Všímajte si svoje ústa: Tam nájdete nebezpečné znamenie, že niečo nie je v poriadku!

Zdroj: gettyimages.com
2018-11-02 06:00:00

Ukáž mi svoje ústa a ja ti poviem, aký zdravotný problém ťa trápi! V oblasti úst totiž môžete nájsť na prvý pohľad nebezpečný signál toho, čo niečo nie je v poriaku s vaším telom. Odhaľte to skôr, než bude neskoro!

Sťažujete si na popraskané pery alebo zapálené ďasná? Nepodceňujte ich! Hoci sa hovorí, že oči sú oknami do našej duše, na druhej strane naše ústa zase majú čo povedať o našom zdraví. Prinášame vám sprievodcu nebezpečnými príznakmi v oblasti úst, ktoré môžu byť predzvesťou niečoho vážnejšieho...

Čítajte tiež: Záchrana pre organizmus menom ľanové semienka: Toto nastane, keď ich zjete!

Prasklinky na perách

Menšie trhliny na perách môžu byť známkou nevyváženej stravy. Ak vynecháte určité výživné látky, telo vám dá znamenie práve v takejto podobe, ako potvrdil dietetička Cath Callinsová z nemocnice v St. George v Londýne.

"Ak sú vaše pery vyschnuté alebo máte bolestivé trhliny v kútikoch úst, máte nedostatok železa, zinku, vitamínu B3 alebo vitamínu B6," hovorí Vath.

Riešenie môže byť jednoduché. Zaraďte do svojho jedálnička potraviny, ktoré vám dodajú tieto látky. Napr. menšie množstvo červeného mäsa je bohatý zdroj železa aj zinku. Železo, zinok a vitamíny B nájdete tiež v potravinách ako sú losos, vajcia a zelená zelenina.

Krvácanie ďasien

Krvácanie ďasien nie je normálne, ako hovorí doktorka Reena Wadiová, špecialistka z klinickej ordinácie RW Perio v Londýne.

"Krvácanie je ako zvonček - je to spôsob, ktorým vaše telo hovorí, že niečo nie je úplne v poriadku, aj keď po čistení zubov je zvyčajne prvým znakom ochorenia ďasien, známeho tiež ako ochorenie parodontu. Ústa sú však spojené so zvyškom tela. Existuje veľa dôkazov, ktoré naznačujú, že medzi ochorením ďasien a zdravotnými problémami, ako je cukrovka, srdcové choroby a choroby obličiek, existuje spojenie."

Zapálené ďasná

Ak zrazu spozorníte, že máte zapálené ďasná a krvácajú, môže to byť znamenie, že ste tehotná.

"Gingivitída, teda zápal ďasna, je bežná počas tehotenstva, pretože hormonálne zmeny spôsobujú, že vaše ďasná sú citlivejšie, dráždivé a opuchnuté," hovorí Dr Wadia.

Trhliny na zuboch

Hoci s rozpadajúcimi zubami majú skúsenosti starší ľudia, táto zubná erózia nie je len nevyhnutným dôsledkom starnutia.

"Rozpadajúce sa zuby sa môžu vyskytnúť v každom veku, a to je zvyčajne spôsobené kyselinou, ktorá vychádza zo žalúdka a rozpúšťa smalt," hovorí profesor Alastair Forbes, gastroenterológ.

Gastroezofageálny reflux je spôsobený chybnou bariérou medzi žalúdkom a pažerákom. Predpokladá sa, že postihuje 10 až 30% populácie, častejšie tých, ktorí sú obézni a starší. Štúdie ju spájajú s vyššou pravdepodobnosťou vzniku rakoviny hrdla, mandlí a sínusov.

Boľavé vyrážky

Nepríjemné vyrážky sa môžu objaviť po tom, ako zjete alebo vypijete niečo veľmi horúce alebo ostré. Ak bolesť v ústach nezmizne do jedného či dvoch týždňov, zrejme je na čase ísť k lekárovi. Je totiž pravdepodobné, že môže ísť o rakovinu ústnej dutiny. Rakovina ústnej dutiny má nízku mieru prežitia iba 35%, čo je spôsobené tým, že prípady sú často odhalené príliš neskoro.

"Fajčiari majú šesťkrát vyššiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny ústnej dutiny, ale u nefajčiarov sa môže vyvinúť jeden zo štyroch rakovín ústnej dutiny," hovorí Graham Merrick, z nemocnice Musgrove Park.

Podozrivé orálne vredy majú tendenciu byt červené alebo biele. Môžu skrývať aj pod jazykom, kde sú ťažko viditeľné.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie pery ústa choroby

2018-11-02 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia