HLIENY ako detektor ochorenia: Pozrite sa, čo signalizuje ich FARBA!

Zdroj: gettyimages.com
2020-09-10 15:30:00

Vykašliavate alebo smrkáte červené či zelené hlieny? Telo vám tým chce niečo povedať! Buďte pozorní a všímajte si znamenia, ktoré zistíte podľa farby hlienu. Vďaka tomu odhalíte chorobu v počiatočnom štádiu a nádej na uzdravenie bude veľká!

Zelená alebo žltá farba

Zeleno-žltý zafarbený hlien je zvyčajne znamenie, že vaše telo bojuje s infekciou, ako je napríklad prechladnutie! Tento hlien, známy aj ako sputum, má zvyčajne žltú farbu a postupne sa mení na zelenú. Môže napovedať o bronchitíde a sinusitíde, čo sú už vážnejšie infekčné ochorenia. Na vine dokonca môžu byť choroby pľúc, napr. chronická obštrukčná choroba pľúc (CHOCHP), ktorá spôsobuje ťažkosti s dýchaním.

Čítjate tiež: SPÁSA pre tých, ktorí bojujú s KILAMI navyše: Postará sa o ubúdanie CENTIMETROV v páse!

"Ak máte CHOCHP, potom je veľká šanca, že máte bakteriálnu infekciu, keďže ľudia s CHOCHP majú oveľa väčšiu pravdepodobnosť prítomnosti baktérií v pľúcach. To znamená, že potrebujete antibiotiká," povedala Dr Sarah Jarvis.

Pacienti s pneumóniou a cystickou fibrózou tiež často produkujú hlien, ktorého farba sa pohybuje od žltej a zelenej až po hnedú a červenú.

Hnedá farba

Hnedý hlien, ktorý sa javí ako "hrdzavý", je často znakom starej krvi v hlienu. To môže nastať po produkcii tzv. sputum, čo je výlučok alebo vykašľaná hmota, charakterizovaná ako množenie sekrétu dýchacích ciest. Okrem toho, že je znakom bakteriálnej pneumónie, hnedý hlien môže byť tiež spôsobený chronickou bronchitídou, ktorá často postihuje fajčiarov a cystickou fibrózou.

Vdýchnutie nebezpečných látok, napríklad azbestu, môže tiež spôsobiť nevyliečiteľné ochorenie pľúc, ktoré vedie k hnedému hlienu. V závažných prípadoch hnedý hlien môže byť dokonca znakom pľúcneho abscesu, čo je bolestivé nahromadenie hnisu, ktoré je zvyčajne spôsobené bakteriálnou infekciou. Bez ohľadu na príčinu, hnedý hlien by mal byť vždy dôvodom návštevy lekára, najmä ak je sprevádzaný kašľom.

Biela farba

Biely hlien môže byť znakom vírusovej bronchitídy, pričom môže prejsť na žltozelený hlien. Taktiež za tým môže byť gastroezofageálny reflux. Rovnako ako CHOCHP, spôsobuje, že dýchacie cesty sú úzke a pľúca produkujú abnormálne množstvo hlienu. Kongestívne srdcové zlyhanie je ďalší vinník, ktorý sa vyskytuje vtedy, keď srdce postupne stráca schopnosť pumpovať krv do častí tela. To spôsobuje vznik tekutín, ktoré môžu vyzerať ako biele hlieny.

Čierna farba

Čierny hlien je často znakom inhalácie napr. prachu  Môže však tiež signalizovať niečo horšie, ​​ako napríklad zriedkavú plesňovú infekciu Exophiala dermatitidis, ktorá sa môže vyskytnúť ako komplikácia cystickej fibrózy. Fajčenie cigariet sa tiež spája s čiernym hlienom.

Čistý, priehľadný hlien bez farby

Tento hlien pomáha udržiavať dýchací systém vlhký a je zvyčajne znamením, že vaše telo je zdravé. Avšak alergie, ako je senná nádcha, môžu zvýšiť jej produkciu. Vírusové infekcie, ako je bronchitída a pneumónia, často začínajú príliš vysokou produkciou hlienu ešte predtým, ako jeho farby z priehľadnej nestane žltou alebo zelenou.

Priemerná produkcia hlienu sa počas zimných mesiacov prirodzene zvyšuje, aby pomohla zohriať studený vzduch.

Červená alebo ružová farba

Červený alebo ružový hlien je pravdepodobne spôsobený krvou. Môže byť známkou pokročilej pľúcnej infekcie, ako je pneumónia alebo tuberkulóza. Je možné, že je na vine vrodené srdcové zlyhanie a pľúcna embólia - blokácia tepien v pľúcach. V závažných prípadoch môže byť červenohnedý hlien alebo dokonca vykašliavanie krvi známkou rakoviny pľúc.

Navštívte svojho lekára, ak máte kašeľ viac ako tri týždne, bolesť na hrudníku, nevysvetliteľnú stratu hmotnosti alebo ťažkosti s dýchaním.

Fotogaléria


Tagy:
farba zdravie choroba hlieny

2020-09-10 15:30:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia