Jednoduchý a lacný spôsob, ktorý vás zachráni pred chrípkou: Rastliny ako kľúč ku zdraviu!

Zdroj: gettyimages.com
2018-11-01 15:30:00

Majú estetickú, ale aj zdravotnú funkciu! Prečo sa zbavovať nežiaducich látok v ovzduší vášho domova pomocou drahých technológií či syntetických prípavkov, keď postačí jediná vec - izbové rastliny?! Nielenže pohltia škodlivé toxíny v ovzduší, ale ochránia vás pred chrípkou.

Vyzerajú dobre, oživia interiér, no to zďaleka nie je všetko! Rastliny sa v miestnosti oplatí mať nielen z estetického hľadiska. Vedci potvrdzujú, že zlepšujú kvalitu ovzdušia, ktorý dýchame a vďaka nim sme zdravší! Túto funkciu majú hlavne rastliny, ako napr. ľalia alebo brečtan, ktoré vyžadujú veľa vody a slnešného žiarenia.

Čítajte tiež: Odteraz budete mať batáty každý deň na tanieri: Vypnutá pleť na počkanie a zdravá štítna žľaza!

Ako je to možné?

Tým, ako tieto rastliny rastú, zlepšujú atmosféru a ovzdušie v miestnosti. Uvoľňujú vodné pary do okolitého ovzduchu, nasávajú oxid uhličitý a vypúšťajú kyslík. Aby toho nebolo málo, izbové rastliny možno považovať za jednoduchý a cenovo dostupný spôsob, ako pomôcť tým, ktorí bojujú so suchou pokožkou, majú problémy s dýchaním alebo trpia nejakými chorobami, ako uviedli vedci!

Vedci z University of Reading a the Royal Horticultural Society uskutočnili štúdiu o rôznych rastlinách a o tom, ako sa mení vzduch okolo nich. Zistili, že ľalia a brečtan boli najlepšie, pretože prijali veľké množstvo CO2.

Dr Tijana Blanusaová, expertka pre RHS aj univerzitu v Readingu povedala: "Ľudia trávia väčšinu svojho času - z toho 90% zvyčajne - v domácnostiach. Rastliny s vysokou mierou vyparodania vody, čo sú rastliny, ktoré potrebujú veľa vody a väčší priestor, sú schopné poskytnúť dobrú vlhkosť vzduchu. V našej štúdii o siedmich populárnych odrodách, ktoré sa líšia štruktúrou a fyziologickou funkciou, dosiahli najlepšie výsledky ľalia a brečtan, ale je pravdepodobné, že existuje množstvo ďalších druhov, ktoré prospievajú nášmu zdraviu a je potrebné ich testovať. Domáce rastliny môžu byť jednoduchý a cenovo dostupný spôsob, ako znížiť suchý vzduch v interiéri a zmierniť príznaky suchej kože, no poskytne mnoho ďalších výhod pre  psychiku a fyzické zdravie."

Vyššia vlhkosť vo vzduchu znamená, že pokožka je taktiež vlhšia a menej suchšia. Ak sa koža v dýchacích cestách vysuší, môže spôsobiť podráždenie a zhoršiť dýchanie alebo infekcie dutín.

Predošlý výskum tiež naznačuje, že chrípka môže byť menej schopná šíriť sa v prostredí s vyššou vlhkosťou, pretože vírusy tak nemôžu cestovať vzduchom. Rastliny taktiež absorbujú CO2 zo vzduchu okolo nich a obohacujú rovnaký vzduch kyslíkom, ktorý je životne dôležitý pre ľudské telo.

Osvetlenie je dôležité 

Výskumníci upozorňujú, že účinok bol väčší a výraznejší v prípade väčších rastlín, ktoré sú v dobre osvetlených miestnostiach a majú celkovo zabezpečené dobré podmienky pre svoj rast.

Dr. Blanusa dodala: "Väčšina kancelárskych budov by mala mať vo svojich priestoroch dostatočné množstvo rastlín. V posledných rokoch je vidieť pozitívny trend v rekonštruovaných a nových budovách, ktoré majú viac zelene. Náš výskum naznačuje, že na maximalizáciu prínosov rastlín je potrebné dodatočné osvetlenie na zlepšenie činnosti rastlín, ktoré zase na oplátku prinesú viac výhod pre ľudské zdravie, " dodala na záver Dr. Blanusaová.

Výskum bol publikovaný v časopise Air Quality, Atmosphere & Health.

Fotogaléria

2018-11-01 15:30:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia