Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Diagnóza, z ktorej mrazí: Nejasné príznaky náhle ukončia život!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Má zlú prognózu a najnižšiu mieru prežívania zo všetkých onkologických ochorení! Odborníci bijú na poplach a upozorňujú, že do roku 2030 sa rakovina pankreasu môže stať najčastejšou príčinou úmrtia na onkologické ochorenia. Ako tomu zabrániť?

Väčšina ľudí o nej nič nevie! Ako ukazujú prieskumy, viac ako 60% opýtaných nevie o tejto chorobe a jej príznakoch takmer nič. Prvým krokom k zlepšeniu situácie je osveta ruka v ruke s upozornením na jej závažnosť s cieľom podpory včasnej diagnostiky a intenzívnejšieho výskumu v tejto oblasti.

Čítajte tiež: Nečakaná reakcia po konzumácii ovocia zo supermarketu: Pozor na tieto odrody jabĺk!

Kampaň na podporu boja s ochorením

Preto sa Európa a celý svet spojili a 15. novembra 2018 organizovala kampane na podporu boja s rakovinou pankreasu. Už po piatykrát v histórii bol 15. november Svetovým dňom boja proti rakovine pankreasu. Potrebujeme pomoc verejnosti, aby sme spolu šírili posolstvo a inšpirovali ľudí, aby podnikli kroky na zvýšenie povedomia o nebezpečných nešpecifických príznakoch a rizikách rakoviny pankreasu. Touto formou spolupráce vyslovili nevyhnutnú potrebu skoršej diagnostiky.

Symbolom pomoci pacientom s touto diagnózou sa stala fialová farba. Do fialovej farby sa preto rozsvietili desiatky významných budov a monumentov po celom svete, medzi nimi Opera v Sydney ci Eiffelova veža v Paríži. Pripojilo sa aj Slovensko - verejnosť si pripomenula závažnosť ochorenia fialovými stužkami, fialovým oblečením a doplnkami a niektoré slovenské dominanty boli rozsvietene na fialovo.

Lepší pokrok sa začína skoršou diagnózou

Rakovina pankreasu je najzákernejším druhom rakoviny, ktorému až 95% pacientov podľahne. Slovensko je vo výskyte tejto diagnózy na smutnom druhom mieste na svete!

Príznaky a riziká rakoviny pankreasu môžu byť nejasné a sú často nezachytené, a preto je také dôležité rozpoznať rozhodujúce varovné príznaky ako zo strany lekárov, tak zo strany laickej verejnosti," povedala Julie Fleshmanová, predsedníčka Svetovej organizácie rakoviny pankreasu (World Pancreatic Cancer Coalition). "Iniciatívy ako Svetový deň rakoviny pankreasu nám umožňujú lepšie informovať  pacientov a prikladať tejto smrteľnej chorobe väčšiu pozornosť, povedomie a v konečnom dôsledku aj lepšie výsledky v skorej diagnostike."

Poznanie príznakov a rizík zostáva kľúčom k včasnej a život zachraňujúcej diagnostike. V súčasnosti neexistuje skríningový test alebo metóda včasnej detekcie rakoviny pankreasu, aj keď sa v týchto oblastiach uskutočňuje výskum. Je tiež dôležité, aby tí, ktorí rozpoznajú príznaky rakoviny pankreasu, počúvali svoje telo, bezodkladne vyhľadali lekársku pomoc a pri rozhovore so svojím lekárom nezabúdali na možnosť nebezpečnej rakoviny pankreasu. Výskum ukazuje, že pacienti diagnostikovaní včas a urgentne operovaní majú väčšiu pravdepodobnosť, že prežijú kritických päť rokov a budú mať šancu na pokojný život. 

Ochorenie z pohľadu chirurga

Čo o ochorení hovorí odborník - chirurg z Národného Onkologického ústavu MUDr. Jozef Dolník?

Kedy nastáva rakovina pankreasu?

Rakovina pankreasu zabíja. Dôležité je poznať svoje telo, vnímať jeho signály, zoznámiť sa so symptómami a postaviť sa im čelom. My ako lekári vieme o Váš život bojovať len spolu s vami..

Pankreas leží za žalúdkom pred chrbticou. Pomáha telu využívať a ukladať energiu z jedla produkciou hormónov ktoré kontrolujú hladinu cukru v krvi a trávaciach enzýmov, ktoré rozkladajú jedlo. Rakovina pankreasu nastáva keď v ňom abnormálne bunky začnú formovať tkanivo tumoru. 

Diagnostika

Rakovina pankreasu je 7. najčastejšie onkologické ochorenie a 4. najčastejšia príčina úmrtia na onkologické ochorenie. Každý deň pribudne na svete 1,250 pacientov s diagnostikovaným ochorením, denne 905 ľudí na ňu zomrie.

Symptómy môžu zahŕňat’ úbytok na váhe, bolesť chrbta, bolesť brucha, žltú pokožku alebo oči, problémy s trávením, zmeny vo sfarbení stolice, diabetes a únava a únava. V rannej fáze ochorenia sa tieto symptómy nemusia objavovať vôbec, neskôr sa nemusia objaviť naraz a môžu priebežne odoznievať. Dôležité je nechať sa včas vyšetriť.

Dnes príde 8 z 10 pacientov k lekárovi neskoro. 40% má pri prvej diagnostike metastázy s odhadovaným prežívaním len 3-6 mesiacov. 40% diagnostikovaných karcinómov je lokálne pokročilých s prežívaním 8-12 mesiacov. U 20% pacientov pripadá do úvahy chirurgická liečba, pričom 10-30% pacientov s resekciou sa dožíva 5 rokov.

Liečba

Jedinou dnes známou liečbou na tento typ rakoviny je úplné chirurgické odstránenie tumoru, ktoré však vieme ponúknuť len obmedzenému počtu pacientov. Možnosti chirurgickej intervencie spočívajú v Pankreatoduodenektómii PDE podľa Whippleho, distálnej alebo totálnej pankreatektómii. 

Čo čaká pacienta po operácii? Rakovina pankreasu je systémové ochorenie ktoré si vyžaduje komplexnú liečbu. Na Slovensku je možná chirurgická liečba v kombinácii s chemoterapiou. V USA tieto kombinujú aj s radioterapiou, ktorá však podľa štatistických údajov dramatický nezvyšuje úspešnosť liečby.

Dnešné možnosti pooperačnej rehabilitácie sú obmedzené, avšak pracujeme na ich rozšírení. Kvalitu života pacienta po operácii ovplyvňuje priamy dopad operačného výkonu (bolesti brucha a i.), diabetes, zmeny v stravovaní, vplyv chemoterapie a farmakologickej liečby ale najmä psychická zátaž spojená s ochorením a liečbou, preto okrem liečby bolesti a terapie symptómov je žiadúca aj intenzívna podpora rodiny a profesionálna psychologická podpora.

Trendy v liečbe a ich vplyv na prognózu – vedci sa spolu s lekármi snažia porozumieť tomuto ochoreniu lepšie a nájsť nové možnosti lokálnej a systémovej terapie. Progres nastal zavedením liečby s liekom Folfirinox. Hlbšie porozumenie chemickej komunikácii medzi rakovinovými bunkami a imunitným systémom môže viesť k novým terapeutickým prístupom cieleným na odstránenie rakovinových buniek, zvýšenie kvality a dĺžky života pacientov, preto sa intenzívne skúmajú možnosti imunoterapie.

Prečo a ako bojovať s týmto ochorením? Správna reakcia na signály tela môže zachrániť život včasnou aktiváciou liečby.  Možnosti liečby vrátane  chirurgickej intervencie sú väčšie pri včasnej diagnostike. Pri tomto ochorení lekár zvádza s pacientom spoločný boj o prežitie a vyššiu kvalitu života.

O pacientskej organizácii

Pomoc a podporu onkologickým pacientom už jedenásty rok prináša pacientska organizácia Europacolon Slovensko a piaty rok aj ľuďom trpiacim karcinómom pankreasu aliancia NIE RAKOVINE, na čele s ambasádormi a zakladateľmi združení - Janou Pifflovou Špankovou, Patrikom Hermanom a  Bibianou Ondrejkovou - osobnosťami troch rôznych televízií. Pacientske združenie Europacolon Slovensko a aliancia NIE RAKOVINE je zakladajúcim členom Európskej platformy karcinómu pankreasu na pôde Európskeho parlamentu, organizácie Digestive Cancers Europe a Pancreatic Cancer Europe a Svetovej koalície World Pancreatic Cancer Coalition.

Diagnóza, z ktorej mrazí:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: red)

Spolu s dobrovoľníkmi z radov bývalých onkologických pacientov sa intenzívne venujú   tejto vážnej onkologickej diagnóze, šíria osvetu o príznakoch i prevencii, vzdelávajú verejnosť, pomáhajú pacientom v ich liečbe, poskytujú psychologickú a sociálnu podporu v priamom osobnom kontakte v pacientskych poradniach, ktoré fungujú v Národnom onkologickom ústave v Bratislave a Východoslovenskom onkologickom ústave v Košiciach. Inak tomu nebolo ani tento rok!

Viac o téme: ZdravieChorobaRakovinaPankreas
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9