA) sa vyskytuje, keď sa svaly v krku uvoľňujú a zúžia počas spánku, teda prerušujú dýchanie. Hlboké chrápanie je bežným príznakom stavu, ako aj namáhavé dýchanie a denná únava. Predpokladá sa, že OSA postihuje štyri až desať percent ľudí vo Veľkej Británii. V USA sa predpokladá, že približne 22 miliónov ľudí trpí týmto ochorení. Liečba závisí od príčiny ochorenia u pacienta. Strata hmotnosti napríklad môže zlepšiť stav u ľudí s nadváhou. Obmedzenie konzumácie alkoholu môže tiež pomôcť. 

Fotogaléria


Tagy:
spánok ochorenie spánkové apnoe

2018-12-03 18:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia