Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Netradičný spôsob, ako si zvýšiť príjem železa: Bežná vec, ktorú má každý doma!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nedostatok železa je častým zdravotným problémom a môže byť nebezpečný, ak sa nelieči vhodným spôsobom. Jedným z najjednoduchších spôsobov liečby nedostatku železa je konzumácia ovocia a zeleniny, ktoré doplnia tento minerál, ale tiež varenie s liatinovým riadom!

Týka sa to niektorých jedál

Liatinové hrnce či panvice by sme nemali zatracovať! Hoci sú ťažké a na manipuláciu obtiažnejšie, istá americká štúdia publikovaná v Indian Journal of Pediatrics hovorí, že ak budeme variť na liatinovej panvici, podiel železa stúpne o 16%.

Čítajet tiež: Zmiešajte chren s octom a počkajte 5 dní: Jeseň a zima bez akejkoľvek choroby!

Netýka sa to bohužiaľ všetkého jedla, ktoré takto pripravíte.

„Kyslé potraviny absorbujú viac železa, pravdepodobne preto, lebo vitamín C zvyšuje schopnosť vstrebávať železo,“ povedala dietologička Jessica Cording.

Journal of the American Dietetic Association porovnával 20 rôznych potravím pred tým a po tom, ako sa uvarili na liatinovej panvici. Niektoré potraviny obsahovali viac miligramov železa ako iné, hoci boli kyslejšie, v niektorých sa neobjavila zvýšená hladina železa. Preto je ťažké odhadnúť, koľko a či vôbec sa nejaká zvýšená hladina železa u niektorej potraviny objaví.

Zistilo sa ale, že ak varíte kvapalné pokrmy, napríklad mäso v rajčinovej omáčke, tá absorbuje viac železa ako suchšie potraviny, či potraviny, ktoré varíme rýchlo. Dietologička Cordingová však potvrdzuje jedno:

„Čím dlhšie niečo varíme v panvici, tým viac železa sa absorbuje,“ dodala.

Záleží aj na veku!

Nie na našom, ale na veku panvice.

„ Staršia, opotrebovanejšia panvica má už daný povrch tenší, takže železo s jedlom reaguje menej,“ povedala Cording.

Skôr ako staršiu panvicu po babičke, by sme mali uprednostniť novšiu „verziu“ liatinového kuchynského riadu.

Netradičný spôsob, ako si
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Nespoliehajte sa však len na varenie na liatinových panviciach. Naša strava by mala obsahovať potraviny bohaté na železo bez toho, či sú, alebo nie sú varené na panvici či v liatinovom hrnci.

Pre koho nie sú vhodné? 

Na varenie potravín v liatinových hrncoch by si predsa len niektorí mali dávať pozor! Existujú totiž pacienti trpiaci hemochromatózou. Tá spôsobuje stav, kedy sa väčšie množstvo železa v čreve vstrebáva do tela a tak ho je v organizme viac, ako je normálne množstvo.

Ďalšie benefity 

Liatinové panvice majú aj iné benefity: 

  • Šetrí energiu – tým, že má hrubší povrch ľahšie udržiava teplo, takže aj jedlo ostáva dlhšie teplé.
  • Šetrí aj životné prostredie – liatinové panvice nemusíme umývať s čistiacim prostriedkom, stačí voda. Mali by sme si dávať pozor na to, aby sme nenechávali riad mokrý – mohol by hrdzavieť.
Viac o téme: PanvicaZdravieŽelezoMinerály
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9