Choroba, ktorú napohľad nevidno: VIDEO Známy hokejista upozornil na veľký mužský problém

Hokejista Róbert Pukalovič. Foto: Youtube/SIHPA - Slovak Ice Hockey Players' Association
Zdroj: Youtube/SIHPA - Slovak Ice Hockey Players' Association
2018-11-09 06:00:00

Rakovina prostaty je druhým najčastejším onkologickým ochorením u mužov na Slovensku. Napriek tomu chodí na pravidelné preventívne prehliadky k urológovi len zlomok z nich. Zvýšiť povedomie o tomto zákernom ochorení sa snaží aj novembrová kampaň „Dal som to“, ktorá je odozvou na globálnu iniciatívu s názvom Movember. V rámci nej si muži fotia svoje fúzy a publikujú ich na sociálnych sieťach, aby upozornili na riziká rakoviny prostaty.

 

Na vzniku rakoviny prostaty sa podieľajú viaceré rizikové faktory. Významná je napríklad úloha testosterónu. Výskyt karcinómu prostaty významne ovplyvňuje aj spôsob stravovania. Vo vyspelých krajinách s vysokým príjmom bielkovín a živočíšnych tukov je výskyt karcinómu prostaty podstatne vyšší ako v krajinách, kde prevláda strava vegetariánskeho charakteru chudobná na cholesterol a bohatá na vlákniny a fytoestrogény. Karcinóm prostaty je častejší aj u obéznych pacientov, čo súvisí s vysokým príjmom tukov s obsahom cholesterolu a s nedostatkom fyzickej aktivity.

Čítajte viac: Prekvapivá príčina problémov s erekciou: Na tento varovný signál väčšina mužov nemyslí!

Podľa slov docenta Ivana Minčíka, predsedu Slovenskej urologickej spoločnosti, je riziko vzniku ochorenia dvoj až trojnásobne vyššie u mužov, ak sa v ich prvostupňovom príbuzenstve vyskytol karcinóm. Preventívnu prehliadku však lekári odporúčajú všetkým mužom nad 50 rokov a mužom s rodinnou anamnézou ochorenia už po 40. roku života.

K varovným príznakom môže patriť napríklad zväčšená prostata a k prejavom pokročilejšieho ochorenia krv v moči. V raných fázach však na seba rakovina nemusí upozorňovať žiadnymi príznakmi, vysvetľuje lekár. Preto je najlepšou prevenciou vyšetrenie u odborníka, ktorý dokáže rozpoznať aj prvé nepatrné zmeny.

Na rakovinu prostaty u nás ročne zomiera približne 600 mužov. Na preventívne prehliadky však chodí len okolo 11,6 percenta mužov nad 40 rokov. Každý rok pribudne zhruba 2-tisíc nových prípadov a na ochorenie sa aktuálne lieči 9 až 10-tisíc Slovákov.

Ako vyzerá „obávané“ vyšetrenie?

„Preventívna urologická prehliadka zahŕňa viacero vyšetrení – vyšetruje sa moč, ultrazvukom obličky, vonkajší genitál, semenníky, a potom existuje klinické vyšetrenie, to znamená palpačné (prstom sa cez konečník vyšetrí prostata). Muži sa tohto vyšetrenia troška obávajú, ale je absolútne nebolestivé a skúsený urológ – odborník, vie na základe tohto vyšetrenia pohmatom diagnostikovať už malý uzlík v prostate, ktorý nemusí byť väčší ako 0,2 milimetra a vie povedať, či tam je alebo nie je podozrenie na rakovinu prostaty,“ opísal docent Minčík.

Ako ďalej dodal, k vyšetreniu patrí aj odber krvi na prostatický špecifický antigén a následne laboratórne vyšetrenie, ktoré je dôležitou súčasťou preventívneho vyšetrenia. „Ak sú všetky súčasti vyšetrenia negatívne, pacientovi sa odporúča, aby prišiel na ďalšiu kontrolu o tri roky. Ak sú vyšetrenia pozitívne, nastupuje celý rad diagnostických metód a postupov,“ doplnil.

„Dal som to“ a som na to hrdý

Do Movembra sa v rámci kampane s názvom Dal som to, zapojili aj naši hokejisti. Snažia sa motivovať mužov, aby nabrali odvahu a absolvovali preventívne vyšetrenie u urológa. Web kampane dalsom.sk navyše každému mužovi ponúka možnosť sa na preventívnu prehliadku objednať.

V hokeji jeden zápas rozhoduje o víťazstve a prehre. V živote môže rozhodnúť o živote a smrti. Myšlienku a kampaň podporil známy hokejista Róbert Pukalovič, ktorý prostredníctvom motivačného videa vyzýva aj ostatných mužov k preventívnym urologickým prehliadkam. „Ja som to dal a som na to hrdý. Neboj, dáš to aj ty,“ odkazuje vo videu ostatným mužom. 

Do slovenského Movembra sa môže zapojiť každý

Iniciatíva Movember vznikla v roku 2003 ako snaha oživiť starý módny trend, popularitu pánskych fúzov. Neskôr z nej však tvorcovia spravili príležitosť pripomenúť si na rakovinu prostaty a upozorniť na význam prevencie. Oficiálne v súčasnosti movembrové kampane robí 21 štátov.

Slovenská asociácia hráčov ľadového hokeja (SIHPA) podporuje Movember už tretí rok. Tento rok sa pridali aj ďalší partneri. „Tešíme sa, že tento rok môžeme cez aukciu špeciálnych movembrových dresov venovať výťažok občianskym združeniam, ktoré dlhodobo bojujú proti rakovine a podporujú slovenských onkologických pacientov a ich rodiny,“ vysvetľuje dobročinný zámer prezident SIHPA Oliver Pravda. 

Pridajte s k hrdinom kampane

Do kampane sa môže zapojiť každý. Stačí sa odfotiť s fúzami, či už skutočnými alebo nakreslenými, uverejniť ich na sociálnej sieti Facebook alebo Instagram a pripojiť hashtag #dalsom.

Fotogaléria


Tagy:
rakovina prostaty Róbert Pukalovič Movember

2018-11-09 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com Foto a Video: Youtube/SIHPA - Slovak Ice Hockey Players' Association, Instagram/patrikhermanmarkiza  |  Zdroj: tlačová správa, zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia