Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Banalita, kvôli ktorej si môžete odniesť nákazu: Infekcia zo sprchy?!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Do sprchy väčšinou ideme preto, lebo chceme pocítiť ten príjemný relaxačný pocit a zmyť zo seba špinu po celom dni. Môže však nastať pravý opak! Všímate si sprchovaciu hlavicu? Na prvý pohľad nepodstatná vec, no v skutočnosti môže byť pôvodcom nebezpečnej nákazy!

Čo je príjemnejšie, než sa po pracovnom dni nechať objať prúdom vody? Obvykle si ustrážite kohútik a teplotu vody, no čo sprchovacia hadica? Tú nikto nezvykne podrobnejšie skúmať. Chyba! Ak si ju nebudete všímať, môžete si odniesť nepríjemné následky...

Nová štúdia upozorňuje na podstatnú vec, ktorú mnohí považujú za banalitu! V opačnom prípade hrozí, že sa zo sprchovania stane nepríjemný zážitok, ktorému budete čeliť dlhšie obdobie. 

Čítajte tiež: Chyba, ktorú mnohí robia pri jedení kiwi: Správna konzumácia ovocia má vyzerať takto!

Nákaza zo sprchovacej hlavice

Kvôli teplému a vlhkému prostrediu v kúpeľni po určitom čase dochádza k zaneseniu sprchovacej hlavice. Vytvára sa na nej niečo, čo sa podobá slizu. Ide o biofilm, ktorého zloženie nebolo doteraz známe. Výskumníci z univerzity v coloradskom meste Boulder sa rozhodli tento biofilm podrobnejšie preskúmať a analyzovali vzorky z 656 európskych a amerických domácností. 

Výsledky boli jednoznačné! V slize, ktorý na prvý pohľad vyzerá nechutne, sa nachádza množstvo baktérií. Hoci sú mnohé z nich neškodné, vedci objavili aj jeden druh baktérií, ktoré už môžu poškodiť ľudské zdravie. Ide o tzv. netuberkulózne mykobaktérie (NTM), ktoré sa často vyskytujú hlavne v južnej Kalifornii, Floride a New Yorku. V týchto oblastiach sú totiž často diagnostikované netuberkulózne pľúcne ochorenia, preto sú vedci presvedčení o tom, že práve nečisté sprchovacie hlavice sú pôvodcom nákazy!

Ako dodal výskum, mykobaktérie sa vyskytujú hlavne na kovových sprchovacích hlaviciach, pričom majú priam ideálne podmienky vo verejných vodovodoch, keďže sú odolné voči chlóru. 

V sprchovacích hlaviciach sa nachádzajú baktérie, ktoré sa môžu dostať na náš organizmus, keď sa sprchujeme. Niektoré z nich predstavujú zdravotné riziko, preto je dobré vedieť, ako zmeniť konzistenciu týchto mikrobiálnych komunít – od zmeny spôsobu čistenia vody po zmenu materiálov využívaných pri budovaní potrubí,“ povedal spoluautor výskumu Noah Fierer. 

Netrávte v sprche zbytočne
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Kto je ohrozený a ako sa prejavuje infekcia? 

Tieto mykobaktérie predstavujú hrozbu predovšetkým u ľudí s oslabeným imunitným systémom, starší ľudia a ľudia, ktorí trpia oslabeným zdravím pľúc. Ak sa niekto nakazí infekciou, obvykle sa to prejaví vykašliavaním krvi, dýchavičnosťou, kašľom a horúčkou. Symptómov sa možno zbaviť len antibiotikami, čo je dôkazom toho, že by sa táto infekcia nemala podceňovať. 

Ako tomu predísť? 

Znamená to, že by sme sa mali prestať sprchovať a dať prednosť radšej kúpaniu? Nemusíte! Len sa viac starajte o sprchovaciu hadicu a pravidelne ju čistite. Nemusíte pritom kupovať drahé prípravky z drogérie. Postačí vám na to obyčajný ocot, ktorý zabije i tie najodolnejšie baktérie a postará sa o čistú sprchovaciu hadicu bez nepríjemného slizu. Môžete ho použiť na celú kúpeľňu, keďže rozpúšťa vodný kameň, pohlcuje pachy a dezinfikuje. 

Viac o téme: SprchaBaktérieSprchovanieInfekciaChoroby
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9