Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Ako prestať s fajčením raz a navždy: Vyvarujte sa najčastejších chýb!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Pokúsiť sa prestať fajčiť je nesmierne ťažké. Dôvodom je starý známy nikotín – látka, alebo skôr droga, na ktorú si približne 85 percent fajčiarov vybuduje silnú závislosť. Na ilustráciu, nikotínová závislosť je približne taká silná, ako závislosť od heroínu alebo kokaínu a jej následky sú uvedené v medzinárodnej klasifikácii chorôb. Správne by sme teda nemali označovať fajčenie ako zlozvyk, ale ako závislosť, u ktorej môže trvať aj niekoľko mesiacov či rokov, než sa jej fajčiar úplne zbaví.

 

Päť dôležitých bodov

Štúdie ukázali, že týchto päť bodov je dôležitých, aby ste prestali fajčiť. Najlepšie predpoklady na úspech budete mať vtedy, ak ich budete uplatňovať všetky: 

  1. Buďte pripravený a naozaj rozhodnutý prestať fajčiť.
  2. Získajte stálu podporu svojho okolia.
  3. Snažte sa zmeniť  svoj životný štýl celkovo – postupne pridať pravidelný pohyb, ale aj oddych, upraviť stravovacie návyky. Zmena musí byť postupná, ale dôsledná.
  4. Ak je to potrebné, užívajte aj lieky na podporu zanechania fajčenia, ale užívajte ich presne podľa návodu.
  5. Pripravte sa však aj na zvládnutie ťažkých situácií v priebehu odvykania i prípadnej recidívy fajčenia.

Elektronické cigarety problém neriešia

Hoci existujú rôzne druhy elektronických cigariet, pri fajčení ktorých človek nevdychuje dym, ale vodnú paru, fajčiar sa pomocou nich svojej závislosti na nikotíne nezbaví. Dokonca ani súčasná prevratná novinka na trhu v podobe unikátnej elektronickej cigarety nepredstavuje podľa doktorky Marianny Šeligovej, pneumologičky z Pneumo – Alergo Centra v Bratislave, zdravšiu alternatívu fajčenia a už vôbec nie je určená pre tých, ktorí chcú skoncovať s fajčením raz a navždy.

Čítajte viac: Tento zlozvyk sa spája s podpriemerným intelektom: Znak nízkeho IQ!

„Počas fajčenia elektronickej cigarety je nikotín dodávaný do organizmu v oveľa čistejšej forme. Závislosť na ňom teda vzniká oveľa jednoduchšie a rýchlejšie. Pôsobením nikotínu v tejto ,čistejšejʻ podobe má za následok výraznejšie pôsobenie na kardiovaskulárny systém – t. j. vzostup tlaku, zúženie ciev. Pre lepšiu predstavu – fajčiar takýchto cigariet má vyššie riziko akútnych kardiovaskulárnych príhod (napr. srdcový infarkt, cievna mozgová príhoda, hypertenzná kríza a podobne,“ uvádza doktorka Šeligová.

Prestať môžete v akomkoľvek veku

Mnoho ľudí si určite povie, že v ich veku sa už neoplatí prestať fajčiť. „Je to omyl, skoncovať s fajčením má zmysel v akomkoľvek veku,“ hovorí pneumologička. Riziko ochorení v dôsledku fajčenia sa zníži zhruba o tretinu už po roku nefajčenia, za päť rokov o polovicu a po 10-15 rokoch bez cigarety je takmer zrovnateľné s nefajčiarom. „Náš protifajčiarsky program je určený pre všetky vekové kategórie,“ dodáva odborníčka. V rámci neho ponúka zariadenie okrem úvodných informácií o liečbe tabakovej závislosti aj vstupné špecializované pneumologické vyšetrenie - anamnézu, klinické vyšetrenie, Smokerlyser Bedfont, spirometriu, bronchomotorické testy podľa zistených pľúcnych funkcií, zhodnotenie röntgenového vyšetrenia hrudníka, rovnako ako aj poradenstvo a klinické kontroly.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Pred odvykaním je potrebné vyšetrenie

Každý, kto sa pokúša prestať fajčiť, môže využiť podporu liečiv. Pred ich zakúpením by sa však mal poradiť so svojím lekárom. Konzultácia lekára je dôležitá najmä u nasledovných skupín fajčiarov: tehotné ženy alebo chystajúce sa otehotnieť; mladí fajčiari, ktorí majú menej ako 18 rokov; fajčiari s inými, najmä chronickými pridruženými ochoreniami; fajčiari užívajúci ďalšie liečivá, alebo aj fajčiari, ktorí fajčia menej než 10 cigariet denne. Závislosť na fajčení a jej rôzne stupne je možné identifikovať prostredníctvom modifikovaného Fagerströmovho testu pre nikotínovú závislosť. „Pacientom odporúčame absolvovať vstupné špecializované pneumologické vyšetrenie najmä z toho dôvodu, aby sa zhodnotil celkový zdravotný stav pacienta a zachytili sa prípadné zmeny, resp. ochorenia pľúc vznikajúce v súvislosti s fajčením. Samozrejme, aj s následným zahájením liečby a ďalším sledovaním pacienta,“ dodáva Marianna Šeligová.

Viac o téme: ZávislosťCigaretaFajčenie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9