Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nečakaný spôsob prenosu nebezpečného ochorenia: Stačí chybný dotyk na tomto mieste tela!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Spočiatku pripomína prechladnutie, je však oveľa nebezpečnejší. Zápal pľúc je obávaným ochorením seniorov a malých detí s oslabenou imunitou. Môže u nich vyústiť do život ohrozujúcich zdravotných komplikácií. Vedci zistili, že sa prenáša aj nečakaným spôsobom.

Pneumóniu obyčajne sprevádzajú bolesti hlavy, kašeľ, nádcha, prípadne zvýšená teplota. Až doteraz boli lekári presvedčení, že baktérie vyvolávajúce zápal pľúc sa prenášajú len vzduchom prostredníctvom kvapôčkovej infekcie, čiže vdýchnutím. Britskí vedci však našli dôkaz, že sa môžu šíriť aj dotykom.Štúdia bola zverejnená v odbornom periodiku European Respiratory Journal.

Čítajte viac: Najhorší nepriateľ srdca: Je rafinovanejší než vírus, do tela preniká každému z nás!

Nos ako živná pôda pre baktérie

V praxi to znamená, že nakaziť sa môžete aj priamym kontaktom s predmetmi, na ktorých sa nachádzajú mikroorganizmy vyvolávajúce zápal pľúc. Ak si kontaminovanými rukami pretriete nos alebo sa v ňom špárate, riskujete prenos infekcie, tvrdia vedci. V podobnom duchu môže byť rizikový aj kontakt s nakazeným človekom – ak sa na jeho rukách nachádzajú patogény.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Podľa výskumníkov nezáleží na tom, či je zápal pľúc „suchý“ (bez vykašliavania hlienov a horúčky) alebo „klasický“ (s hlienmi, horúčkou a bolesťami v oblasti hrudníka). Opäť sa potvrdzuje, že dôkladná hygiena rúk nás môže ochrániť pred mnohými ochoreniami.

Podľa slov doktorky Victorie Connorovej, ktorá výskum na Liverpool School of Tropical Medicine and Royal Liverpool Hospital viedla, patria pneumokokové infekcie medzi najčastejšie príčiny úmrtí vo svete. Ohrozujú najmä deti do piatich rokov, seniorov a ľudí s narušenou imunitou. Vedci odporúčajú ľuďom, ktorí sú v kontakte s nakazenými, aby sa vyhli zdieľaniu potravín, nápojov, ale aj niektorých predmetov, napríklad mobilných telefónov.

Viac o téme: Zápal pľúcPneumóniaPneumokoky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9