Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Máte autistické črty? Jednoduchý TEST, ktorý napovie pravdu!

(Zdroj: gettyimages.com)

Nemusíte chodiť k lekárovi, aby ste zistili, ako na tom ste! Podľa štúdie existuje jednoduchý spôsob, ako odhaliť v pohodlí svojho domova, či netrpíte poruchou autistického spektra. Stačí jediný pohľad na optickú ilúziu, ktorá prezradí nábeh na autizmus.

Aby sa diagnostikovali poruchy autistického spektra, treba k tomu množstvo náročných testov. Jedine lekár vie s určitosťou odhaliť, či sú u vás prítomné autistické črty. Vedci však tvrdia, že náznaky už možno zistiť doma bez toho, aby sme chodili za odborníkom. 

Čítajte tiež: Chyba, ktorú mnohí robia pri jedení kiwi: Správna konzumácia ovocia má vyzerať takto!

Pomôže diagnostike

Štúdia zverejnená v časopise eLife zistila, že pravdepodobnosť autistických čŕt možno predpokladať na základe jednoduchého testu. Rýchlosť, akou sa mení veľkosť jeho zreničiek, je vraj rozhodujúca! Hoci tento spôsob môže naznačiť autizmus v začiatkoch, treba mať na vedomí, že nejde o jediný nástroj na určenie ochorenia. Avšak, mohol by pomôcť diagnostike!

Optická ilúzia prezradí nábeh na autizmus

Ide o test, v ktorom sa pozeráte na rotujúci valec. Pri pohľade naň sa vám zreničky menia podľa toho, či pozornosť upriamite na biele alebo čierne body. Každý vníma valec inak. Niekto sa pozerá na čierne bodky, inému padne zrak hneď na biele bodky. Pri pohľade na čierne bodky a zdá sa im, že valec sa krúti doprava. Ak sa zase pozeráte na biele bodky, máte pocit, že sa objekt pohybuje doľava. Niektorí ľudia dokonca vnímajú všetko naraz ako celistvý obraz. 

Ak sa zameriavate viac na detaily a pozeráte sa na bodky jednej farby, pričom oči prebiehajú z jednej na druhú, mení sa vám veľkosť zreničiek. Vnímate obrázok ako celok? Zreničky sú nezmenené!

Rozhoduje pohyb zreničiek

V rámci štúdie účastníci vyplnili dotazníky, na základe ktorých vedci zisťovali množstvo prítomných autistických čŕt. Následne im bolo ukázané video – optickú ilúziu s rotujúcim valcom. Vedci sledovali, ako sa dobrovoľníci pozerali na objekt a zmerali rýchlosť odpovedí ich zreničiek. 

Výsledky ukázali, že zreničky tých, u ktorých bolo zistené vyššie množstvo autistických čŕt, sa pohybovali rýchlejšie. Podľa vedcov osoby s týmto ochorením venujú viac pozornosti detailom. Venujú viac pozornosti jednotlivým bodkám než obrázku ako celku. 

Viac o téme: Test ChorobaAutizmusDiagnóza
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9