Viac než len relax: Šokujúci vplyv horúcich kúpeľov na metabolizmus!

Zdroj: gettyimages.com
2018-12-02 15:30:00

Čo je lepšie, než si po celodennom dni v práci dopriať horúci kúpeľ! Nielenže si tak oddýchneme a prídeme na iné myšlienky, má to aj jednu výhodu, o ktorej nikto nevie. Okrem duševnej relaxácie poskytne oveľa viac, než si myslíte!

Horúce kúpele či sauny sú pre mnohých ideálnom spôsobom, ako upokojiť svoju myseľ a telo. Predstava kúpeľa s relaxačnou hudbou a sviečkami po náročnom dni je na nezaplatenie! O to viac, ak sa dozviete, čo robia s naším telom. Podľa nového výskumu by horúci kúpeľ mohol mať účinky, ktoré presahujú rámec duševnej relaxácie! Podľa autorov pravidelné horúce kúpele môžu znížiť zápal a zlepšiť metabolizmus, ako sa uvádza na medicalnewstoday.com.

Čítajte tiež: Túžite po nových zuboch? VIDEO vám ukáže, ako vyzerá kompletná obnova chrupu!

V posledných rokoch sa vedci čoraz viac venujú tzv. terapiám pasívneho tepla, ako sú napr. horúce kúpele či sauny. Veria, že majú oveľa viac výhod ako len oddych, zlepšenie spánku či cievnej funkcie. Keďže je u horúcich kúpeľov nepravdepodobné, že by spôsobili vedľajšie účinky, ich výhody by mohli znamenať pokrok v lekárstve.  

Nedávno sa výskumníci snažili zistiť, či horúce kúpele môžu mať vplyv na metabolické poruchy, ako je cukrovka. Pred takmer dvadsiatimi rokmi dospel jeden vedecký dokument k záveru, že ponorenie sa do teplej vody u pacientov s cukrovkou typu 2 zvyšuje citlivosť na inzulín. Bolo však stále nejasné ako k tomu dochádza.

Zápal a inzulínová rezistencia

V najnovšej štúdii sa výskumníci pozreli na problém hlbšie. Ich teória spočíva v tom, že pôsobenie horúceho kúpeľa na metabolizmus glukózy súvisí so zápalovou reakciou. Existujú dôkazy, že nízka hladina zápalu zvyšuje inzulínovú rezistenciu. Inak povedané, zápal znižuje schopnosť bunky reagovať na inzulín, čo môže prispieť k rozvoju cukrovky.

Napríklad cvičenie zlepšuje citlivosť na inzulín - čo znamená, že telo má lepšiu kontrolu nad hladinou glukózy. Hoci lekári často odporúčajú cvičenie na zníženie rizika vzniku metabolických porúch, nie každý ho môže vykonávať - ​​kvôli zdravotnému stavu alebo fyzickým schopnostiam. Preto je nevyhnutné nájsť alternatívne spôsoby na zlepšenie citlivosti na inzulín u týchto ľudí.

Cvičenie, rovnako ako u iných fyzických stresorov, spôsobuje krátku zápalovú odpoveď, po ktorej nasleduje rozšírená protizápalová odpoveď. Vedci chceli zistiť, či by iný typ fyzického stresora - horúci kúpeľ - mohol mať podobný účinok na imunitný systém. Pre túto štúdiu výskumníci skúmali vplyv horúceho kúpeľa na nadváhu, väčšinou u mužov so sedavým životným štýlom. Zistenia boli nedávno zverejnené v časopise Journal of Applied Physiology.

Experiment s horúcimi kúpeľmi

Každý jeden účastník štúdie sa ponoril do vodného kúpeľa nastaveného na 39 ° C počas 1 hodiny. Vedci vzali krv tesne pred a po kúpeli a potom o 2 hodiny neskôr. Taktiež sledovali krvný tlak u účastníkov, telesnú teplotu a srdcovú frekvenciu každých 15 minút. Počas nasledujúcich 2 týždňov sa účastníci ponorili ďalších 10-krát do teplej vody. Zistili, že jediné ponorenie do horúcej vody spôsobilo zvýšenie interleukínu, čo je marker zápalu. Podobne došlo k nárastu produkcie oxidu dusnatého (NO). Nárast oxidu dusnatého je dôležitý, pretože spôsobuje uvoľnenie krvných ciev a znižovanie krvného tlaku. Tiež zlepšuje príjem glukózy do tkanív a vedci si sú presvedčení, že má protizápalové vlastnosti.

Zvyšuje metabolizmus

Ako sa očakávalo, dvojtýždňová intervencia zaznamenala zníženie hladiny cukru v krvi nalačno a zníženie zápalu. Rovnako ako cvičenie ovplyvňuje zápal. Vedci zistili počiatočné zvýšenie, po ktorom nasledovalo dlhodobé zníženie zápalu!

"Ponorenie sa do teplej vody môže zlepšiť aspekty zápalu a zvýšiť metabolizmus glukózy u mužov s nadváhou, ktorí majú sedavý životný štýl," dodali autori štúdie.

Vedci tiež píšu, že "môže mať dôsledky na zlepšenie metabolického zdravia u populácií, ktoré nedokážu splniť súčasné odporúčania o fyzickej aktivite."

Je dôležité poznamenať, že ľudia, ktorí sa zúčastnili štúdie, poukázali na určité nepohodlie. Buď za to mohla dĺžka času, kedy museli zostať vo vani s vodou, ktorá mala vysokú teplotu. Budúci výskum by mohol skúmať, či kratšie obdobia alebo nižšie teploty môžu mať podobné výhody.

Samozrejme, samotné horúce kúpele nemôžu liečiť metabolické poruchy, ale môžu to byť jednoduché, nízkonákladové zákroky, ktoré môžu byť vhodnými doplnkami popri hlavnej liečbe.

Fotogaléria


Tagy:
cukrovka glukóza metabolizmus horúci kúpeľ

2018-12-02 15:30:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia