Máte psoriázu? Hrozí vám zvýšené riziko chorôb, o ktorom by ste mali vedieť!

Zdroj: gettyimages.com
2018-11-02 16:00:00

Nová štúdia tvrdí, že ľudia s psoriázou môžu byť vystavení väčšiemu riziku určitých porúch čreva! Pacienti s týmto zápalovým ochorením kože majú dvakrát vyššiu pravdepodobnosť výskytu Crohnovej choroby a ulceróznej kolitídy v porovnaní s ostatnými.

Crohnova choroba a ulceratívna kolitída sú typy zápalového ochorenia čriev (IBD), čo je stav, pri ktorom ľudia zaznamenávajú chronický zápal v gastrointestinálnom (GI) trakte, podľa Centers for Disease Control and Prevention.

Čítajte tiež: Všímajte si svoje ústa: Tam nájdete nebezpečné znamenie, že niečo nie je v poriadku!

Čo je za tým? 

Zistenia naznačujú významnú súvislosť medzi týmito zdravotnými problémami a "pacienti s psoriázou by mali byť informovaní o zvýšenom riziku IBD," ako uviedli výskumní pracovníci z Chang Gung Memorial Hospital v Taiwane v časopise JAMA Dermatology. Ak majú pacienti s psoriázou príznaky ochorenia čriev, potrebujú okamžite navštíviť gastroenterológa.

Psoriáza a IBD sú chronické stavy, o ktorých sa predpokladá, že sú spôsobené problémami s imunitným systémom. Pri psoriáze sa imunitný systém tela stáva nadmerne aktívnym, čo vedie k opuchu a neobvykle rýchlemu vývoju nových kožných buniek, podľa National Institutes of Health. Pri IBD imunitný systém reaguje na spúšťače z prostredia, ktoré by normálne nespôsobovali reakciu, čo vedie k zápalu v čreve. Predchádzajúce štúdie tiež naznačujú, že rovnaké gény môžu byť zapojené do vývoja psoriázy aj IBD.

Štúdia, ktorá to potvrdila

V novej štúdii výskumníci analyzovali údaje z deviatich predchádzajúcich štúdií, ktoré zahŕňali celkovo viac ako 7 miliónov ľudí. Tieto štúdie porovnávali ľudí s psoriázou s ostatnými bez ochorenia alebo s ľuďmi v celkovej populácii. Štúdia zistila, že ľudia s psoriázou mali 2,5-násobne vyššiu pravdepodobnosť vzniku Crohnovej choroby a 1,7 krát vyššiu pravdepodobnosť vzniku ulceróznej kolitídy v porovnaní s ostatnými.

Spojenie medzi týmito zdravotnými stavmi môže byť spôsobené zdieľanými základnými genetickými abnormalitami alebo problémami imunitného systému, ako povedali vedci. Súvislosť by mohla súvisieť aj s problémami s mikrobiónom, čo naznačila už štúdia z roku 2015. Zistila, že ľudia s psoriázou majú zníženú rozmanitosť baktérií vo svojich vnútornostiach, podobne ako to bolo u pacientov s IBD.

Avšak, štúdie, zahrnuté do tejto analýzy zahŕňali najmä ľudí zo západných krajín, takže je potrebný ďalší výskum, ktorý by potvrdil súvislosť medzi psoriázou a IBD aj v iných po populáciách. 

Fotogaléria


Tagy:
koža psoriáza choroby črevá

2018-11-02 16:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia