Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nechce sa vám ráno vstávať z postele? Vážna choroba, ktorá sa maskuje za lenivosť!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Je úplne normálne, ak po prehýrenej noci nemôžete vstať. Alebo, ak ste išli neskoro do postele. Ak si však denne doprajete 7-8 hodín nerušeného spánku a i napriek tomu sa ledva zobudíte, niečo je zle. O slovo sa vtedy hlási nepríjemná choroba!

Rána sú čoraz tmavšie a chladnejšie a motivácia vstať z postele je čoraz nižšia. Hoci s veľkou pravdepodobnosťou za tým môže byť lenivosť, netreba to podceňovať. Odborníci upozorňujú na vážny stav, ktorý sa môže týkať aj vás!

Čítajte tiež: Záchrana pre organizmus menom ľanové semienka: Toto nastane, keď ich zjete!

Nechuť k vstávaniu ako choroba

Podľa doktorky Gail Saltzovej môže ísť o atypickú depresiu. Človek nemá náladu, je sklesnutý a unavený a odmieta sa zapojiť do víru každodenných povinností. Necíti sa však celé dni na dne, jeho nálada sa môže zlepšovať vplyvom pozitívnych udalostí či radostných správ.

Za nechuťou vyliezť z postele však nemusí byť len lenivosť či depresia, ako sa uvádza na psych2go.net! Je možné, že ide o duševnú chorobu, ktorá spôsobuje, že sa vám nechce vstávať. Nechuť k rannému vstávaniu sa nazýva tzv, dysania, čo už môže byť vážnejší stav.

Úzkosť a panika

Hoci mnohí sa nakoniec prinútia vstať, tí, ktorí trpia touto chorobou, môžu ostať v posteli po celé dni. Trpia veľkou úzkosťou už len pri pomyslení na to, že by museli niečo spraviť. Pacienti by mali v tomto prípade navštíviť lekára! Dysania je často známkou ďalších zdravotných stavov, ako je depresia, syndróm chronickej únavy alebo fibromyalgia, čo je chronická choroba, ktorá spôsobuje bolesť po celom tele.

Hoci dysania, inak povedané klinománia, nie je medicínsky uznávaná, tí, ktorí ňou trpia, hovoria o jej závažnosti. Mnohí sa zobudia na zvonenie budíka, no u pacientov s klinomániou sa vyskytne panika! Chcú oveľa viac spánku ako sa odporúča, číže viac ako sedem či osem hodín.

Kedy ide o vážny stav? 

Tým, čo takto trpia, sa odporúča, aby sa zamysleli nad tým, ako sa cítia a aby to vyjadrili slovami. Ak hovoria o pocitoch ako "oslabujúci", "skľučujúci", "panický", v tom prípade už môže ísť o vážny stav. Neexistuje žiadna liečba, no uľaviť by sa im mohlo tým, že by si ešte pospali o hodinu či dve hodiny neskôr, no určite by mali potom vyliezť z postele!

Nechce sa vám ráno
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Tipy pre dobrý spánok

Aby ste mali dobrý spánok a prebúdzali sa svieži, Národná zdravotná služba (National Health Service - NHS) odporúča nasledovné tipy:

  • Chodievajte spávať a vstávajte vždy v rovnakom čase každý deň.
  • Spravte zo spálne pokojnú miestnosť, kde nie je príliš teplo ani zima, je v nej menej hluku a svetla.
  • Spite na pohodlnom matraci.
  • Pravidelne cvičte, aby ste uvoľnili napätie, ktoré sa vytvára počas dňa. Pozor však na fyzické aktivity vo večerných hodinách, kvôli ktorým by ste nemuseli mať dobrý spánok.
  • Znížte príjem kofeínu.
  • Neužívajte alkohol.
  • Vyhýbajte sa fajčeniu.
  • Relaxujte pred spaním, dajte si horúcu vaňu, pustite si príjemnú hudbu.

Každý máva občas dni, kedy sa mu ťažko vstáva. Zvyčajne ide o jeden-dva dni a tie nasledujúce sú už lepšie. Spozornieť by ste však mali, ak máte problémy už dlhodobé obdobie. 

Viac o téme: PosteľZdravieChorobaVstávanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9