Ste nočné sovy alebo ranné vtáčatá? Títo sú na tom lepšie po zdravotnej stránke!

Zdroj: gettyimages.com
2018-11-28 06:00:00

Patríte medzi nočné sovy, alebo si privstanete o niečo skôr? Ranné vtáčatá totiž majú jednu veľkú výhodu! Majú znížené riziko vzniku nebezpečnej choroby, ktorá sa často končí fatálne. O čo presne ide?

Každý sme iný. Niektorí radi vstávajú skoro a začínajú deň vtedy, keď sa ešte mnohí prehadzujú v posteli. Iní vedia zase dlho ponocovať a nerobí im problém pracovať aj o polnoci. Ťažko povedať, kto je na tom horšie zo zdravotného hľadiska. Jedna štúdia však prezradila, že jedna z týchto dvoch skupín je na tom lepšie ako druhá, aspoň čo sa týka rizika jednej choroby. 

Čítajte tiež: Bežná hygiena rúk, o ktorej sme boli roky presvedčení: V skutočnosti je to inak!

Väčšia šanca na diagnózu

Tí, ktorí si privstanú skôr, majú o 48% menšiu pravdepodobnosť, že ochorejú na rakovinu prsníka než tí, ktorí sú nočné sovy! Ako dodala štúdia, týka sa to ženského pohlavia. Výskum zahŕňal viac ako 400 000 žien. Štúdia, vedená univerzitou v Bristole, tiež ukázala, že ženy, ktoré spali dlhšie ako odporúčaných sedem až osem hodín v noci zvýšili svoje šance na diagnózu o 20 percent za každú ďalšiu odpracovanú hodinu. Jedným z vysvetlení môže byť, že tí, ktorí fungujú lepšie ráno, spali lepšie a prebudili sa skôr. Tie ženy, ktoré boli bdelé neskôr večer, mohli mať narušený spánok, čo by mohlo ovplyvniť riziko rakoviny. 

Vplyv na ženské telo

Výskumníci sa domnievajú, že prebudenie o neskorej hodine môže mať vplyv aj na hodiny tela ženy, čím sa ďalej zvyšuje riziko. To potvrdzujú predchádzajúce štúdie, ktoré zistili, že noční pracovníci a ľudia, ktorí sú vystavení väčšiemu umelému svetlu v noci sú vo väčšej miere vystavení rakovine.

Výskumný tím, ktorý prezentoval svoje zistenia na konferencii Národného ústavu pre výskum rakoviny v Glasgowe, analyzoval gény žien a spýtal sa ich, či vstávajú skoro ráno alebo sú hore dlho do noci.

Dr Rebecca Richmondová z Bristolu povedala: "Radi by sme urobili ďalší výskum, aby sme preskúmali mechanizmy podporujúce tieto výsledky, keďže získané odhady sú založené na otázkach súvisiacich s ranným alebo večerným uprednostňovaním, a nie skutočne, či ľudia vstanú skôr alebo neskôr zaspia. Nie je pravdepodobné, že by zmena návykov zmenila vaše riziko rakoviny prsníka. Môže to byť zložitejšie. "

 

Dr Emma Pennery z charitatívnej organizácie Cancer Care prsníka však upozorňuje, že zmena spánkových návykov nie je taká jednoduchá, keďže niekedy to záleží od práce, rodičovstva či má na tom podiel iný faktor, kvôli ktorému má žena taký spánok.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie spánok rakovina ráno večer

2018-11-28 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia